GÂNDUL LIVE. Marius Geantă, Centrul de Inovație în Medicină: „Situația riscă să devină critică. Nu putem vedea un impact al vaccinării. Constatăm o dublare a numărului de cazuri”

GÂNDUL LIVE. Marius Geantă, Centrul de Inovație în Medicină: „Situația riscă să devină critică. Nu putem vedea un impact al vaccinării. Constatăm o dublare a numărului de cazuri”
GÂNDUL LIVE. Marius Geantă, Centrul de Inovație în Medicină: „Situația riscă să devină critică. Nu putem vedea un impact al vaccinării. Constatăm o dublare a numărului de cazuri”
Publicat: 11/03/2021, 12:38
Actualizat: 11/03/2021, 20:27

Marius Geantă (Centrul de Inovație în Medicină) a declarat, la GÂNDUL LIVE, că situația pandemică riscă să devină critică, deoarece vaccinarea nu demonstrează încă un impact vizibil asupra numărului de cazuri.

„Sigur în momentul în care numărul de cazuri se dublează, comparativ cu ce aveam acum două săptămâni, e clar că e nevoie de măsuri.

Dacă ne uităm la retorică, ne dăm seama că punem ideea de relaxare, ceea ce cumva reprezintă o premieră. Acest val 3 de fapt a fost anticipat de noi de la începutul lunii ianuarie, am avut primele semne la finalul lunii, când aveam un platou care ascundea de fapt creșterea numărului de cazuri.

„Situația devine critică…”

Situația riscă să devină critică. Nu putem vedea un impact al vaccinării, e încă la început al vaccinării.

Avem aceste tulpini, pare că asociază și forme mai grave de boală. Avem altă realitate a virusului. Un alt lucru foarte important: modalitatea în care realizăm testarea. Numărul de teste e relativ constant, 30.000.

Noi testăm cam la fel și constatăm o dublare a numărului de cazuri. E un tablou de foarte mare risc, e de văzut care va fi evoluția.

Tipurile de intervenții sunt diferite: carantinarea e la nivel de localități, cu acordul autorităților centrale. Vom vedea care va fi eficiența acestui lockdown la nivel de localități versus lockdown-ul național de anul trecut, care a fost eficient în valul I.

Cele mai multe cazuri, din mediul urban

Mediul urban furnizează cel mai mare număr de cazuri, e mai aglomerat. Restricțiile trebuie să fie cumva individualizate.

Înțeleg presiunea HoReCa, pe de altă parte așteptăm explicarea acelor surse pentru creșterea numărului de cazuri. În ultima perioadă am avut câteva măsuri de relaxare în HoReCa, în aceeași perioadă am avut deschiderea școlilor și am descoperit stațiunile montane supraaglomerate.

Dacă anchetele epidemiologice ar fi fost făcute bine, ar fi trebuit să vedem de unde vine cel mai mare număr de cazuri, care au determinat valul 3, pentru a lua măsuri.

Este nevoie să închidem hotelurile? Alte măsuri la școli? Avem nevoie de mai multe informații, pentru a găsi cea mai bună măsură.

Ceea ce îi face pe tinerii din România mai vulnerabili este modul în care se comportă, ați menționat activitățile din cluburi șamd. Nu am văzut date consistente, care să susțină că tinerii sunt mai afectați în valul 3.

„Tinerii s-au expus mai mult în această perioadă”

În această perioadă persoanele în vârstă au stat în casă, tinerii s-au expus mai mult.

Să nu confundăm lucrurile cu datele din Israel și UK, unde campaniile de vaccinare au reușit să protejeze vârstnicii încă din decembrie 2020-ianuarie 2021. Acolo a crescut relativ numărul de infectări la tineri.

Dar la noi până acum campania de vaccinare nu a reușit să acopere mare proporție din populația în vârstă, în continuare cea mai vulnerabilă.

Cred că trebuie să mixăm toate tipurile de intervenții. În februarie principala frână a fost numărul redus al dozelor.

Genul acesta de intervenție, restricționarea accesului în mall-uri, ar fi o măsură, dar pentru a evalua avem nevoie de analize.

Al treilea palier este cel al testării. Am vorbit de școli, ar trebui folosite testele antigen rapid, pentru a preveni răspândirea bolii.

Aceste teste s-au perfecționat foarte mult, au capacitatea să găsească persoanele asimptomatice, un lucru extrem de important.

Pentru a avea un control asupra situației, cred că trebuie să ne uităm la aceste măsuri restrictive, să accelerăm vaccinarea, să avem o strategie îmbunătățită de testare.

„Restricțiile, în funcție de comportamentul societății”

Are rost restricția de la 22.00, dar trebuie să separăm lucrurile: impactul poate fi diferit, într-un oraș mare, precum Capitala, unde e o activitate până mai târziu, exemplu în HoReCa. Nu știu să vă spun dacă ar fi trebuit să rămână ora 23.00, nu am avut suficiente date. Restricțiile se pliază cu tiparul comportamental al populației. Fiecare guvern își face propriul tipar de luptă împotriva pandemiei. Poate am avea nevoie de o coordonare mai bună a tuturor statelor membre.”, a declarat Marius Geantă la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete