Vestea pe care o așteptau agricultorii cu suprafețe agricole calamitate de secetă. Din păcate, nu se va despăgubi tot

Vestea pe care o așteptau agricultorii cu suprafețe agricole calamitate de secetă. Din păcate, nu se va despăgubi tot
Vestea pe care o așteptau agricultorii cu suprafețe agricole calamitate de secetă. Din păcate, nu se va despăgubi tot / Sursă foto: MADR, Romulus Boancă
Publicat: 18/08/2020, 13:32
Actualizat: 18/08/2020, 13:37

După îndelungi controverse, care au debutat joi, 13 august 2020, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunțat că instituția pe care o conduce a obținut de la premierul Ludovic Orban o sumă de 850 de milioane de lei ca despăgubiri pentru secetă.

Conform precizărilor membrului cabinetului Orban, acești bani acoperă minimum 80% din cuantum și vor fi direcționați către beneficiari în septembrie, după înscrierea acestora la APIA, iar restul ar urma să fie acordat fermierilor la rectificarea din octombrie a.c.

„Pentru că această rectificare bugetară din săptămâna trecută ne-a permis să alocăm 850 de milioane lei şi aici vreau să subliniez 850 milioane lei, nu 300 sau 400 milioane lei cum am văzut în altă parte, 850 milioane lei pentru secetă, ceea ce în opinia noastră asigură minimum 80% din cuantum pe care o să-l direcţionăm ca şi despăgubire în luna septembrie, urmând ca restul de 20% sau mai puţin, cât va rămâne, să fie dat fermierilor la rectificarea din octombrie.

Am făcut acest lucru pentru ca să ni se permită ca sume importante să le dirijăm şi către celelalte sectoare din agricultură şi aici mă refer la sectorul zootehnic. Şi, de altfel, toate programele aflate în derulare să fie finanţate”, a declarat Oros în cadrul unei conferințe de presă pe această temă și care a avut loc marți, 18 august 2020.

Întâlnire cu agricultorii cu suprafețe calamitate de secetă

Tot în acest context, Oros a precizat că în cursul aceleiași zile a avut o întâlnire cu liderii celor mai mari asociaţii din agricultură în contextul acordării despăgubirilor pentru secetă.

„Astăzi (n.r. – marţi, 18 august 2020) am avut o întâlnire cu liderii celor mai mari asociaţii din agricultură pentru a gândi împreună despăgubirile legate de secetă.

În ordonanţa de urgenţă pe care noi am comunicat-o Bruxelles-ului, am făcut nişte calcule care sunt valabile şi vor rămâne valabile unde se alocă un anumit cuantum pentru fiecare hectar în funcţie de tipul de cultură: 925 lei pentru grâu şi secară, 805 lei petru triticale, 912 lei orz, 951 lei orzoaică, 772 lei ovăz, 1.002 lei rapiţă, a adăugat ministrul de resort.

El a mai spus că la rectificare, bugetul MADR a fost suplimentat cu 3,445 miliarde lei.

„Aşa cum unii dintre dumneavoastră aţi constatat, bugetul MADR a fost suplimentat cu 3,445 miliarde lei. Ce ne asigură această rectificare? Ne asigură să compensăm cât mai echitabil, cât mai echilibrat, cât mai obiectiv pierderile înregistrate de toţi actorii din agricultură, atât cei afectaţi direct de secetă dar şi pierderile înregistrate de alte sectoare care au fost lovite indirect atât de secetă, cum este sectorul zootehnic, dar şi de evoluţia pandemiei COVID-19. Şi aici mă refer la sectorul zootehnic, atât bovine pentru lapte, carne, ovine şi caprine, porc şi pasăre și apicultură”, a conchis Oros.

Mulțumiri adresate lui Orban

Vineri, 14 iunie 2020, liderul de la Palatul de pe Bulevardul Carol a ținut să le mulțumească personal premierului şi ministrului Finanţelor Publice că agricultura şi industria alimentară au devenit prioritățile Guvernului României, lucru demonstrat şi de sumele alocate în programul naţional de rezilienţă şi redresare.

„Aşa cum am promis, ne ţinem de cuvânt şi sperăm că la rectificarea din octombrie, aşa cum a promis ministrul Cîţu (n.r. – ministrul Finanţelor Publice) să acoperim şi celelalte nevoi pe care agricultura românească le are”, a precizat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, citat de Agerpres.

Forma inițială a rectificării nu menționa despăgubirile și măsurile de sprijin

Potrivit draftului publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) joi seară, Ministerului Agriculturii ar fi trebuit să i se aloce 2,995 de miliarde de lei la rectificarea bugetară, iar în Nota de fundamentare a proiectului, experții MFP precizau clar pentru ce pot fi utilizați acești bani și cum se împart: „Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +2.995,4 milioane lei. Se propune alocarea suplimentară a 3,0 milioane lei pentru plata sumelor stabilite prin sentințe judecătorești definitive și irevocabile; 64,3 milioane lei pentru sprijinirea producătorilor agricoli; 740,8 milioane lei pentru activitatea de reproducție la speciile suine și păsări, precum și pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații; 187,3 milioane lei pentru efectuarea, începând cu data de 15.10.2020 a plăților în avans pentru campania 2020, în procent de până la 85%, a măsurilor de agromediu și climă finanțate din FEADR în cadrul PNDR 2014-2020”.

Draftul de document creionat de experții MFP arăta că, inițial, MADR nu primea realocarea bugetară menită să acopere despăgubirile pentru fermieri, în cuantum evaluat de 1,2 miliarde de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?