EXCLUSIV. Chemgaz Slobozia dă vina pe Transgaz după sistarea furnizării de gaze. Reprezentanții Transgaz spun că Niculae minte

EXCLUSIV. Chemgaz Slobozia dă vina pe Transgaz după sistarea furnizării de gaze. Reprezentanții Transgaz spun că Niculae minte
EXCLUSIV. Chemgaz Slobozia dă vina pe Transgaz după sistarea furnizării de gaze. Reprezentanții Transgaz spun că Niculae minte / Sursă FOTO: tranzgaz.ro
Publicat: 08/07/2020, 21:24
Actualizat: 06/04/2021, 19:40
Transgaz a oprit, marți dimineață, livrarea de gaze către combinatul Chemgaz Slobozia, după o notificare trimisă de Gazprom. Ioan Niculae, cel care conduce Chemgaz, afirmă că sistarea furnizării de gaze s-a întâmplat din cauza Transgaz. Contactat de Gândul.ro, unul dintre directorii Transgaz a afirmat că Niculae fusese notificat cu o seară înainte de sistarea furnizării de gaze și că omul de afaceri denaturează adevărul.

Sistarea furnizării de gaze

Într-un articol Agerpres, Ioan Niculae a vorbit despre sistarea furnizarii de gaze care a avut loc pe data de 7 iulie la combinatul Chemgaz Slobozia.

Potrivit acestuia, sistarea s-ar fi produs din cauza unei neînțelegeri. Mai exact, problematică ar fi o tranzacție bancară, afirmă Niculae: „Nu a fost o problemă legată de furnizor. Pentru că banii nu au intrat până la o anumită oră, furnizorul nu putea să vadă banii în bancă şi n-a mai nominalizat după ora 7:00. Ei (Transgaz – n.r.) au început să ne ameninţe de la 11-12 noaptea (noaptea anterioară – n.r.) că ne opresc. Au făcut un cod de reţea care este cel mai dărâmător cod de reţea pe care l-am văzut vreodată în România, deci o poziţie completă de monopol, trebuie să stai în poziţie de drepţi şi, dacă nu plăteşti totul în avans… Sunt trei tarife, unul de intrare în reţea, unul de ieşire şi tariful de transport, totul în avans. Aşa ceva nu există. Cum să plătesc eu transportul în avans când eu nu ştiu cât transport? Pot să am o problemă tehnică”.

De asemenea, Niculae mai spune că „Gazprom a anunţat că poate relua livrările de gaze în aceeaşi dimineaţă la ora 8:30, când a văzut banii în cont, adică la o oră şi jumătate de la sistarea livrărilor, însă producţia efectivă a combinatului nu a putut reîncepe atât de repede.”

Poziția Transgaz

Contactat de Gândul pentru a oferi lămuriri în legătură cu sistarea de gaze, unul dintre directorii Transgaz a spus că Ioan Niculae denaturează adevărul și că afirmațiile sale se bat cap în cap.

Mai exact, reprezentatul Transgaz arată că la mijloc nu ar fi fost o problemă legată de o tranzacție bancară: „Dacă ar fi fost o problemă bancară, Chemgaz ar fi primit gaze de la Gazprom pentru ieri, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Abia pentru astăzi Chemgaz a primit gaze de la Gazprom. Ieri, combinatul din Slobozia a achiziționat gaze prin PVT ”, spune acesta.

De asemenea, reprezentantul Transgaz afirmă că dacă lucrurile ar fi stat așa cum susține Ioan Niculae, la ora 8:30 ar fi plătit și ar fi fost nominalizat de Gazprom. Chemgaz a cumpărat gaze de altundeva ieri, dar nu de la Gazprom.

Reprezentantul Transgaz a comentat și nemulțumirea lui Ioan Niculae legată de „codurile de rețea dărâmătoare”. Conform Transgaz, codul de rețea respectă regulamentul european 312 și este aplicat tuturor țărilor din Europa. „Toată lumea respectă aceste reguli. La ora 7, el trebuia să își oprească combinatul. Noi l-am atenționat cu o seară înainte prin dispeceratul din Brăila și dispeceratul național. Este un contract cadru. De când se face echilibrare zilnică, contractul este separat pe puncte de intrare și puncte de ieșire. Fiecare trebuie să își facă rezerve. Acesta este regulamentul european.”, mai spune acesta.

Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului