Studentul care a dat în judecată Universitatea din București pentru mărirea taxelor în pandemie: „Au majorat noaptea ca hoții!” Ministerul Educației îi dă dreptate! (EXCLUSIV)

Studentul care a dat în judecată Universitatea din București pentru mărirea taxelor în pandemie: „Au majorat noaptea ca hoții!” Ministerul Educației îi dă dreptate! (EXCLUSIV)
Publicat: 13/08/2020, 15:00
Actualizat: 13/08/2020, 17:07

Andrei Nicolae Popa, student la Facultatea de Drept în anul IV, a dat în judecată propria universitate după ce UB a majorat taxele universitare pentru studenții de la drept în plină pandemie de COVID-19. Inițial, tânărul a încercat să oprească abuzul printr-o scrisoare deschisă adresată tuturor membrilor Senatului Universității, iar ulterior, pe 3 iulie, printr-o plângere prealabilă.

Tânărul acuză că Universitatea s-a folosit de pandemie pentru a majora taxele în mod ilegal și că este un abuz la adresa tuturor studenților. În 17 pagini, Andrei Popa i-a explicat judecătorului de ce majorarea taxelor este ilegală și e o nedreptate pentru studenții UB.

 „În  martie, în plină pandemie, Universitatea a decis majorarea taxelor cu rata inflației, nu doar să le majoreze pentru cei care intră în anul I, ci să le majoreze și pentru cei care deja sunt studenți. O fraudă practic la lege, legea nu permite majorarea taxelor pe durata executării contractelor de studiu. Universitatea susținea că nu le majorează, ci le ajustează cu rata inflației de 3, 8%. Nu le permite legea. Legea spune foarte clar că după ce ai calitatea de student nu se mai poate modifica. Ce câștigă Universitatea de aici sunt zeci de mii lei. Poate pentru un student nu înseamnă foarte mult, e vorba de 100 de lei sau 200 în funcție de ciclu de studiu. Însă dacă la aproape 30.000 de mii de studenți. Am făcut un calcul, iar Universitatea ar câștiga 150.000 de lei din toată afacerea asta”, spune Andrei Popa pentru Gândul.ro.

Cum a răspuns Senatul Universității

Senatul Universității din București a răspuns la plângerea prealabilă menționând că ”a luat act de aceasta”, fără a admite sau a respinge expres plângerea. Deși legea o cere.

Legea spune foarte clar că autoritatea trebuie să răspundă în sensul de a admite sau respinde plângerea respectivă. Are varianta să nu răspundă. Doar senatul universitar este cel care stabilește taxele universitare, nu consiliul de administrație, cel din urmă având această competență legală doar în cazul instituțiilor de învățământ superior particular. Am atacat și o prevedere din regulamentul de activitate profesionalală a studentului care spune că dacă nu-ți plătești taxa te exmatriculează.Ei practic prin acel articol te constrâng să adero la o clauză extracontractuală. E o măsură abuzivă”, explică Andrei Popa.

Ministerul Educației îi dă dreptate în chestiunea majorării taxelor

Tânărul a formulat o cerere către Ministerul Educației pe problema majorării ilegale a taxelor la Universitatea din București, iar ministerul i-a dat dreptate.

„Pe baza acestui răspuns, am cerut să formuleze o cerere de intervenție accesorie în favorea mea. Nu ar avea motive să aibă o poziție neutră sau opusă în proces. Interesul  lor e să respecte legea, nu să mă apere pe mine”, spune Andrei.

Răspunsul Ministerului Educației:

Mai mulți studenți au votat majorarea taxelor

Andrei Popa susține că mai mulți studenți din consiliu au votat pentru majorarea taxelor, deoareceau fost făcute presiuni asupra lor.

„Noi nu am fost la facultate. S-a profitat de luna martie pentru că a fost una agitată pentru toți. Au majorat practic, noaptea ca hoții. Senatul Universității nici acum nu a publicat minuta ședinței de atunci, deși legea spune clar că trebuie adus la cunoștința studenților, în rest, toate celelalte minute sunt publicate”, mai spune Andrei Popa.

Apel către studenții Universității din București!!!

Ieri, am depus la Tribunalul Alba acțiunea împotriva Universității…

Publicată de Andrei Nicolae Popa pe Vineri, 31 iulie 2020

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU