Elevii vor trece prin triaj epidemiologic, înaintea cursurilor în format fizic. Anunțul Ministerului Sănătății privind testarea elevilor simptomatici

Elevii vor trece prin triaj epidemiologic, înaintea cursurilor în format fizic. Anunțul Ministerului Sănătății privind testarea elevilor simptomatici
Școala în sistem online, nelegală în Iași. Decizia de ultimă oră a magistraților
Publicat: 27/01/2021, 18:57
Actualizat: 27/01/2021, 19:36

Andreea Moldovan, secretar în Ministerul Sănătății a făcut declarații privind regulile și  întoarcerea la școală pe 8 februarie a elevilor. Potrivit spuselor acesteia, triajul se va face de către medicul școlar, iar acolo unde nu există, se va apela la părinți și la asistenții comunitari.  Andreea Moldovan a explicat miercuri că, începând cu 8 februarie, elevii simptomatici care vin în unitățile de învățământ vor fi testați.

Dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, miercuri, într-o conferință de presă, despre faptul că odată cu începerea școlii, triajul epidemiologic este extrem de important.

“Triajul îl va face asistentul medical pentru că această măsură de triaj epidemiologic este recomandată și în prezent, a fost recomandată și înaintea pandemiei COVID în școli, dar ne bazăm în primul rând pe sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală. (…)Acolo unde există medic, va fi medic școlar, unde e asistentă, va fi asistentă școlară care va face triajul respectiv. Se adaptează triajul în funcție de personalul pe care îl au la dispoziție”, a anunțat Andreea Moldovan,  secretar de stat în ministerul Sănătății, potrivit Digi24.

Ce se întâmplă acolo unde nu există medic școlar

Întrebată ce se va întâmpla acolo unde nu există medic școlar., dr. Moldovan a spus că „acolo unde există medic, va fi medic școlar, unde e asistentă, va fi asistentă școlară care va face triajul respectiv. Se adaptează triajul în funcție de personalul pe care îl au la dispoziție”, iar în cazul în care nu există medic școlar, părinții și asistenții comunitari vor ajută la realizarea triajului.

Vlad Voiculescu, mesaj pentru părinți: Țineți-l acasă!

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a subliniat ceea ce a spus secretarul de stat, afirmând că acei copii care vor avea probleme medicale ar trebui să rămână acasă.

„Dacă aveți copilul cu orice fel de simptom, țineți-l acasă, nu îl trimiteți la școală. Poate să îi facă rău lui și poate să facă rău multor altora,nu doar copilor, ci și celor de acasă. E important. Dacă are orice fel de simptom, lăsați-l să stea acasă”, le-a recomandat Voiculescu părinților.

Elevii simptomatici vor fi testați

Andreea Moldovan a explicat miercuri că, în eventualitatea în care cursurile vor fi reluate în format fizic în școli, începând cu 8 februarie, elevii simptomatici care vin în unitățile de învățământ vor fi testați.

“Ghidul este foarte avansat, ca elaborare. Pornim de la un ghid european. Testarea va cuprinde elevii simptomatici, în ideea în care aceștia vor ajunge totuși la școală. Profit cu această ocazie de a face un apel părinților atunci când de va începe școala să le facă în primul rând copiiilor un triaj epidemiologic acasă, să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la școală. Dacă, totusă, un astfeld e copil ajunge la școală și va trece și de triajul epidemiologic care s eface la intrarea în școală și dezvoltă simptome pe parcursul zilei de educație, atunci copilul respectiv va fi testat.

Ce spun profesorii

Un sondaj al World Vision România arată că peste 80% dintre profesori şi 70% dintre elevi cred că şcolile trebuie redeschise sau pot rămâne închise doar în zonele cu risc crescut de infectare. Fundaţia solicită reluarea de urgenţă a şcolii fizice, mai ales pentru copiii din categorii vulnerabile.

Din 8 februarie, școlile ar urma să se redeschidă, însă o decizie finală va fi luată pe 2 februarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul