Iranul denunță atacuri cu rachete asupra teritoriului său dinspre Nagorno-Karabah

Iranul denunță atacuri cu rachete asupra teritoriului său dinspre Nagorno-Karabah
Iranul denunță atacuri cu rachete asupra teritoriului său dinspre Nagorno-Karabah. Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 16/10/2020, 17:07

Iranul a anunțat vineri că teritoriul său a fost lovit de noi tiruri, în apropiere de frontiera cu regiunea separatistă azeră Nagorno-Karabah.

Anunțul a fost făcut la o zi după ce mai multe rachete au căzut asupra unor sate din Iran, rănind o persoană și provocând unele pagube materiale, potrivit informațiilor publicate de Teheran și citate de Agerpres.

Nagorno-Karabah, o enclavă separatistă din Azerbaidjan locuită majoritar de o populație armeană, este, din 27 septembrie, afectată de un nou conflict de amploare între forțele armene și cele azere.

Agenția oficială de stat Irna susține că zece rachete au lovit joi mai multe sate iraniene din regiunea Khoda-Afarin, aflată la granița cu Nagorno-Karabah. Potrivit aceleiași surse, „peste 50 de rachete și obuze” au lovit această regiune, locuită de o importantă minoritate azeră.

„Dacă astfel de tiruri se repetă, Republica Islamică Iran nu va rămâne indiferentă”, a avertizat pe Twitter Said Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Teheran.

Cu toate acestea, oficialul a evitat să acuze vreuna din părțile implicate în conflictul din Nagorno-Karabah pentru incidente.

La începutul acestei luni, Iranul a avertizat împotriva oricărei „intruziuni” pe teritoriul său din partea oricăreia dintre părți, după ce căderea unui obuz a rănit un copil în regiunea de frontieră a Iranului.

Autoritățile de la Teheran le-au recomandat în repetate rânduri forțelor azere și celor armene să pună capăt ostilităților și s-au oferit chiar să medieze conflictul.

Conflictul din Nagorno-Karabah continuă

Conflictul armat dintre forțele separatiste armene din Nagorno-Karabah și Armata azeră au continuat în cursul acestei săptămâni, în pofida armistițiului dintre cele două părți.

Cele două părți continuă să își atribuie reciproc responsabilitatea pentru confruntările care s-au soldat până acum cu peste 600 de morți, dintre care 73 de civili, potrivit unor bilanțuri parțiale.

Separatiștii din Nagorno-Karabah acuză Armata Azerbaidjanului că ar fi lansat o triplă ofensivă, la sud, nord și nord-est de republica autoproclamată.

De partea sa, Azerbaidjanul susține că respectă armistițiul și îi acuză pe armeni că ar bombarda mai multe districte azere.

Potrivit presei, Azerbaidjanul pare să fi cucerit câteva teritorii de la începutul războiului, dar nu a reușit să obțină un avantaj semnificativ în raport cu separatiștii, care continuă să controleze zonele muntoase.

Sute de soldați și un număr încă necunoscut de civili au murit ca urmare a violențelor din Nagorno-Karabah din 27 septembrie până în prezent. De altfel, conflictul actual este cel mai grav din Nagorno-Karabah din 1994 până astăzi.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internațional ca fiind parte a Azerbaidjanului. Cu toate acestea, de facto, aceasta se află sub controlul forțelor armene din 1994 și are o populație majoritar armeană.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară