Studentul care a dat în judecată Universitatea din București pentru mărirea taxelor în pandemie: „Au majorat noaptea ca hoții!” Ministerul Educației îi dă dreptate! (EXCLUSIV)

Studentul care a dat în judecată Universitatea din București pentru mărirea taxelor în pandemie: „Au majorat noaptea ca hoții!” Ministerul Educației îi dă dreptate! (EXCLUSIV)
Publicat: 13/08/2020, 15:00
Actualizat: 13/08/2020, 17:07

Andrei Nicolae Popa, student la Facultatea de Drept în anul IV, a dat în judecată propria universitate după ce UB a majorat taxele universitare pentru studenții de la drept în plină pandemie de COVID-19. Inițial, tânărul a încercat să oprească abuzul printr-o scrisoare deschisă adresată tuturor membrilor Senatului Universității, iar ulterior, pe 3 iulie, printr-o plângere prealabilă.

Tânărul acuză că Universitatea s-a folosit de pandemie pentru a majora taxele în mod ilegal și că este un abuz la adresa tuturor studenților. În 17 pagini, Andrei Popa i-a explicat judecătorului de ce majorarea taxelor este ilegală și e o nedreptate pentru studenții UB.

 „În  martie, în plină pandemie, Universitatea a decis majorarea taxelor cu rata inflației, nu doar să le majoreze pentru cei care intră în anul I, ci să le majoreze și pentru cei care deja sunt studenți. O fraudă practic la lege, legea nu permite majorarea taxelor pe durata executării contractelor de studiu. Universitatea susținea că nu le majorează, ci le ajustează cu rata inflației de 3, 8%. Nu le permite legea. Legea spune foarte clar că după ce ai calitatea de student nu se mai poate modifica. Ce câștigă Universitatea de aici sunt zeci de mii lei. Poate pentru un student nu înseamnă foarte mult, e vorba de 100 de lei sau 200 în funcție de ciclu de studiu. Însă dacă la aproape 30.000 de mii de studenți. Am făcut un calcul, iar Universitatea ar câștiga 150.000 de lei din toată afacerea asta”, spune Andrei Popa pentru Gândul.ro.

Cum a răspuns Senatul Universității

Senatul Universității din București a răspuns la plângerea prealabilă menționând că ”a luat act de aceasta”, fără a admite sau a respinge expres plângerea. Deși legea o cere.

Legea spune foarte clar că autoritatea trebuie să răspundă în sensul de a admite sau respinde plângerea respectivă. Are varianta să nu răspundă. Doar senatul universitar este cel care stabilește taxele universitare, nu consiliul de administrație, cel din urmă având această competență legală doar în cazul instituțiilor de învățământ superior particular. Am atacat și o prevedere din regulamentul de activitate profesionalală a studentului care spune că dacă nu-ți plătești taxa te exmatriculează.Ei practic prin acel articol te constrâng să adero la o clauză extracontractuală. E o măsură abuzivă”, explică Andrei Popa.

Ministerul Educației îi dă dreptate în chestiunea majorării taxelor

Tânărul a formulat o cerere către Ministerul Educației pe problema majorării ilegale a taxelor la Universitatea din București, iar ministerul i-a dat dreptate.

„Pe baza acestui răspuns, am cerut să formuleze o cerere de intervenție accesorie în favorea mea. Nu ar avea motive să aibă o poziție neutră sau opusă în proces. Interesul  lor e să respecte legea, nu să mă apere pe mine”, spune Andrei.

Răspunsul Ministerului Educației:

Mai mulți studenți au votat majorarea taxelor

Andrei Popa susține că mai mulți studenți din consiliu au votat pentru majorarea taxelor, deoareceau fost făcute presiuni asupra lor.

„Noi nu am fost la facultate. S-a profitat de luna martie pentru că a fost una agitată pentru toți. Au majorat practic, noaptea ca hoții. Senatul Universității nici acum nu a publicat minuta ședinței de atunci, deși legea spune clar că trebuie adus la cunoștința studenților, în rest, toate celelalte minute sunt publicate”, mai spune Andrei Popa.

Apel către studenții Universității din București!!!

Ieri, am depus la Tribunalul Alba acțiunea împotriva Universității…

Publicată de Andrei Nicolae Popa pe Vineri, 31 iulie 2020

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani