REGULI NOI. Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru acordarea concediilor medicale pentru carantină

REGULI NOI. Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru acordarea concediilor medicale pentru carantină
Guvernul a adoptat o nouă Ordonanță de urgență cu privire la concediile medicale în cazul românilor aflați în carantină
Publicat: 15/04/2020, 23:51

Guvernul Orban a adoptat, miercuri, 15 aprilie 2020, o Ordonanță de urgență care aduce modificări și completări ale reglementărilor privind condițiile și modul de acordare a concediilor medicale pentru carantină.

Potrivit unui comunicat al Executivului, noua Ordonanță de Urgență prevede noi reglementări referitoare la condiţiile şi modalitatea de acordare a certificatelor de concediu medical pentru carantină şi a indemnizaţiilor aferente acestor certificate. În momentul de față, un număr de 23.353 de persoane se află în carantină instituționalizată pe teritoriul României.

Potrivit noului act normativ, în perioada situației de urgență, persoanele asigurate cărora li se interzice continuarea activităţii şi pentru care a fost instituită măsura de carantină instituţionalizată sau într-o locație declarată de către persoana carantinată sau prin izolare, în urma unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină care se acordă pentru perioada și pe baza documentelor prevăzute prin Ordin al ministrului Sănătății, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Guvernul informează că a fost majorat termenul în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări de sănătate, de la 90 de zile la 180 de zile, pentru certificatele de concediu medical acordate în perioada stării de urgenţă instituită în temeiul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Simplificări la acordarea de certificate de concediu medical

Actul normativ aprobat miercuri de Guvern cuprinde reglementări importante și în privința modului de eliberare al certificatelor de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav pentru persoanele în drept (părinți, tutori).

Astfel, pentru eliberarea certificatelor de concediu medical care cuprind a 91-a zi, acordate pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, precum şi pentru copilul bolnav cu afecţiuni grave în vârstă de până la 16 ani, cum ar fi afecţiunile oncologice sau malformaţiile congenitale ale sistemului nervos, nu se mai solicită avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

De asemenea, pentru persoanele asigurate care însoţesc copilul bolnav la tratament pe teritoriul unui alt stat certificatele de concediu medical se vor elibera de către casele de asigurări de sănătate.

Eliminarea obligaţiei de a se prezenta în fiecare lună la medicul expert al asigurărilor sociale, pentru avizarea certificatului de concediu medical care se acordă, potrivit legii, după epuizarea perioadei de 90 de zile, precum şi acordarea certificatelor de concediu medical pentru perioada în care persoanele în drept au însoţit copilul la tratament în străinătate, conduc la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor bolnavi și facilitează accesul la concedii medicale și la indemnizațiile aferente acestora pentru însoțitori.

Prevederile care reglementează modul și durata de acordare a certificatelor de concediu medical de care beneficiază persoanele cu COVID-19 se stabilesc în normele de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, întrucât este necesar a avea în vedere toate situațiile care sunt prevăzute în protocolul de tratament al infecției cu COVID-19, astfel încât indiferent de locul de acordare a îngrijirilor medicale și de forma de boală, orice persoana asigurată să poată beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...