GÂNDUL LIVE. Meteorologul Mihai Huștiu, despre cum va fi vremea în continuare: În aceste zile sunt temperaturi cu 10 grade peste normalul perioadei – VIDEO

Publicat: 09/02/2021, 13:10
Actualizat: 09/02/2021, 14:01

Meteorologul ANM Mihai Huștiu a explicat în cadrul ediției de marți, 8 februarie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, efectele pe care le are norul de praf saharian în țară noastră, precum și de ce, în cepând de joi după-amiază, temperaturile din România vor scădea foarte mult. 

Mihi Huștiu a precizat faptul că norul de praf saharian a trecut pe deasupra țării noastre a fost adus de o masă de aer cald iar din această cauză în România sunt înregistrate temperaturi cu multe peste normalul perioadei.

„Aerul cald dintre Mediterană, dinspre Sahara, iată, ne-a adus temperaturi de 15 -18 Celsius în parte de sud, sud-est a țării, și trebuie să menționăm că acea masă de aer caldce avea concentrații mari de prah saharian, ce-a acoperit zona centrală, a ajuns și deasupra țării noastre, însă concentrațiile au fost mai reduse și a și depășit practic țara noastră. Acum nu se mai găsesc, nici măcar în suspensie, particule de praf, cel puțin așa cum arată modelele numerice. Dar, așa cum spuneam, această masă de aer cald a adus temperaturile ridicate pentru astăzi, pentru miercuri și chiar joi, în partea de sud-est a țării, sunt așteptate temperaturi de 15 – 18 grade Celsius. În Capitală, de asemenea, temperaturi în jur de 16 grade în aceste zile, când, în mod obișnuit, ar trebui să avem cel mult 3-4 grade. Ceea ce înseamnă temperaturi cu peste 10 grade mai mari față de ce ar fi normal în această perioadă”, a anunțat meteorologul ANM la GÂNDUL LIVE.

Vremea se va răci accentuat începând de joi

„Însă, nu sunt vești bune pentru anumite zone ale țării, și mă refer aici la Carpații Occidentali, la Carpații Orientali, în partea nordică și vestul Carpaților Meridionali, unde tocmai am emis un cod galben ce vizează cantități de apă însemnate din această seară până joi la prânz, interval în care va ploua temperar și se vor acumula cantități de apă de 25-30 de litri pe metrul pătrat, și pe suprafețe mici chiar 40-60 de litri. Stratul de zăpadă existent chiar și la munte se va topi, apa va ceda din acest strat și foarte probabil vor fi și evenimente hidrologice. De altfel, și hidrologii au emis cod portocaliu pentru anumite râuri din Crișana și Maramureș în acest interval în care temporar va ploua. Și veștile nu sunt bune nici în continurare. După această perioadă foarte caldă, vremea se va răci accentuat începând de joi după-amiază. O masă de aer rece, de altfel prezent pe Europa Centrală, Nordică, deja a afectat multe țări europene, pătrunde și peste țara noastră la acest final de săptămână, încă de joi după-amiază, dinspre vestul, nordul țării. O masă de aer deosebit de rece cuprinde toată țara, iar noaptea de joi spre vineri va fi geroasă în vest, nord și centru, cu temperaturi ce vor scădea la minus 14 – minus 15 grade. Cu alte cuvinte, alternanțe mari de temperatură joi, de la vreme foarte caldă joi, în sud-est, la temperaturi sub limita gerului în nord-vestul țării, și la contactul dintre cele două mase de aer, temperar vor fi precipitații, la început ploi, apoi și lapoviță și ninsoare. Și chiar așteptăm și descărcări electrice aici, în partea de sud-est a țării. Spuneam că contrastul termic este foarte mare între masa rece și masa caldă și de aceea avem parte și de astfel de fenomene mai intense și nespecifice acestui sezon, pe lângă vântul care va sufla destul de tare cu rafale de 60-80 de kilometri pe oră, iar la munte cu peste 120 de kilometri pe oră”, a explicat Mihai Huștiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii