Valeriu Gheorghiță: „Până la acest moment sunt declarate 2.273 de doze pierdute. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat”

Valeriu Gheorghiță: „Până la acest moment sunt declarate 2.273 de doze pierdute. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat”
Publicat: 16/02/2021, 17:36
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Comitetului Național de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a precizat că până acum au fost 2.273 de doze pierdute.

Coordonatorul vaccinării anti-coronavirus, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marți într-o conferință de presă că numărul dozelor de vaccin irosite este cu mult mai mic decât se așteptau autoritățile.

„Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat, conform hotărării de Guvern”

„Pot să vă spun că din toate dozele distribuite deja distribuite până la acest moment sunt declarate doze pierdute 2.273, ceea ce reprezintă 0,2% din totalul dozelor utilizate. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat 0,5% și respectiv 10% conform hotărării de Guvern.

Din punctul de vedere al gestionării dozelor, noi am considerat o limită de circa 0,5% în care am putea să ne încadrăm ca număr de doze pierdute pentru că se pot întâmpla anumite incidente care compromit lanțul de frig și pot să invalideze un număr mare de doze. Din acest punct de vedere, atenția noastră este una cât se poate de bună și în baza procedurilor și instrucțiunilor încercăm să reducem la minimum riscul de a se întâmpla asemenea evenimente”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Care este profilul persoanei care a avut reacții adverse post-imunizare

Valeriu Gheorgiță a făcut declarații despre tipurile de reacții în urma administrării celor trei tipuri de vaccinuri, subliniind astfel că vârsta mediană a persoanelor care le-au raportat este de 41 de ani, iar 77% dintre aceștia sunt de sex feminin.

„Este un element important în ceea ce privește reacțiile adverse. Am încurajat toate persoanele vaccinate, indiferent de gradul de semnificatie clinică, să le raporteze tocmai pentru a avea o imagine cât mai clară asupra acestor date și pentru a le face cunoscute opiniei publice. Este important să monitorizăm profilul de siguranță și să le facem cunoscute publicului pentru a crește nivelul de încredere în importanta vaccinării.

Numărul total al reacțiilor adverse ca urmare a vaccinării anti-Covid, începând de la 27 decembrie, defalcat pe 3 tipuri de  vaccinuri:

  • Pfizer- 556 de reacții de tip local cu dureri la locul de administrare și 2324 de reacții generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian.
  • Moderna-începând cu data de 4 februarie – au fost înregistrate 9 reacții la nivel local, cu durere la nivelul de administrare și  75 de reacții generale de tip febra, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian.
  • AstraZeneca– începând cu data de 15 februarie – 7 reacții raportate, 4 locale și 3 generale de tip febra, cefalee, dureri musculare, stare de insomnie.

În ceea ce privește ultima săptămâna de vaccinare. au fost raportate  432 reacții adverse post-vaccinare, dintre care 76% au fost raporte pe platforma Agenției Naționale a Medicamentului, restul fiind raportate la Institutul Național de Sănătate Publică.

Vârsta mediană a celor care au raportat reacții adverse este de 41 de ani, cu extreme între 19 ani și 88 de ani, 77% care au raportat reacții adverse fiind de sex feminin. Perioada mediană între data vaccinării  și data debutului reacțiilor adverse  fost de 21 de zile. În fucție de severitate, au fost raportate zero cazuri severe și 42 de cazuri, clasificate ca fiind nesevere.

In ceea ce privește distribuția, 75% au fost de tip local, 34% au raportat dureri musculare. Nu au fost înregistrate cazuri de șoc anafilactic”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, marţi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...