COVID-19. Universitatea „Lucian Blaga”, finanțări de sute de mii de euro pentru lansarea unor proiecte

COVID-19. Universitatea „Lucian Blaga”, finanțări de sute de mii de euro pentru lansarea unor proiecte
Publicat: 02/04/2020, 11:06
Actualizat: 02/04/2020, 11:07

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu va produce 100 litri de dezinfectant pe zi, dar dezvoltă şi un laborator pentru realizarea de teste pentru SARS-CoV-2. Totodată, la Facultatea de Inginerie se fac suporţi pentru viziere şi lucrează la realizarea unui prototip de ventilator mecanic.

Universitatea „Lucian Blaga„ din Sibiu anunţă lansarea unor proiecte finanţate printr-o fundaţie, estimate la 250.000 de euro.

Pentru a creşte capacitatea de testare a contaminării cu SARS-CoV 2 în Regiunea ADR Centru, ULBS dezvoltă un laborator de biologie moleculară cu nivel de securitate BSL2, care, în perioada imediat următoare, să fie acreditat pentru realizarea de teste pentru SARS-CoV-2, iar în perspectivă să poată deveni o infrastructură de cercetare care va permite dezvoltarea proiectelor de cercetare în biologie moleculară cu aplicaţii în diverse domenii: biologie aplicată, medicină, farmacie, ecologie, industrie alimentară.

Al doilea proiect de cercetare se referă la dezvoltarea unui sistem dedicat hardware-software pentru identificarea potenţialilor suspecţi de COVID-19 folosind camere de termoviziune. Sistemul poate fi instalat în locurile publice aglomerate, instituţii, însă varianta pilot va fi lansată în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Pentru ambele proiecte au fost începute procedurile de achiziţie publică.

De asemenea, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu anunţă că va produce aproximativ 100 litri de dezinfectant pe zi, ce va fi oferit Spitalului Clinic Judeţean Sibiu şi instituţiilor publice.

Dezinfectantul – produs după reţeta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – va fi realizat de cadrele universitare ale ULBS în laboratorul de farmacie din cadrul Facultăţii de Medicină, iar materia primă va fi furnizată de către o fundaţie.

În plus, ULBS va pune la dispoziţia medicilor, pentru o perioadă de 6 luni, o hotă flux de laminare VS4, necesară în testarea infectării cu coronavirus.

Totodată, la Facultatea de Inginerie se produc suporţi pentru vizierele realizate de absolvenţii şi studenţii universităţii şi, în acelaşi timp, se lucrează la realizarea unui prototip de ventilator mecanic.

„Încurajăm în continuare activitatea de voluntariat a studenţilor şi a tuturor celor care pot să vină în sprijinul acestei lupte pe care o ducem cu toţii. Din aceste motive, cadrele didactice şi cercetătorii din universitate şi-au oferit expertiza în domeniul biologiei moleculare şi virusologiei, contribuind la amenajarea corespunzătoare şi punerea în funcţiune în condiţii optime şi de siguranţă a laboratorului de biologie moleculară. Consultanţa în domeniu se extinde la selectarea reactivilor, asigurarea necesarului pentru testare şi chiar instruire de specialitate. Cadrele ULBS vor participa şi la efectuarea testelor. În caz de nevoie, ULBS pune la dispoziţia SCJUS aparatura, consumabilele şi reactivii din dotare, care pot fi folosiţi în testare şi la protecţia cadrelor medicale implicate în lupta împotriva virusului. Mulţumim personalului medical din Sibiu, şi nu numai, pentru tot efortul depus în această luptă de zi cu zi împotriva COVID-19. Universitatea este alături de comunitatea sibiană şi sperăm cât mai curând să trecem cu bine acest test de viaţă şi comuniune”, declară prof. Sorin Radu, rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor