Atac direct la echipa guvernamentală. Fermierii se așteaptă ca promisiunile lui Orban să fie onorate

Atac direct la echipa guvernamentală. Fermierii se așteaptă ca promisiunile lui Orban să fie onorate
Publicat: 14/08/2020, 15:52
Actualizat: 14/08/2020, 16:07

Ca urmare a faptului că Executivul de la București a decis să redirecționeze fondurile pentru producătorii agricoli afectați de secetă, chiar dacă însuși premierul Ludovic Orban promisese că acești bani fuseseră vor intra în conturile fermierilor români ca despăgubiri și măsuri de sprijin, Federația Pro Agro solicită demisia echipei guvernamentale.

„Deși aceste fonduri au fost acceptate de către Comisia Europeană și au fost promise de către Guvern la întâlnirea din data de 2 iulie, impactul sever al secetei fiind unul extrem, fermierii aflându-se în imposibilitatea de a continua activitatea, din parcurgerea documentelor publicate de Ministerul Finanțelor ca fundamentare pentru rectificarea bugetară constatăm că sumele destinate despăgubirilor au fost redirecționate”, scrie președintele organizației, Ionel Arion, într-o scrisoare de poziție.

Potrivit precizărilor liderului Pro Agro, agricultorii români se simt mințiți de către guvernanți, într-o perioadă extrem de dificilă pentru fermieri, riscul insolvenței sectorului vegetal fiind unul crescut, acesta fiind de importanță strategică pentru securitatea alimentară a României.

„Considerăm că, în acest moment, sectorul vegetal al agriculturii românești a fost abandonat de către guvernanți, chiar dacă acesta susține toate celelalte sectoare de activitate și chiar dacă este cel mai vulnerabil sector de activitate în fața schimbărilor climatice”, a menționat Arion.

În numele fermierilor pe care îi reprezintă, Arion solicită distribuirea de urgență a sumelor reprezentând despăgubiri pentru secetă, așa cum au fost stabilite în mod inițial, în cuantumurile stabilite inițial, așa cum au fost promise fermierilor, în caz contrar solicită demisia Guvernului condus de Ludovic Orban.

La rectificare, nu sunt menționate despăgubirile și măsurile de sprijin

Ministerului Agriculturii ar urma să i se aloce 2,995 de miliarde de lei la rectificarea bugetară, iar în Nota de fundamentare a proiectului, Ministerul Finanțelor precizează clar pentru ce pot fi utilizați acești bani și cum se împart: ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +2.995,4 milioane lei. Se propune alocarea suplimentară a 3,0 milioane lei pentru plata sumelor stabilite prin sentințe judecătorești definitive și irevocabile; 64,3 milioane lei pentru sprijinirea producătorilor agricoli; 740,8 milioane lei pentru activitatea de reproducție la speciile suine și păsări, precum și pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații; 187,3 milioane lei pentru efectuarea, începând cu data de 15.10.2020 a plăților în avans pentru campania 2020, în procent de până la 85%, a măsurilor de agromediu și climă finanțate din FEADR în cadrul PNDR 2014-2020”.

Draftul de document creionat de experții MFP arată clar că MADR nu va primi realocarea bugetară menită să acopere despăgubirile pentru fermieri, în cuantum evaluat de 1,2 miliarde de lei.

Nu este însă exclus ca sumele anunțate în proiectul de act normativ să sufere modificări în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, când ministrul Adrian Oros poate susține în fața premierului Ludovic Orban și a celorlalți miniștri nevoia ca agricultorii să își primească despăgubirile de secetă, dar și sumele anunțate pentru celelalte programe de sprijin.

Promisiuni ministeriale

Fix în urmă cu o săptămână, șeful Agriculturii, Adrian Oros, dădea asigurări, la Piteşti, că despăgubirile pentru fermierii care au culturi afectate de secetă vor fi virate imediat după rectificarea bugetară.

„O parte din suprafeţele însămânţate în toamnă, adică 1,2 milioane hectare din cele 2,9 milioane hectare însămânţate în toamnă, au fost calamitate într-o proporţie mai mare de 30%, fapt pentru care fermierii vor primi despăgubiri, aşa cum am spus în luna martie. Aceste despăgubiri sunt în cuantum de aproximativ 200 de euro pe hectar şi vor fi virate în conturile fermierilor păgubiţi imediat după rectificarea de buget. Este vorba de o sumă de 1,2 miliarde de lei, care este cuprinsă într-o ordonanţă care a fost notificată, aprobată de Comisia Europeană ca schemă de sprijin”, a declarat Oros în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.

Membrul Executivului Orban a adăugat că problemele create de secetă s-au suprapus în acest an peste cele provocate de criza sanitară, astfel că a fost nevoie de o monitorizare atentă a situaţiei.

„Anul acesta a fost un an mai deosebit. Din păcate, peste criza datorată evoluţiei pandemiei COVID-19 s-a suprapus o secetă extremă şi puternică, nemaiîntâlnită în ultimii 10 ani (…)”.

„În această perioadă, la nivelul Ministerului Agriculturii am încercat să monitorizăm pe de o parte evoluţia stocurilor şi a capacităţii de procesare, pentru că nu ştiam cât va dura criza şi care vor fi consecinţele acestei crize asupra agriculturii şi industriei alimentare.

„Pe de altă parte, ne interesa foarte mult să monitorizăm şi preţurile. De asemenea, ne interesa foarte mult să evaluăm stocurile pentru produsele de bază”, mărturisea ministrul Oros.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului