GÂNDUL LIVE. Marius Chirca (Kola Kariola), despre leul subnutrit de la Grădina Zoologică din Brăila: „Locul animalelor sălbatice nu este la zoo!” / Reacția primarului Marian Viorel Dragomir

GÂNDUL LIVE. Marius Chirca (Kola Kariola), despre leul subnutrit de la Grădina Zoologică din Brăila: „Locul animalelor sălbatice nu este la zoo!” / Reacția primarului Marian Viorel Dragomir
GÂNDUL LIVE. Marius Chirca (Kola Kariola), despre leul subnutrit de la Grădina Zoologică din Brăila: „Locul animalelor sălbatice nu este la zoo!” / Reacția primarului Marian Viorel Dragomir
Publicat: 20/07/2020, 12:04
Actualizat: 20/07/2020, 13:59

Marius Chirca, de la Asociația Kola Kariola, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre tragedia leului „piele și os” de la Grădina Zoologică din Brăila. Primarul Brăilei, Marian Viorel Dragomir, a intervenit, la rândul său, în emisiune.

„Am văzut și postarea domnului primar din Brăila, a zis că imaginile sunt fake, folosește cuvinte precum „traficanți de câini”, mă deranjează foarte mult.

Să spună cu nume și prenume la ce se referă. Nu am fost la grădina zoologică, sunt peste 100 de mesaje pe care le primim în privat, de la diferiți oameni care vizitează această grădină zoo.

Marius Chirca: Oamenii încasează bani la intrare, dar animalele nu sunt îngrijite

Am interes ca aceste grădini să se închidă, nu le văd scopul. Oamenii încasează banii de intrare, animalele nu sunt îngrijite, dacă oamenii vor să ducă copiii să vadă niște animale eu le recomand sanctuarele.

Dețin și eu unul, veți vedea animale sociabile, foarte bine îngrijite, din fonduri proprii, donații.

Dar grădinile zoologice. Motivația primarului că leul are 30 de ani… Nu are nicio logică.

Să rezolvăm și problema asta. Cum s-a reușit cu circurile, să închidem și grădinile zoologice. Locul animalelor sălbatice nu este la grădina zoo.

În România avem o asociație, două, care pot reloca aceste animale, dacă li se cere ajutorul. Nu ar refuza, este dr. Ovidiu Roșu”, a declarat Marius Chirca la GÂNDUL LIVE.

Marian Viorel Dragomir, primar Brăila: Leii respectivi au vârsta înaintată

„Apreciez activitatea tuturor ONG-urilor implicate. Nu m-am referit la asociații, ci la o persoană fizică, când am zis de traficanții de câini.

Leii respectivi au vârsta înaintată. Cei mai tineri au 15 ani, arată foarte bine, dar mai avem doi lei cu vârsta venerabilă – este vorba de leul Petrică, care are 33 de ani și arată bine, dar și leul Ionică, care are 21 de ani, este cel din imaginile filmate, a avut unele probleme de sănătate și este ca un bătrân, iar angajații de la Zoo au depus toate eforturile pentru ca el să rămână în viață, nu s-a pus problema eutanasierii.

Poneiul a avut un accident, angajații l-au bandajat. Nu pot să discut despre grădina zoologică… Este vorba de o legislație națională și când s-a interzis ca circurile să mai prezinte animale sălbatice, atunci s-a donat etc.

Leii s-au născut în captivitate, dacă legislația va impune, vom da curs. Sunt cetățenii care merg la grădina zoologică. Dar și alții care nu mai vor asemenea cazuri.

Grădina Zoologică din Brăila nu produce bani, aceasta e realitatea, biletul e foarte mic. E subvenționată de primărie.

Nu e vorba de curaj, având în vedere că nu există o chestiune clar definită… Toate animalele de la zoo sunt născute în captivitate, nu sunt din sălbăticie și relocate. Dacă se stabilește să fie relocate, atunci ne vom supune.

Vă întreb care este problema de la Grădina Zoologică? Intrarea este liberă, puteți veni oricând.

Toate grădinile zoologice sunt penitenciare pentru animale. Dar nu le închide administrația locală.

Doar două din parcuri au suprafață betonată, celelalte au suprafață cu pământ, dar aici a fost făcută filmarea respectivă. Celelalte sunt într-o pădure de stejar.

Dacă legislația se va modifica, vom da curs imediat. Dacă vor fi asociații care vor dori eutanasierea acelui leu, nu vom fi de acord”, a spus primarul din Brăila la GÂNDUL LIVE.

Marius Chirca: Au dat o amendă de 2.000 de lei, pe care o plătesc tot cetățenii

„Doream să-l întreb pe primar cine este proprietarul acelor animale, în primul rând. Nu are nevoie de legislație, dacă vrea să salveze animalele din lagăr. Există contracte de custodie, avem un ONG puternic în România, care are capacitatea să relocheze animalele.

Vreau să îmi enumere primarul medicii din România care sunt specializați pe animale sălbatice. Cine a bandajat copita acelui ponei, dacă l-a pus în urma unui RX? Un ponei cu leziune trebuie să fie într-o clinică.

Eu ca privat dacă pățeam asta și venea DSV, îmi dădeau o amendă de nu mă vedeam. Cei de la DSV au avut un răspuns halucinant: că animalele sunt foarte bine îngrijite.

Au dat o amendă de 2.000 de lei, pe care o plătesc de fapt locuitorii mun. Brăila. Domnul primar nu are nevoie de o legislație ca să hotărască mutarea acelor animale într-un sanctuar.

Măcar să le oferim o moarte liniștită, aproape de natură. Putem veni la o discuție să punem la cale relocarea acelor animale”, a conchis Marius Chirca la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji