TRATATUL DE PACE DE LA TRIANON. Titus Corlățean: Dacă preşedintele României nu a avut demnitatea de a promulga legea privind marcarea Zilei Tratatului de la Trianon, să știm să o onorăm

TRATATUL DE PACE DE LA TRIANON. Titus Corlățean: Dacă preşedintele României nu a avut demnitatea de a promulga legea privind marcarea Zilei Tratatului de la Trianon, să știm să o onorăm
TRATATUL DE PACE DE LA TRIANON. Titus Corlățean: Dacă preşedintele României nu a avut demnitatea de a promulga legea privind marcarea Zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon, să știm să o onorăm cu demnitate
Publicat: 04/06/2020, 18:22
Actualizat: 04/06/2020, 18:26

Senatorul PSD, Titus Corlăţean i-a îndemnat pe „toţi cei care simt şi trăiesc româneşte” să arboreze joi, la împlinirea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, drapelul naţional sau să depună un buchet de flori la monumentele dedicate soldaţilor români din Primul Război Mondial.

Senatorul PSD, Titus Corlăţean  a criticat faptul că președintele Iohannis nu a promulgat până acum legea adoptată de Parlament privind marcarea Zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon, document prin care Transilvania a devenit în 4 iunie 1920, și din punct de vedere juridic, parte a României, după ce unirea de facto avusese loc pe 1 decembrie 1918.

„Chiar dacă preşedintele României nu a avut demnitatea de a promulga în timp util legea menţionată, să arborăm drapelul naţional sau să depunem un buchet de flori la monumentele dedicate soldaţilor români din Primul Război Mondial”, spune senatorul PSD.

„Să ştim să onorăm cu demnitate Ziua de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon în România! Îi îndemn pe toţi cei care simt şi trăiesc româneşte să facă astăzi un gest simbolic. Chiar dacă preşedintele României nu a avut demnitatea de a promulga în timp util legea menţionată, pentru ca ea să fie deja în vigoare la această dată, putem astăzi, aşa cum statuează legea votată de Parlamentul României, să arborăm drapelul naţional sau să depunem un buchet de flori la monumentele dedicate soldaţilor români din Primul Război Mondial, fii şi fiice ai satului romanesc, monumente pe care le regăsim pretutindeni pe pământul României. Suntem recunoscători tuturor celor care prin eroism, jertfă, abilitate politico-diplomatică şi demnitate românească au făcut posibil acest moment istoric esenţial pentru devenirea naţiunii romane reîntregite!”, a scris Corlăţean, joi, pe Facebook.

Senatorul PSD a salutat, în calitate de iniţiator al legii pentru proclamarea zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon, marcarea Centenarului de la momentul istoric al recunoaşterii internaţionale politice şi juridice a Marii Uniri a Transilvaniei cu România.

„Pentru România, Tratatul de pace menţionat a însemnat confirmarea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau populaţia majoritară în acest teritoriu, drepturi de care românii nu beneficiaseră anterior în Imperiul Austro-Ungar”, a scris Corlăţean, joi, pe Facebook.

„La 4 iunie 2020, România marchează Centenarul de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon. O pagină esenţială a istoriei naţiunii române, care a îmbrăcat forma unui Tratat de pace încheiat de 16 Puteri Aliate şi Asociate, între care şi România, cu Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.(…) Pentru România, Tratatul de pace menţionat a însemnat nu doar recunoaşterea politică şi juridică internaţională a Unirii Transilvaniei cu Patria Mamă, ci şi confirmarea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau populaţia majoritară în acest teritoriu, drepturi de care românii nu beneficiaseră anterior în Imperiul Austro-Ungar”, a scris Corlăţean, joi, pe Facebook.

Titus Corlăţean participă joi la ceremoniile organizate de autorităţile locale, parteneri din societatea civilă, din mass-media şi organizaţii ale PSD, cu ocazia Zilei Tratatului de la Trianon, în Ploieşti-Bucov, Buzău şi Alba-Iulia. El a coordonat organizarea în judeţul Dâmboviţa de către PSD a ceremoniilor de marcare a Zilei Tratatului de la Trianon în România.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
A rămas blocat pe linia de tramvai, iar la fel a păţit şi autoutilitara care...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie