Vladimir Putin, criza din Belarus și avertismentul Lituaniei: ”Un ajutor militar al Rusiei ar însemna invazie”

Vladimir Putin, criza din Belarus și avertismentul Lituaniei: ”Un ajutor militar al Rusiei ar însemna invazie”
Publicat: 18/08/2020, 13:33
Actualizat: 18/08/2020, 13:36

După ce președintele Lukașenko a câștigat – așa cum era de așteptat – un nou mandat de președinte al Belarusului, opoziția a declanșat ample mișcări de stradă, acuzând o manipulare a opiniei publice și o fraudare a alegerilor.

Înainte de scrutin, Lukașenko a plusat și a acuzat Rusia că dorește să declanșeze o revoluție în Belarus, după ce 33 de agenți ai unor firme de securitate rusești au fost reținuți la Minsk.

Însă ”perdeaua de fum” – așa cum consideră analiștii politici – lansată de președintele din Belarus nu poate ascunde legăturile ”frățești” stabilite cu Rusia, o componentă puternică fiind cea militară.

Lukașenko: ”Imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat”

Vladimir Putin nu s-a ferit să transmită că ”Maica Rusia” va oferi chiar și sprijin militar Belarusului, la nevoie, iar specialiștii susțin că oficialii de la Kremlin nu au niciun interes pentru a-l înlătura de la putere, după 26 de ani, pe Lukașenko. De altfel, și Aleksandr Lukașenko a ținut să avertizeze că a discutat cu Vladimir Putin și că există un plan bine pus la punct.

”Ne-am înţeles cu el (n.red. – cu Vladimir Putin): imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat (n.red. – de către Rusia) pentru asigurarea securităţii Belarusului”

Aleksandr Lukaşenko, în urma unei convorbiri telefonice cu Vladimir Putin

”Când este vorba despre dimensiunea militară, avem un acord cu Federaţia Rusă în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus) şi OTCS (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă)”, a amintit Lukașenko, potrivit agerpres.ro.

Președintele Belarusului a mai spus, totodată, că actualele manifestaţii din Belarus îndreptate împotriva sa au ca punct de pornite ”ingerinţe externe”.

Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius: ” Nu există niciun motiv pentru sprijin militar din partea Rusiei”

Situația tensionată din Belarus și eventualul ”ajutor militar” oferit de Vladimir Putin l-a determinat pe ministrul de externe din Lituania să adopte o poziție tranșantă.

Acesta trage un semnal de alarmă și consideră că eventualul sprijin militar oferit de Rusia lui Lukașenko nu se întemeiază pe niciun motiv plauzibil. Nu există nici măcar un ”temei juridic”, afirmă Linas Linkevicius, iar rezultatul nu ar fi altceva decât o ”invazie” în Belarus. Într-un astfel de scenariu, ”ultimele urme de independență” ar deveni amintire.

”Nu există niciun motiv pentru sprijin militar din partea Rusiei şi niciun temei juridic sau de altă natură pentru asta. (n.red. – sprijinul militar rus) ar constitui o invazie în ţară şi ar distruge ultimele urme de independenţă”

Linas Linkevicius

”Rusia ar risca mult dacă ar face asta, în faţa a ceea ce se întâmplă în Belarus, în faţa sprijinului popular. Ar trebuie să conştientizeze că o invazie nu ar fi justificată nici juridic, nici moral, nici politic”, a mai adăugat şeful diplomaţiei lituaniene.

Lukaşenko: ”Aş dori să le spun să-şi vadă de treabă”

Polonia, Lituania şi Letonia au propus, de altfel, un plan de mediere care să prevadă crearea unui ”Consiliu naţional” pentru soluţionarea crizei politice din Belarus.

Numai că reacția lui Aleksandr Lukașenko a fost tranșantă: ”Fără a dori să-i ofensez pe liderii acestor republici, aş dori să le spun să-şi vadă de treabă”, a răspuns președintele din Belarus. ”Nu vom vinde ţara nimănui, vom fi stăpâni pe situaţie”, a a mai spus acesta, în timp ce în stradă au continuat protestele împotriva realegerii sale pentru al şaselea mandat prezidenţial consecutiv.

Înaintea discuţiei Vladimir Putin, Aleksandr Lukaşenko a declarat că doreşte să vorbească cu liderul de la Kremlin pentru că – în opinia sa – şi Rusia poate fi ameninţată, iar dacă ”dacă belaruşii nu rezistă, valul va ajunge până acolo”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana