The Independent: Mike Pence, „cucerit” de o teorie a conspirației despre atentatele din 11 septembrie 2001: „Soleimani i-a ajutat pe teroriști!” / Raportul oficial spune cu totul altceva

The Independent: Mike Pence, „cucerit de o teorie a conspirației despre atentatele din 11 septembrie 2001: „Soleimani i-a ajutat pe teroriști! / Raportul oficial spune cu totul altceva
Publicat: 04/01/2020, 20:42

Vicepreședintele lui Trump a distribuit sâmbătă pe Twitter un mesaj în care îl descrie pe șeful forțelor speciale iraniene drept un „om rău, responsabil de uciderea a mii de americani”.

Pence a afirmat că Soleimani „a fost implicat în transportul clandestin al 10-12 teroriști către Afganistan, care au comis atentatele din 11 septembrie 2001 asupra SUA”.

The Independent precizează că acuzația sa este compromisă chiar de concluziile unui raport guvernamental oficial despre atacurile din 11 septembrie.

Raportul 9/11 a dezvăluit că „nu există nicio dovadă că Iranul sau Hezbollahul ar fi știut de planificarea a ceea ce s-au numit ulterior Atentatele de la 11 Septembrie”.

„La momentul călătoriei prin Iran, insurgenții al-Qaeda înșiși nu știau, probabil, nimic despre detaliile viitoarei lor operațiuni”, se mai arată în raport.

Uciderea generalului-maior Soleimani va duce la escaladarea tensiunilor între SUA și Iran și există temeri privind un eventual război între cele două țări.

Casa Albă a precizat că asasinarea lui Soleimani a fost „o acțiune defensivă decisivă, pentru a proteja personalul american aflat peste hotare”.

Experții internaționali l-au corectat însă pe Mike Pence, aducându-i aminte că 19 teroriști au organizat atentatele din 11 septembrie, nu 12 și cei mai mulți proveneau dintr-o țară aliată SUA: Arabia Saudită.

Katie Waldman, secretarul de presă al lui Pence, a clarificat ulterior declarația vicepreședintelui, care s-ar fi referit la 12 dintre cei 19 teroriști care au „tranzitat Afganistanul”.

„Pentru cei interesați: 12 dintre cei 19 teroriști au tranzitat Afganistanul. 10 dintre cei 12 au fost ajutați de Soleimani”, a scris Waldman, fără a prezenta dovezi despre implicarea comandantului.

În raportul privind atentatele care au avut loc în urmă cu aproape 19 ani în SUA, raportul arată că cel puțin dintre cei 8 teroriști „au tranzitat Iranul în drum sau dinspre Afganistan”, dar au făcut acest lucru pentru „a profita de obiceiul autorităților iraniene de a nu ștampila pașapoartele saudite”.

Chiar dacă Soleimani era o personalitate puternică în Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, la momentul 9/11, numele lui nu apare în raportul despre atentate.

De asemenea, nu pare verosimil ca un comandant, o figură militară importantă într-o țară cu majoritate de șiiți musulmani, să susțină al-Qaeda, un grup islamist sunit, cu legături în Arabia Saudită.

Într-un studiu din 2018 al think tank-ului New America, se arată că, pentru al-Qaeda, Iranul era „o entitate ostilă” și nu au fost descoperite „dovezi de cooperare între al-Qaeda și Iran în privința organizării unor atentate teroriste”.

Dovedirea unei legături între Iran și al-Qaeda ar putea fi o metodă de justificare a unui eventual război cu Iranul, dacă Donald Trump se gândește la această variantă extremă (pe baza Actului Autorizării Utilizării Forței Militare din 2001).

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”