ACUZAȚII. Diplomat rus, suspectat că a intrat în Republica Cehă pentru a otrăvi trei oficiali din Praga/ Rusia, acuzată că a condus numeroase atacuri la adresa celor pe care îi percepe ca inamici

ACUZAȚII. Diplomat rus, suspectat că a intrat în Republica Cehă pentru a otrăvi trei oficiali din Praga/ Rusia, acuzată că a condus numeroase atacuri la adresa celor pe care îi percepe ca inamici
Andrei Konchakov Facebook / Andrei Konchakov
Publicat: 19/05/2020, 00:17
Actualizat: 19/05/2020, 00:28

Un diplomat rus sub acoperire, care a intrat în țară în urmă cu aproape două luni cu o valiză în care avea şi toxină din seminţe de ricin, era parte a unui presupus complot care presupunea otrăvirea a trei oficiali din Praga, care au întreprins acțiuni care au deranjat Rusia.

Publicația Respekt a raportat atentarea otrăvirii cu ricin a trei politicieni locali

Săptămânalul Respekt, citat de Radio Europa Libera, la sfârșitul lunii aprilie, a raportat că  o persoană, care nu a fost numită, avea o valiză care conținea o otravă toxică – ricin, pentru a otrăvi cei trei politicieni locali care sunt împotriva demolării monumentului mareșalului sovietic Ivan Konev și redenumirea pieței din fața Ambasadei Rusiei în onoarea lui Boris Nemțov.

Poliția a autorizat protejarea 24 de ore din 24 a celor trei oficiali – primarul Pragăi, Zdenek Hrib, și primarii a două sectoare ale capitalei cehe, Ondrej Kolar și Pavel Novotny.

Hrib a aprobat redenumirea pieței din fața Ambasadei Ruse din Praga cu numele lui Boris Nemțov, politicanul rus asasinat în 2015, un critic vocal al președintelui rus, Vladimir Putin. La rândul său, Kolar a aprobat îndepărtarea, din sectorul său, a unei statui a lui Ivan Konev, mareșalul sovietic care a condus forțele militare din Cehoslovacia în timpul celui de-al doilea Război Mondial. În fine, cel de-al treilea, Novotny, avea în sectorul său un monument în memoria Armatei Vlasov, care a purtat numele generalului rus Andrei Vlasov, cel care a defectat din armata sovietică și a luptat o perioadă sub comandament nazist. Armata Vlasov era formată din prizonieri de război ai URSS și din veterani ai Armatei Albe, anti-comunistă.

Săptămâna trecută, ediția online Praga, Seznam, a publicat o conversație corespondentului său cu un anume Andrei V. C., care a condus reprezentarea Agenției Federale Ruse în statut diplomatic. Publicația a numit un bărbat care a fost adus la Cehia cu otravă mortală.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a menționat că nu există nicio dovadă că Moscova încerca să otrăvească autoritățile din Republica Cehă. Președintele ceh, Milos Zeman, a pus la îndoială și validitatea acestor informații

„Se presupune că, probabil, serviciile de poliție și informații din Cehia nu au dovezi că rușii cu pașapoarte diplomatice au vrut să otrăvească politicienii locali” , a declarat primul ministru adjunct și ministrul de Interne, Jan Hamáček.

„Din păcate, judecând după cum se întâmplă toate acestea, poliția sau serviciul probabil nu au dovezi „, a spus el într-o emisiune la televiziunea cehă.

Ministrul a adăugat că diplomatul rus nu are încă protecție. El a mai spus că rapoartele presei despre incident au afectat grav activitățile mai multor agenții și au solicitat pedepsirea celor vinovați.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a menționat că nu există nicio dovadă că Moscova încerca pe cineva să otrăvească Republica Cehă. Președintele ceh, Milos Zeman, a pus la îndoială și validitatea acestor informații.

Una dintre cele mai îndrăznețe și lipside de pudoare acțiuni ale Kremlinului într-o țară membră a NATO și a UE

Analiști occidentali în domeniul securității afirmă că, în dacă se dovedesc adevărate acuzațiile la adresa Rusiei, avem de-a face cu una dintre cele mai îndrăznețe și lipside de pudoare acțiuni ale Kremlinului într-o țară membră a NATO și a UE de când Vladimir Putin a venit la putere, în urmă cu 20 de ani.

Rusia, acuzată că a condus numeroase atacuri la adresa celor pe care îi percepe ca inamici – cel mai recent fiind cazul Skripal, în care un fost ofițer de informații rus și fiica sa au fost otrăviți cu neurotoxină – a negat acuzațiile și a susținut că este ținta unei campanii de defăimare.

