BREAKING/ VIDEO: „Nu știm ce distrugeri poate produce acest coronavirus dacă ajunge într-o țară mai puțin pregătită să-i facă față”: Organizația Mondială a Sănătății declară urgență globală în cazul epidemiei din China

BREAKING/ VIDEO: Nu știm ce distrugeri poate produce acest coronavirus dacă ajunge într-o țară mai puțin pregătită să-i facă față: Organizația Mondială a Sănătății declară urgență globală în cazul epidemiei din China
Publicat: 30/01/2020, 22:55

„În ultimele săptămâni, am asistat la apariția unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent”, a declarat joi seară Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cursul unei conferințe de presă desfășurate la Geneva.

„Trebuie să acționăm acum pentru a limita răspândirea bolii”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de CNBC.

„Deocamdată nu există niciun caz de deces din cauza coronavirusului în țările din afara Asiei… Și nu știm ce dezastru poate produce acest virus dacă ajuge într-o țară mai puțin pregătită să facă față situației”, a mai spus șeful OMS.

Declarația vine la câteva ore după ce Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite a raportat primul caz de transmitere de la om la om a coronavirusului în SUA, de la o femeie care a călătorit în China și apoi l-a infectat pe soțul ei. Toate națiunile iau măsuri drastice pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește drept „urgență de sănătate publică de interes internațional” un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobișnuit și neașteptat”.

Conform celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile chineze, pe teritoriul Chinei se înregistrează 171 de decese generate de coronavirus și 8.137 de cazuri confirmate. Virusul s-a extins în cel puțin alte 18 țări, unde au fost semnalate cazuri de transmitere de la om la om.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a lăudat eforturile Chinei de a ține sub control focarul, spunând că nu a văzut niciodată o națiune să răspundă atât de agresiv la o boală, inclusiv să ia măsuri ca să construiască un nou spital în doar 10 zile.

„Vreau să fiu foarte clar: această declarație nu este un vot de neîncredere pentru China”, a spus Tedros. „Dimpotrivă, OMS continuă să aibă încredere în capacitatea Chinei de a controla focarul.”

Declarațiile vin în contrast cu criticile care au vizat China pentru lipsa de transparență în timpul pandemiei SARS de acum 17 ani, care a ucis aproape 800 de oameni, notează Bloomberg.

Tedros spune că în acest moment nu este nevoie de măsuri care afectează călătoriile și schimburile comerciale, chiar dacă multe guverne, companii aeriene și companii au luat deja astfel de măsuri. De asemenea, el a îndemnat oamenii să fie atenți la zvonuri.

„Acesta este momentul pentru a lua măsuri, nu pentru teamă”, a spus Tedros. „Acesta este momentul pentru știință nu pentru zvonuri. Acesta este momentul pentru solidaritate, nu pentru stigmat”.

În trecut, OMS a fost criticată fie pentru că a dat alerta prea curând, fie că a declarat-o prea târziu. Ultima boală respiratorie care a declanșat o urgență mondială de sănătate a fost pandemia de gripă din 2009, care a provocat panică globală dar s-a dovedit relativ ușoară. Comitetul de urgență al OMS, un grup de experți în boli infecțioase, a întârziat săptămâna trecută să ia o decizie cu privire la transmiterea declarației privind urgența de sănătate.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii