Valeriu Gheorghiță: „Până la acest moment sunt declarate 2.273 de doze pierdute. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat”

Valeriu Gheorghiță: „Până la acest moment sunt declarate 2.273 de doze pierdute. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat”
Publicat: 16/02/2021, 17:36
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Comitetului Național de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a precizat că până acum au fost 2.273 de doze pierdute.

Coordonatorul vaccinării anti-coronavirus, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marți într-o conferință de presă că numărul dozelor de vaccin irosite este cu mult mai mic decât se așteptau autoritățile.

„Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat, conform hotărării de Guvern”

„Pot să vă spun că din toate dozele distribuite deja distribuite până la acest moment sunt declarate doze pierdute 2.273, ceea ce reprezintă 0,2% din totalul dozelor utilizate. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat 0,5% și respectiv 10% conform hotărării de Guvern.

Din punctul de vedere al gestionării dozelor, noi am considerat o limită de circa 0,5% în care am putea să ne încadrăm ca număr de doze pierdute pentru că se pot întâmpla anumite incidente care compromit lanțul de frig și pot să invalideze un număr mare de doze. Din acest punct de vedere, atenția noastră este una cât se poate de bună și în baza procedurilor și instrucțiunilor încercăm să reducem la minimum riscul de a se întâmpla asemenea evenimente”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Care este profilul persoanei care a avut reacții adverse post-imunizare

Valeriu Gheorgiță a făcut declarații despre tipurile de reacții în urma administrării celor trei tipuri de vaccinuri, subliniind astfel că vârsta mediană a persoanelor care le-au raportat este de 41 de ani, iar 77% dintre aceștia sunt de sex feminin.

„Este un element important în ceea ce privește reacțiile adverse. Am încurajat toate persoanele vaccinate, indiferent de gradul de semnificatie clinică, să le raporteze tocmai pentru a avea o imagine cât mai clară asupra acestor date și pentru a le face cunoscute opiniei publice. Este important să monitorizăm profilul de siguranță și să le facem cunoscute publicului pentru a crește nivelul de încredere în importanta vaccinării.

Numărul total al reacțiilor adverse ca urmare a vaccinării anti-Covid, începând de la 27 decembrie, defalcat pe 3 tipuri de  vaccinuri:

  • Pfizer- 556 de reacții de tip local cu dureri la locul de administrare și 2324 de reacții generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian.
  • Moderna-începând cu data de 4 februarie – au fost înregistrate 9 reacții la nivel local, cu durere la nivelul de administrare și  75 de reacții generale de tip febra, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian.
  • AstraZeneca– începând cu data de 15 februarie – 7 reacții raportate, 4 locale și 3 generale de tip febra, cefalee, dureri musculare, stare de insomnie.

În ceea ce privește ultima săptămâna de vaccinare. au fost raportate  432 reacții adverse post-vaccinare, dintre care 76% au fost raporte pe platforma Agenției Naționale a Medicamentului, restul fiind raportate la Institutul Național de Sănătate Publică.

Vârsta mediană a celor care au raportat reacții adverse este de 41 de ani, cu extreme între 19 ani și 88 de ani, 77% care au raportat reacții adverse fiind de sex feminin. Perioada mediană între data vaccinării  și data debutului reacțiilor adverse  fost de 21 de zile. În fucție de severitate, au fost raportate zero cazuri severe și 42 de cazuri, clasificate ca fiind nesevere.

In ceea ce privește distribuția, 75% au fost de tip local, 34% au raportat dureri musculare. Nu au fost înregistrate cazuri de șoc anafilactic”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, marţi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers