Avertisment ANRM: România, în pericol să piardă gazele din Marea Neagră! Ce s-a întâmplat

Avertisment ANRM: România, în pericol să piardă gazele din Marea Neagră! Ce s-a întâmplat
Avertisment ANRM: România, în pericol să piardă gazele din Marea Neagră! / Sursa FOTO: ziarullumina.ro
Publicat: 08/04/2021, 17:48

România este în pericol să piardă gazele din Marea Neagră! Nu neapărat din cauze externe, ci urmare a inacțiunii caracteristice autorităților de la București. Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, a declarat că interesul țării noastre este ca investiţia în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră să demareze măcar anul viitor. Altfel, gazele de acolo îşi vor pierde valoarea!

Prezent la dezbaterea online „Decizii pentru noua economie: politici publice mai bune pentru sectorul de petrol şi gaze”, organizat de România Durabilă şi EM360 Group, Sorin Gal a vorbit despre situația din bazinul Neptun Deep.

De ce nu s-au demarat, până acum, investițiile la Neptun Deep

Întrebat ce se va întâmpla dacă investitorii din Marea Neagră nu iau decizia de a demara lucrările la proiectul Neptun Deep, Sorin Gal a evitat un răspuns direct. În schimb, el a explicat de ce nici până azi nu s-au pornit investițiile acolo: „Nu ştim dacă se va lua sau nu decizia de investiţii. Noi avem un acord petrolier amendat prin acte adiţionale, unde sunt sancţiuni pentru acest fapt. Este adevărat că cei de la ExxonMobil şi OMV Petrom au venit cu o solicitare în cursul anului 2020, prin care solicitau o prelungire a declarării comercialităţii zăcământului. Deocamdată, ea este în analiză la noi şi până în martie 2022 probabil că vom vedea ce se întâmplă”.

  • Deocamdată, se poartă negocieri pentru ca Romgaz să preia, în calitate de titular, 50% din acţiuni şi să devină operatorul proiectului. În acest caz, discuţiile din jurul Neptun Deep se vor purta exclusiv cu societatea controlată de statul român, prin Ministerul Economiei. La momentul de față, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul Neptun Deep.

Explorările din jurul perimetrului Neptun Deep au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Pentru a vă face o idee despre ce volum vorbim: în 2020, România a extras 9,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale!

Riscurile despre care avertizează ANRM

„La discuţiile avute cu cei doi parteneri din proiectul Neptun Deep, le-am explicat foarte clar că statul este interesat ca această investiţie să demareze în anul 2022. De ce? Pentru că va dura încă trei ani până la extracţia unei cantităţi semnificative de gaz, iar Green Deal ne obligă să scurtăm aceste termene”, a explicat Sorin Gal.

Dacă noi prelungim cu alţi trei ani, adică 2022-2025, apoi să începem să producem prin 2030, s-ar putea ca aceste gaze să nu poată fi extrase în totalitate. În 2035, valoarea lor va fi foarte scăzută şi nu vor fi economice – Sorin Gal

ExxonMobil vrea să se retragă din proiectul Neptun Deep

De câteva luni, ExxonMobil și-a anunţat intenția de a se retrage din România. Compania Romgaz, la care statul român este acționar majoritar, a depus o ofertă pentru a prelua participaţia firmei americane în proiectul Neptun Deep. În ceea ce-i privește pe austriecii care controlează OMV Petron, ei au dat de înțeles că în 2022 vor lua decizia finală privind investiția în acest proiect.

Totuși, în piață se discută despre un așa-zis „șantaj” la care ar fi supus statul român. Discuțiile se poartă în jurul unor modificări legislative pe care  investitorii din sector le așteaptă. Despre acest subiect a vorbit George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei. El a precizat că modificările la Legea offshore, cele în cauză, vor fi operate în Parlament! „Legea offshore se modifică în Parlament, nu este trimisă de la Ministerul Energiei la Parlament. Aşa cum ştiţi, ministrul Energiei îşi doreşte ca modificările la Legea offshore de către Parlament să fie făcute până la sfârşitul acestei sesiuni legislative, cu un consens larg în cadrul Parlamentului”.

ANRM, estimări cu privire la cantitatea de gaze din Marea Neagră

Acum o săptămână, Sorin Gal prezenta estimările ANRM cu privire la cantitatea de gaze din Marea Neagră. Astfel, conform calculelor specialiștilor români, în Marea Neagră se află între 200 şi 400 de miliarde de metri cubi de gaze naturale!

„Dacă am putea extrage 60% până în anul 2035, vom putea acoperi necesarul de gaze al României şi necesarul pentru producerea de energie electrică în România. În 2021 se va decide viitorul Mării Negre şi este important să ne mişcăm, să începem să producem”, a declarat reprezentantul ANRM.

Altfel, România va ajunge la aproape jumătate din producţia de gaze, 5-6 miliarde, consumul va creşte şi vom importa tot mai multe gaze – Sorin Gal, director în cadrul ANRM

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