Scene de groază! Momentul în care un protestatar pașnic din Belarus a fost împușcat mortal, surprins de jurnaliști – FOTO/VIDEO

Scene de groază! Momentul în care un protestatar pașnic din Belarus a fost împușcat mortal, surprins de jurnaliști - FOTO/VIDEO
Scene de groază! Momentul în care un protestatar pașnic din Belarus a fost împușcat mortal, surprins de jurnaliști
Publicat: 16/08/2020, 09:18
Actualizat: 16/08/2020, 10:59

Mii de oameni au protestat și protestează în continuare în marile orașe din Belarus împotriva lui Aleksandr Lukașenko, ales pentru a șasea oară președinte în urma unui scrutin despre care se crede că nu a fost „liber și corect”. În timpul manifestațiilor, peste 6.700 de persoane au fost arestate și sute au fost rănite. Însă se pare că și cel puțin două persoane au fost ucise de forțele de ordine.

În imaginile filmate de jurnaliști care se aflau la proteste, este surprins momentul în care un manifestant pașnic este împușcat mortal de către forțele de ordine din Belarus care au reprimant manifestațiilor oamenilor nemulțumiți prin violență, folosind gaze lacrimogene, grenade, bătaia, dar nu numai.

„Scrutinul prezidenţial- nici liber, nici echitabil”

Uniunea Europeană a tras un semnal de alarmă în legătură cu modul defectuos în care s-a desfășurat scrutinul electoral din Belarus, scrie Le Figaro.

Potrivit Uniuniii Europene, scrutinul prezidenţial din Belarus nu a fost nici liber, nici echitabil.

„Scrutinul prezidenţial nu a fost nici liber, nici echitabil. Vom face o analiză profundă a relaţiilor UE cu Belarusul. Printre altele, ar putea fi adoptate măsuri împotriva persoanelor responsabile de violenţe, de arestări nejustificate şi de falsificarea rezultatelor scrutinului”, au constatat reprezentanţii celor 27 de state membre UE în cursul unei reuniuni desfăşurată marţi după-amiază.

Încă de duminică, 9 august, oamenii nemulțumiți de rezultatul scrutinului au ieșit pe străzile capitalei Minsk, ulterior mișcarea propagându-se și în alte orașe din țară. Manifestanții au militat pentru organizarea unei noi runde de alegeri prezidențiale care să fie supravegheate de „observatori internaționali”. Pe parcursul ultimei săptămâni, au avut loc zeci de proteste care au fost reprimate violent de forțele de ordine la comanda lui Aleksandr Lukașenko.

De asemenea, la scurt timp după încheierea scutinului, contracandidata lui Aleksandr Lukașenko, Svetalana Tihanovsksaia, a fost nevoită să plece din țară, refugiindu-se în Lituania din cauza temerilor că viața ei și a familiei îi este pusă în pericol.

Protestele, reprimate violent: Sute de oameni acuză că au fost tratați ca niște animale – bătuți și înfometați

Unii din cei care fuseseră în centrele de detenție și au fost eliberați vineri au povestit despre momentele de groază prin care au trecut în timp ce se aflau închiși și autoritățile îi tratau ca pe niște animale.

„Îi băteau cu ferocitate și arestau pe toată lumea. Am fost nevoiți să stăm în curte toată noaptea. Auzeam cum mai multe femei erau bătute. Nu înțeleg atâta cruzime”, a declarat un bărbat pentru BBC în timp ce își arăta rănile.

Protestatari bătuți, în direct la televiziune pentru „a da o lecție”

Într-o filmare difuzată de televiziunea publică din Belarus apare un grup de tineri care se află în detenție. Pe fundal se poate auzi o voce distorsionată care îi întreabă amenințător dacă vor mai contesta legitimitatea președintelui. Ulterior, fiecare protectatar în parte este filmat, și se poate observa că fuseseră bătuți, în timp ce spune că nu va mai protesta niciodată.

Se pare că doi din cei șase tineri arestați sunt din Ucraina iar ceilalți patru sunt Belarus iar o voce îi întreabă în limba rusă „Veți mai face din nou revoluție?”, răspunsul primit din partea unuia dintre reținuți fiind „Niciodată în viața mea”, alții spunând „Nu, niciodată”.

Scene de groază! Momentul în care un protestatar pașnic din Belarus a fost împușcat mortal, surprins de jurnaliști - VIDEO
Un videoclip în care apar mai mulți tineri care fuseseră bătuți în arest a fost difuzat de televiziunea națională din Belarus. Aceștia strigau „Nu mai fac”, făcând referire la participarea la proteste / Sursă FOTO: captură Twitter

Abia în cursul zilei de vineri, 14 august, autoritățile din Belarus au început să elibereze o parte din cei pe care îi arestaseră în timpul protestelor, mai ales că centrele de denteție începuseră să se supraglomereze. Unii dintre ei au povestit reporterilor BBC despre experiența traumatizantă prin care au trecut în centrele de detenție.

Mărturii șocante: Ne-a spus că dacă avea ordin să ne ardă de vii, o făcea

„Au început să mă tortureze. M-au întrebat cine a organizat demonstrațiile din stradă. M-au electrocutat de 10 ori în zona picioarelor, pe mâini și în piept. De fiecare dată când ne mișcam sau spuneam ceva, ne loveau cu bastoanele. Unul dintre polițiști ne-a spus: dacă aveam ordin să vă ard de vii, o făceam. Vă vine să credeți? Ne-a amenințat că ne arde de vii. Partea cea mai înfricoșătoare este că acești oameni nu au nicio limită. Așa înțelegi că nu ai absolut niciun drept, iar ei pot face orice vor. Este înfricoșător pentru că nu știm cum se vor încheia toate acestea. Durerea a fost cumplită. I-am implorat (n.r. pe polițist) să se oprească, dar continua să mă lovească”, a povestit un tânăr, care a ajuns într-un centru de detenție din Minsk, unde a fost bătut de forțele de securitate.

Scene de groază! Momentul în care un protestatar pașnic din Belarus a fost împușcat mortal, surprins de jurnaliști - VIDEO
Mii de oameni au fost bătuți de forțele de ordine din Belarus în timp ce protestau / Sursă FOTO: captură CNN

Tânăr, ucis în timpul manifestațiilor: Mii de oameni i-au adus omagii

Sâmbătă, susținătorii opoziției s-au adunat pentru înmormântarea unui bărbat care a murit în timpul manifestațiilor de săptămâna trecută care au avut loc în Minsk. Mii de oameni au fluturat steaguri, au aprins lumânări și au depus flori în locul din apropierea stației de metrou unde a murit Alexander Taraikovsky. Alții au ținut poze cu protestatarii răniți, în timp ce șoferii s-au alăturat manifestației și au claxonat.

Scene de groază! Momentul în care un protestatar pașnic din Belarus a fost împușcat mortal, surprins de jurnaliști - VIDEO
Mii de oameni au protestat și sâmbătă în locul în care un tânăr a fost împușcat mortal de forțele de ordine din Belarus / Sursă FOTO: Profimedia Images

„Marșul pentru libertate” urmează să aibă loc duminică, la o săptămână după ce alegerile preizdențiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului