Cadrele medicale, pregătite pe bani europeni, pentru a putea ajuta secțiile ATI. Câți bani pune la dispoziție Comisia

Cadrele medicale, pregătite pe bani europeni, pentru a putea ajuta secțiile ATI. Câți bani pune la dispoziție Comisia
Publicat: 19/08/2020, 16:44

Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat, miercuri, semnarea unui contract pentru asigurarea sumei de 2,5 milioane de euro din cadrul Instrumentului de Sprijin de Urgență pentru pregătirea unui bazin multidisciplinar de profesioniști în sistemul medical care să ajute și să asiste secțiile de terapie intensivă în această perioadă în care au nevoie ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Programul este menit să asigura pregătirea pentru obținerea competențelor necesare în ATI pentru cadrele medicale care nu lucrează în mod normal în astfel de secții. Astfel, acesta va duce la creșterea personalului care poate fi detașat în această perioadă în care este nevoie de creșterea temporară rapidă a capacității secțiilor ATI.

Program pentru 1.000 de spitale, respectiv 10.000 de cadre medicale

Potrivit informării Comisiei, răspândirea noului coronavirus a afectat semnificativ numărul de paturi de spital disponibile în timpul primelor luni ale pandemiei, ceea ce a dus la creșteri de 30-40% a nevoii de paturi de terapie intensivă și la suprasolicitarea resurselor disponibile.

Programul va fi implementat în mod egal în toate statele membre ale Uniunii Europene, a transmis Comisia. Acesta va acoperi cel puțin 1.000 de spitale și 10.000 de doctori și asistenți medicali și se va derula în perioada august – decembrie 2020.

„Cu această decizie, demonstrăm încă o dată angajamentul nostru de a susține cadrele medicale din prima linie din toată Europa, prin asigurarea pregătirii medicale esențiale pentru a avea siguranța că au toate cunoștințele necesate pentru a ajuta secțiile de terapie intensivă când este nevoie. Vom continua să facem tot ce putem pentru a ajuta statele membre în eforturile lor de gestionare a pandemiei și să îmbunătățim nivelul de pregătire și răspuns prin intermediul Instrumentului de Sprijin de Urgență”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară.

Parte a demersurilor de răspuns la criza coronavirusului, Comisia Europeană a creat rețele virtuale de doctori care lucrează cu bolnavi COVID-19 în spitale. Aceste program de pregătire, pentru care a fost semnat contractul marți, este încă un exemplu de susținere a cadrelor medicale și de bună colaborare cu Societatea Europeană pentru Terapie Intensivă, se arată în informarea Comisiei.

România, „fruntașă” în UE privind gradul de ocupare a paturilor

Gradul de ocupare a paturilor de spital și/sau de terapie intensivă a fost în creștere în România, alături de alte cinci state UE, conform celui mai recent raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, cu date valabile la 2 august, publicat în 10 august.

Potrivit raportului ECDC, țările în care a crescut gradul de ocupare erau Bulgaria, Croația, Cehia, Luxembourg, România și Slovenia.

Gradul de ocupare a paturilor de spital și/sau ATI - Sursa: ECDC
Gradul de ocupare a paturilor de spital și/sau ATI – Sursa: ECDC

Conform informării de miercuri a Grupului de Comunicare Strategică, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.067. Dintre acestea, 480 sunt internate la ATI.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern pentru prelungirea stării de alertă, aprobat vinerea trecută, la nivel național sistemul sanitar are disponibile 1.080 paturi dispuse în cadrul secțiilor de anestezie și terapie intensivă, iar numărul de persoane aflate în stare critică (485) reprezintă aproximativ 45% din totalul capacității de tratament în aceste secții și de asemenea, aproximativ 2% din totalul cazurilor active. În analiza Guvernului, care avea la bază date valabile până la 11 august, se trăgea un semnal de alarmă că menținerea unui platou de 1.100 cazuri noi de infectare pe zi, pe termen mediu nu este de dorit să se întâmple, deoarece în 14-21 de zile va depăși capacitatea de spitalizare în secțiile de ATI, suprasolicitând și secțiile pentru bolnavii Covid 19.

În prezentarea din plenul Parlamentului se săptămâna trecută, explica dificultățile pentru acoperirea cu personal a secțiilor ATI. „Problema secțiilor de terapie intensivă este că, deși avem o capacitate mai mare, infecția nu e unitar distribuită la nivelul țării – sunt județe, municipiul București care sunt mai afectate – și exista riscul suprasolicitări capacității de tratare în secțiile ATI.cÎn mod constant am avut ca obiectiv creșterea capacității de a trata în secțiile ATI și după adoptarea Legii 36 am luat măsuri extrem de energice pentru a crește numărul de paturi în secțiile ATI. Dar chiar și acolo unde am găsit paturi, fără detașarea medicilor anesteziști, a asistenților medicali care sunt necesari în tratare, degeaba ai paturi, degeaba ai ventilatoare, dacă nu ai personal. Am avut dificultăți în deschiderea unor secții ATI noi, dificultăți care există în continuare, cu toate astea am crescut numărul de paturi în secțiile ATI cu aproape 130 de paturi și acest proces de creștere continuă”, spunea premierul, în 12 august, la tribuna Parlamentului.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, miercuri au fost înregistrate 1.409 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?