Doi români veniți din China vor fi ținuți în carantină. Urmează să fie testați pentru coronavirus / Au fost aduși în țară cu aeronavă C-27J Spartan

Doi români veniți din China vor fi ținuți în carantină. Urmează să fie testați pentru coronavirus / Au fost aduși în țară cu aeronavă C-27J Spartan
Publicat: 09/02/2020, 21:26
Actualizat: 24/06/2020, 14:15

Update 

Cei doi români aduși din China, prin Germania, au ajuns în București cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române. Aeronava este configurată pentru misiuni de evacuare medicală și are instalată o cameră specială de izolare.

„O aeronavă de tip C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române a efectuat azi, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, un zbor pe ruta București – Berlin și retur, pentru repatrierea a doi cetățeni români provenind din regiunea Wuhan, China”, informează Ministerul Apărării.

Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de comandorul Emil Tecuceanu și a avut la bord o echipă medicală aparținând SMURD București.

Știre inițială

Doi români care au fost transportați din China în Germania, prin zboruri medicale, au ajuns duminică seară în București. Aceștia nu prezintă simptome specifice coronavirusului, însă vor fi plasați în carantină pentru a fi testați și supravegheați, informează Ministerul Sănătății.

Doi cetățeni români care se aflau în Germania, la Berlin, au fost aduși în tară.

Aceștia au ajuns în Germania fiind aduși din China, prin intermediul unor zboruri medicale organizate în cadrul Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

„Starea de sănătate a celor doi bărbați este bună si nu sunt confirmați până în acest moment cu coronavirus. Cele două persoane sunt asimptomatice, sunt în curs de testare și, conform procedurilor, vor rămâne încă 14 zile sub supraveghere medicală într – un spațiu special destinat din București, în care sunt respectate condițiile de izolare”, transmite Ministerul Sănătății.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe precizează că românii erau în orașul Yichang, provincia Hubei, din Republica Populară Chineză.

„Aceștia au părăsit Republica Populară Chineză cu un zbor organizat de către de către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, fiind ulterior transferați de pe teritoriul acestui stat în Republica Federală Germania cu o aeronavă germană. Cei doi cetățeni români au fost preluați din Republica Federală Germania de către o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale, fiind însoțiți pe durata zborului spre România de o echipă medicală”, explică Ministerul de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadelor României la Beijing, Londra și Berlin, a întreprins demersurile necesare atât pe lângă autoritățile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene, cât și pe lângă autoritățile chineze pentru facilitarea ieșirii de pe teritoriul chinez a cetățenilor români, având în vedere restricțiile existente în zonă.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Beijing, rămâne în contact cu autoritățile chineze, cu reprezentanții misiunilor diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Republica Populară Chineză și cu organismele europene relevante și continuă eforturile pentru alți cetățeni români care ar putea fi în zonă.

Cei doi nu sunt singurii români aflați în carantină.

Cei doi nu sunt singurii români aflați în carantină.

O românca venită sâmbătă noapte din China a fost preluată de la aeroport de medici și dusă la Institutul „Matei Balș” din Capitală pentru a afla dacă are sau nu coronavirus. Deși nu prezintă simptome specifice virusului, femeia a fost testată și va rămâne 2 săptămâni în carantină în acest spital.

Foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?