GÂNDUL LIVE. Marius Chirca (Kola Kariola), despre leul subnutrit de la Grădina Zoologică din Brăila: „Locul animalelor sălbatice nu este la zoo!” / Reacția primarului Marian Viorel Dragomir

GÂNDUL LIVE. Marius Chirca (Kola Kariola), despre leul subnutrit de la Grădina Zoologică din Brăila: „Locul animalelor sălbatice nu este la zoo!” / Reacția primarului Marian Viorel Dragomir
GÂNDUL LIVE. Marius Chirca (Kola Kariola), despre leul subnutrit de la Grădina Zoologică din Brăila: „Locul animalelor sălbatice nu este la zoo!” / Reacția primarului Marian Viorel Dragomir
Publicat: 20/07/2020, 12:04
Actualizat: 20/07/2020, 13:59

Marius Chirca, de la Asociația Kola Kariola, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre tragedia leului „piele și os” de la Grădina Zoologică din Brăila. Primarul Brăilei, Marian Viorel Dragomir, a intervenit, la rândul său, în emisiune.

„Am văzut și postarea domnului primar din Brăila, a zis că imaginile sunt fake, folosește cuvinte precum „traficanți de câini”, mă deranjează foarte mult.

Să spună cu nume și prenume la ce se referă. Nu am fost la grădina zoologică, sunt peste 100 de mesaje pe care le primim în privat, de la diferiți oameni care vizitează această grădină zoo.

Marius Chirca: Oamenii încasează bani la intrare, dar animalele nu sunt îngrijite

Am interes ca aceste grădini să se închidă, nu le văd scopul. Oamenii încasează banii de intrare, animalele nu sunt îngrijite, dacă oamenii vor să ducă copiii să vadă niște animale eu le recomand sanctuarele.

Dețin și eu unul, veți vedea animale sociabile, foarte bine îngrijite, din fonduri proprii, donații.

Dar grădinile zoologice. Motivația primarului că leul are 30 de ani… Nu are nicio logică.

Să rezolvăm și problema asta. Cum s-a reușit cu circurile, să închidem și grădinile zoologice. Locul animalelor sălbatice nu este la grădina zoo.

În România avem o asociație, două, care pot reloca aceste animale, dacă li se cere ajutorul. Nu ar refuza, este dr. Ovidiu Roșu”, a declarat Marius Chirca la GÂNDUL LIVE.

Marian Viorel Dragomir, primar Brăila: Leii respectivi au vârsta înaintată

„Apreciez activitatea tuturor ONG-urilor implicate. Nu m-am referit la asociații, ci la o persoană fizică, când am zis de traficanții de câini.

Leii respectivi au vârsta înaintată. Cei mai tineri au 15 ani, arată foarte bine, dar mai avem doi lei cu vârsta venerabilă – este vorba de leul Petrică, care are 33 de ani și arată bine, dar și leul Ionică, care are 21 de ani, este cel din imaginile filmate, a avut unele probleme de sănătate și este ca un bătrân, iar angajații de la Zoo au depus toate eforturile pentru ca el să rămână în viață, nu s-a pus problema eutanasierii.

Poneiul a avut un accident, angajații l-au bandajat. Nu pot să discut despre grădina zoologică… Este vorba de o legislație națională și când s-a interzis ca circurile să mai prezinte animale sălbatice, atunci s-a donat etc.

Leii s-au născut în captivitate, dacă legislația va impune, vom da curs. Sunt cetățenii care merg la grădina zoologică. Dar și alții care nu mai vor asemenea cazuri.

Grădina Zoologică din Brăila nu produce bani, aceasta e realitatea, biletul e foarte mic. E subvenționată de primărie.

Nu e vorba de curaj, având în vedere că nu există o chestiune clar definită… Toate animalele de la zoo sunt născute în captivitate, nu sunt din sălbăticie și relocate. Dacă se stabilește să fie relocate, atunci ne vom supune.

Vă întreb care este problema de la Grădina Zoologică? Intrarea este liberă, puteți veni oricând.

Toate grădinile zoologice sunt penitenciare pentru animale. Dar nu le închide administrația locală.

Doar două din parcuri au suprafață betonată, celelalte au suprafață cu pământ, dar aici a fost făcută filmarea respectivă. Celelalte sunt într-o pădure de stejar.

Dacă legislația se va modifica, vom da curs imediat. Dacă vor fi asociații care vor dori eutanasierea acelui leu, nu vom fi de acord”, a spus primarul din Brăila la GÂNDUL LIVE.

Marius Chirca: Au dat o amendă de 2.000 de lei, pe care o plătesc tot cetățenii

„Doream să-l întreb pe primar cine este proprietarul acelor animale, în primul rând. Nu are nevoie de legislație, dacă vrea să salveze animalele din lagăr. Există contracte de custodie, avem un ONG puternic în România, care are capacitatea să relocheze animalele.

Vreau să îmi enumere primarul medicii din România care sunt specializați pe animale sălbatice. Cine a bandajat copita acelui ponei, dacă l-a pus în urma unui RX? Un ponei cu leziune trebuie să fie într-o clinică.

Eu ca privat dacă pățeam asta și venea DSV, îmi dădeau o amendă de nu mă vedeam. Cei de la DSV au avut un răspuns halucinant: că animalele sunt foarte bine îngrijite.

Au dat o amendă de 2.000 de lei, pe care o plătesc de fapt locuitorii mun. Brăila. Domnul primar nu are nevoie de o legislație ca să hotărască mutarea acelor animale într-un sanctuar.

Măcar să le oferim o moarte liniștită, aproape de natură. Putem veni la o discuție să punem la cale relocarea acelor animale”, a conchis Marius Chirca la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa a trimis o scrisoare părinților fetei
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
UE trimite o undă de șoc la nivel mondial! Apare un nou document obligatoriu! Sute...
Se vor aplica în toată România! Măsuri de ultim moment. Sunt valabile până la 31...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...