Ambasada Rusiei a mai spus pe pagina sa de Facebook că un membru al personalului său a fost vizat de o „campanie de informare anti-rusă”

În 2009, un avocat rus Sergei Magnitsky a fost otrăvit în închisoare și unii cred că este pentru că a descoperit o schemă masivă de fraudă legată de guvern care a amenințat oficiali de top.

ACUZAȚII. Vladimir Putin. Sursă FOTO IBT.com
ACUZAȚII. Vladimir Putin. Sursă FOTO IBT.com

Konchakov a negat acuzațiile spunând unui site web ceh că el transporta „dezinfectant și dulciuri” în valiza lui și nu otravă, așa cum se pretinsese în mass-media. „Trebuie să fie o oarecare greșeală”, a spus el pe site-ul de știri, refuzând să răspundă la alte întrebări, spunând că va avea nevoie mai întâi de la Moscova.

Fără să-l numească pe Konchakov, ambasada Rusiei a mai spus pe pagina sa de Facebook că un membru al personalului său a fost vizat de o „campanie de informare anti-rusă” și a fost obligat să solicite protecția poliției pentru el, întrucât a fost victimă unei „campanii de calomnie „biciuit de mass-media cehă.

Andrei Konchakov, director al Centrului Rus pentru Cultură și Știință din Praga rămâne la ambasada rusă din Praga

După două luni de la sosirea la Praga cu geanta în care susține că avea „dezinfectanți și bomboane”, aparent Konchakov rămâne la ambasada rusă din Praga, în vreme de oficialii cehi nu au cerut expulzarea sa. Rusia a cerut protecția poliției pentru el, susținând că ar fi fost supus unor amenințări neprecizate.

Andrei Konchakov a ajuns pe 14 martie pe aeroportul Vaclav Havel cu o cursă de la Moscova. Cetățeanul rus, de 34 de ani, locuise în capitala Cehiei de ani de zile iar de curând fusese numit director al unor institute de stat rusești care funcționează la Praga, în virtutea cărora căpătase statut de diplomat.

Totuși, pe măsură ce investigația continuă, analiști consideră că ar putea apărea obstacole, din perspectiva mai multor factori, inclusiv cele cauzate de imunitatea diplomatică, de opiniile diferite ale oficialilor cehi, de sensibilitatea pentru legăturile cu Rusia.

Strategii de intimidare ale Kremlinului, în urma acțiunilor din Praga

Președintele ceh Milos Zeman,unul dintre liderii pro-ruși din Uniunea Europeană, se pare că are reticențe în privința cazului, considerând ricina este mai degrabă un „laxativ” decât o otravă.

Între timp, unii analiști pe probleme de securitate sunt de părere că ar fi posibil ca în loc de un complot cu ricină cărată prin aeroporturi să fi fost mai repede vorba de o stratagemă a Kremlinului menită să-i intimieze pe cehi.

„Cazul conține elemente ale unei campanii psihologice împotriva Cehiei, pentru a arăta dezaprobarea Rusiei față de recentele acțiuni din Praga”, a spus Ben West, un analist senior de la Stratfor.

Konchakov figurează ca șef al filialei din Praga a Rossotrudnichestvo, o agenție de stat rusească pentru cetățenii ruși care locuiesc în străinătate, precum și ca director al Centrului Rus pentru Știință și Cultură, situat în imediata apropiere a ambasadei. Konchakov a primit statut diplomatic anul trecut.

Imunitatea diplomaților prevede ca valizele diplomatice să nu fie controlate și diplomați să aibă imunitate față de legile locale

Diplomații se bucură de o imunitate puternică potrivit legii locale, care aplică o convenție internațională adoptată la Viena în 1961. Printre privilegii se află imunitatea față de legile locale, precum și imunitatea valizelor diplomatice, care nu pot fi controlate. Este vorba și despre bagajele care trec prin aeroporturi, ceea ce, în cazul diplomatului rus a însemnat că nu a fost controlat la vamă și ar fi putut trece cu ricina fără să fi fost observat.

„Kremlinul a folosit o tehnică similară în asasinarea lui Aleksandr Litvinenko, în 2006, și în tentativa de asasinare din 2018 a lui of Sergei Skripal,”a spus William Courtney, fost diplomat american cu experiență în relațiile cu Rusia și blocul sovietiv, acum colaborator al unui think tank, RAND Corporation.„In ambele cazuri, un oficial de la Moscova s-a furișat cu otrava exotică în țara respectivă și, după finalizarea operațiunii, au fost deconspirați public”, a adăugat Courtney.

Câtă vreme Konchakov are rang diplomatic, autoritățile cehe nu-l pot aresta, însă îl pot declara persona non grata și îl pot expulza, a mai arătat Courtney.

Și analistul de la Stratfor atrage atenția că investigația poliției este complicată și pentru că ambasada și personalul nu pot fi percheziționați fără să fie creat un incident diplomatic de anvergură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei