Medicul Alina Tănase, despre un nou tratament revoluționar aprobat de Ministerul Sănătății: „Este o terapie celulară şi suntem foarte aproape să putem trata şi noi în România pacienţii”

Medicul Alina Tănase, despre un nou tratament revoluționar aprobat de Ministerul Sănătății: „Este o terapie celulară şi suntem foarte aproape să putem trata şi noi în România pacienţii”
Medicul Alina Tănase, despre un nou tratament revoluționar aprobat de Ministerul Sănătății: „Este o terapie celulară şi suntem foarte aproape să putem trata şi noi în România pacienţii” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 11/02/2021, 11:06
Actualizat: 11/02/2021, 11:08

Medicul primar hematolog Alina Tănase a anunțat faptul că Ministerul Sănătății a aprobat miercuri, 10 februarie, un nou tratament revoluționar – terapia celulară – care îi ajută pe pacienții care suferă de boli grave.

Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, a explicat în cadrul emisiunii „Ochii pe mine!”, difuzată de Aleph News, cum îi ajută terapia celuraă pe pacienții care suferă de boli grave.

„Este vorba despre o terapie celulară şi suntem foarte aproape să putem trata şi noi în România pacienţii care sunt refractari la orice alt fel de chimioterapie sau chiar recăzuţi după transplant. (…) Sunt, de fapt, nişte celule proprii ale pacientului pe care le recoltăm ca la transplant şi această punguţă cu limfocitele pacientului le trimitem într-un laborator specializat, unde sunt modificate genetic, încât pe suprafaţa lor să exprime un receptor care se lipeşte exact de celula tumorală. În momentul în care s-a lipit, o distruge. Aceaste celule imune modificate, reintroduse în organismul pacientului, distrug boala”, a explicat specialistul.

Alina Tănase: Celulele modificate distrug boala

„Medicamentul costă undeva în jur de 300 – 400.000 de euro. Este un medicament în programul de oncologie, fiind vorba despre pacienţi cu boli maligne hematologice. Centrul de transplant trebuie să fie acreditat. Trebuie să trecem prin altă acreditare decât cea a Agenţiei Naţionale de Transplant, de aceea s-a înfiinţat şi Comisia de Terapii Celulare a Ministerului Sănătăţii, tocmai pentru a alege cazurile care au indicaţie şi pentru a stabili centrele unde se poate face o astfel de terapie pentru că în toată lumea se face doar în centrele de transplant”, a mai susținut Alina Tănase.

Doctorul dr. Alina Tănase este şi preşedinte al Societăţii Române de Transplant Medular și a povestit în cadrul aceleiași emisiuni prin ce au trecut în perioada pandemiei pacienții care au primit un transplant.

Cum au resimțit pandemia pacienții care au suferit un transplant

„Pacienţii cred că s-au ferit în primele luni să vină la spital şi au venit în momentul când boala a devenit mai gravă sau simptomele au devenit mai grave. Aş spune că pacienţii noştri au avut uzanţa folosirii măştilor. Pacienţii post-transplant întotdeauna purtau mască, în orice situaţie, când ieşeau din casă şi se dezinfectau pe mâini la orice manevră. Nu a fost o schimbare extraordinară. Oricum, erau regulile pe care le ţineau înainte de pandemie. Imunitatea dânşilor este foarte scăzută şi orice infecţie poate să fie o complicaţie majoră”, a mai explicat aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Îți CONFISCĂ pe loc CÂINELE. Este interzis prin lege în România. Amenda e imensă
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×