NEGOCIERI. Austria cere ca ajutorul oferit de UE pentru statele afectate de pandemie să fie destinat „celor mai săraci dintre săraci”

NEGOCIERI. Austria cere ca ajutorul oferit de UE pentru statele afectate de pandemie să fie destinat „celor mai săraci dintre săraci”
NEGOCIERI. Austria cere ca ajutorul oferit de UE pentru statele afectate de pandemie să fie destinat „celor mai săraci dintre săraci”. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/07/2020, 15:48

Austria, una dintre cele patru state membre ale Uniunii Europene care își doresc schimbări în ceea ce privește fondul comunitar destinat revenirii economiilor în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, propune ca cea mai mare parte din banii din acest fond să ajungă la statele mai puțin dezvoltate.

Propunerea a fost făcută sâmbătă de către cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Austria, Olanda, Danemarca și Suedia se numără printre cei mai mari contribuabili la bugetul Uniunii Europene și, în general, se opun planurilor ample legate de cheltuieli. Împreună, cele patru state s-au opus ideii acordării de granturi de către Uniune către statele afectate de pandemie, sugerând că împrumuturile ar fi mai potrivite în acest caz.

Comisia Europeană a propus un plan de ajutor pentru economiile Blocului comunitar în valoare totală de 750 de miliarde de euro, dintre care două treimi ar fi urmat să fie granturi. Liderii europeni speră să ajungă la o înțelegere în privința acestui fond și să stabilească și ultimele detalii referitoare la acesta în cadrul unui summit ce va avea loc vineri. Cancelarul Sebastian Kurz a anunțat că nu se mai opune în totalitate acordării de fonduri nerambursabile, dar va discuta despre o eventuală combinație între granturi și împrumuturi.

Kurz: Italia, Spania și Polonia ar urma să primească cei mai mulți bani. Avem țări mai sărace decât acestea în UE

Cancelarul austriac a declarat, în cadrul unui interviu acordat publicației germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, că nu este corect ca state precum Italia, Spania sau Polonia să primească cele mai mari sume din acest fond, el sugerând că există state cu probleme financiare mai mari decât acestea.

„Potrivit planului de la Bruxelles, Italia, Spania și Polonia vor beneficia cel mai mult. Dar în Uniunea Europeană avem state mult mai sărace. Dacă vom cheltui atât de mulți bani, ar trebui ca aceștia să ajungă în principal la cei mai săraci dintre cei săraci”, a spus Kurz, fără să facă referire la vreo țară anume.

El a adăugat că, în locul folosirii datelor privind șomajul pentru a decide sumele alocate fiecărei țări, fondurile ar trebui să fie alocate în funcție de procentul din PIB pierdut de fiecare economie în parte ca urmare a crizei provocate de pandemie.

„Alocarea de granturi trebuie să fie condiționată. Condițiile sunt importante pentru ca acești bani să nu fie folosiți doar pentru a acoperi găurile din bugete”, a mai spus Kurz.

Letonia, România, Grecia, Croația și Bulgaria sunt cele mai sărace state ale Uniunii Europene în privința veniturilor pe cap de locuitor, potrivit Oficiului European de Statistică, Eurostat.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?