Valeriu Gheorghiță: „Până la acest moment sunt declarate 2.273 de doze pierdute. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat”

Redactor:
Florentina Dinu
Valeriu Gheorghiță: „Până la acest moment sunt declarate 2.273 de doze pierdute. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat”

Comitetului Național de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a precizat că până acum au fost 2.273 de doze pierdute.

Coordonatorul vaccinării anti-coronavirus, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marți într-o conferință de presă că numărul dozelor de vaccin irosite este cu mult mai mic decât se așteptau autoritățile.

„Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat, conform hotărării de Guvern”

„Pot să vă spun că din toate dozele distribuite deja distribuite până la acest moment sunt declarate doze pierdute 2.273, ceea ce reprezintă 0,2% din totalul dozelor utilizate. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat 0,5% și respectiv 10% conform hotărării de Guvern.

Din punctul de vedere al gestionării dozelor, noi am considerat o limită de circa 0,5% în care am putea să ne încadrăm ca număr de doze pierdute pentru că se pot întâmpla anumite incidente care compromit lanțul de frig și pot să invalideze un număr mare de doze. Din acest punct de vedere, atenția noastră este una cât se poate de bună și în baza procedurilor și instrucțiunilor încercăm să reducem la minimum riscul de a se întâmpla asemenea evenimente”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Care este profilul persoanei care a avut reacții adverse post-imunizare

Valeriu Gheorgiță a făcut declarații despre tipurile de reacții în urma administrării celor trei tipuri de vaccinuri, subliniind astfel că vârsta mediană a persoanelor care le-au raportat este de 41 de ani, iar 77% dintre aceștia sunt de sex feminin.

„Este un element important în ceea ce privește reacțiile adverse. Am încurajat toate persoanele vaccinate, indiferent de gradul de semnificatie clinică, să le raporteze tocmai pentru a avea o imagine cât mai clară asupra acestor date și pentru a le face cunoscute opiniei publice. Este important să monitorizăm profilul de siguranță și să le facem cunoscute publicului pentru a crește nivelul de încredere în importanta vaccinării.

Numărul total al reacțiilor adverse ca urmare a vaccinării anti-Covid, începând de la 27 decembrie, defalcat pe 3 tipuri de  vaccinuri:

  • Pfizer- 556 de reacții de tip local cu dureri la locul de administrare și 2324 de reacții generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian.
  • Moderna-începând cu data de 4 februarie – au fost înregistrate 9 reacții la nivel local, cu durere la nivelul de administrare și  75 de reacții generale de tip febra, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian.
  • AstraZeneca– începând cu data de 15 februarie – 7 reacții raportate, 4 locale și 3 generale de tip febra, cefalee, dureri musculare, stare de insomnie.

În ceea ce privește ultima săptămâna de vaccinare. au fost raportate  432 reacții adverse post-vaccinare, dintre care 76% au fost raporte pe platforma Agenției Naționale a Medicamentului, restul fiind raportate la Institutul Național de Sănătate Publică.

Vârsta mediană a celor care au raportat reacții adverse este de 41 de ani, cu extreme între 19 ani și 88 de ani, 77% care au raportat reacții adverse fiind de sex feminin. Perioada mediană între data vaccinării  și data debutului reacțiilor adverse  fost de 21 de zile. În fucție de severitate, au fost raportate zero cazuri severe și 42 de cazuri, clasificate ca fiind nesevere.

In ceea ce privește distribuția, 75% au fost de tip local, 34% au raportat dureri musculare. Nu au fost înregistrate cazuri de șoc anafilactic”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, marţi.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
Larisa Iordache, probleme de sănătate! Infecţie la nivelul rinichilor în timpul calificării la Jocurile Olimpice...
Aplicația utilizată de autorități pentru a accesa telefoanele infractorilor a fost spartă. Motivul e cu...
Incident periculos în Israel: O rachetă siriană a explodat în aproprierea unui reactor nuclear
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Un deputat AUR susține că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la loto. A...
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Ofertele eMAG care vin la fix înainte de Paște: catalogul cu cele mai bune reduceri...
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
Informația care cutremură România: A fost găsită moartă în baie. Un final tragic...
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este femeia care conduce o companie de 1 miliard de euro, cu mii de...
Inchide