Putin schimbă Constituția cu sprijinul unor oameni care nici nu au citit-o

Publicat: 19/02/2020, 18:45

Când președintele rus Vladimir Putin a anunțat că dorește să modifice Constituția Rusiei, a desemnat un grup de lucru format din 75 de persoane, printre care se numără și Yelena Isinbayeva, de două ori campioană olimpică la săritura cu prăjina.

Joia trecută, Isinbayeva i-a transmis lui Putin că este recunoscătoare pentru oportunitatea de a lua parte la procedură, deoarece asta înseamnă că „citesc Constituția țării noastre”, în timpul întâlnirii grupului de lucru, pentru a discuta progresul activității, scrie Bloomberg.

„Nu a existat niciun motiv ca acest lucru să fie făcut mai devreme”, a continuat sportiva. „Înțeleg acum că aceasta este o carte foarte importantă”.

Propunerile, care ar putea fi supuse votului public național în luna aprilie, sunt văzute drept un efort făcut de Kremlin pentru a-i permite lui Putin să conducă țara dincolo de finalul mandatului său prezidențial din 2024, când ar trebui să renunțe definitiv la funcție, conform legii existente. Este prima revizuire majoră a Constituției post-sovietice, din 1993 până acum.

Legiuitorii din casa inferioară a Parlamentului au aprobat în formă inițială amendamentele în luna ianuarie, la câteva zile după ce Putin le-a dezvăluit, în timpul discursului său din 15 ianuarie 2020.

„Sateliții” lui Putin

Măsurile ar limita puterile următorului președinte, ar extinde autoritatea Parlamentului și ar întări Consiliul de Stat, considerate în prezent niște „sateliți” ai lui Putin, care îi oferă acestuia potențiala platformă pentru a recâștiga controlul asupra țării.

Putin a desemnat grupul de lucru în ziua în care a anunțat planurile, spunând că modificările „necesită cele mai înalte aptitudini legale și judiciare”.

În timp ce mai multe persoane „ideale” vor citi Constituția, cei mai mulți ruși nu au făcut acest lucru și „nu au nevoie să facă asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vineri, în fața reporterilor. „Este important ca cetățenii să aibă garantate drepturile fundamentale”.

Printre cele mai tranșante sugestii ale grupului consultativ se numără acordarea statului de țară victorioasă a Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial, declararea oficială a faptului că familiile sunt formate doar dintr-un bărbat și o femeie și statutul indefinit de putere nucleară al Rusiei.

Unul dintre cei care participă la revizuirea Constituției vrea să se asigură că legea nu va permite niciodată unui șef de stat să cedeze un teritoriu, precum Insulele Kuril, care se află în centrul unei dispute de decenii cu Japonia.

Putin este adeptul acestei idei. Totuși, nu și-a luat angajamentul că va include vreuna din idei în noua sa Constituție.

Cum un actor, un atlet, pianist ajung să facă amendamente Constituției ruse

Putin a semnat în februarie decretul pentru stabilirea grupului de lucru, pentru revizuirea Constituției ruse, transmite tass.com.

Grupul are trei copreședinți: Andrei Klishas și Pavel Krasheninnikov, care prezidează comitetele pe legislație și stat de guvernământ la camerele superioare și inferioare ale Parlamentului rus, respectiv și șeful Institutului de Legislație și Legi Comparate al Guvernului Federației Ruse, Taliya Khabriyeva. Grupul cuprinde 75 de politicieni, legislatori, savanți și figuri din spațiul public.

Printre aceștia se numără fosta campioană olimpică la săritura cu prăjina Yelena Isinbayeva, cofondatorul Kaspersky Lab Natalya Kasperskaya, pianistul Denis Matsuev și actorul Vladimir Mashkov.

În discursul lui despre Starea Națiunii, din Adunarea Federală, Putin a sugerat că va schimba Constituția, inclusiv oferind Dumei de Stat puterea de a desemna premierul, vicepremierii și miniștrii federali. Potrivit propunerii, președintele va fi obligat să-i numească pe candidații propuși.

Putin a mai spus că, la acest moment, în concordanță cu Articolul 111 și 112 din Constituția Rusiei, președintele obține acordul Dumei pentru a numi un președinte de guvern și apoi numește un șef de guvern, adjuncții și restul miniștrilor. Președintele a mai sugerat că desemneze șefii agențiilor de securitate, după consultări cu Consiliul Federal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia