România ar urma să preia 50% din proiectul de gaze Neptun Deep din Marea Negră. Anunțul făcut de ministrul Economiei

România ar urma să preia 50% din proiectul de gaze Neptun Deep din Marea Negră. Anunțul făcut de ministrul Economiei
România ar urma să preia 50% din proiectul de gaze Neptun Deep din Marea Negră. Anunțul făcut de ministrul Economiei / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 19/11/2020, 09:27
Actualizat: 19/11/2020, 09:29

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că Romgaz negociază pentru a prelua participaţia Exxon la proiectul de gaze Neptun Deep din Marea Negră, întrucât compania românească are o capacitatea financiară mai mare decât Petrom, partener egal în proiect.

Virgil Popescu a anunțat că Romgaz intenționează să achiționeze participația de 50% din proiectul Neptun Deep, deținută în prezent de ExxonMobil, care a anunțat recent că vrea să se retragă din România.

Romgaz ar urma să cumpere participația ExxonMobil din proiectul Neptun Deep

„Vom debloca investiţiile din Marea Neagră. Am abrogat OUG 114 (pe 2018 – n.r.), am modificat parţial Legea offshore – am eliminat acea obligaţie de a vinde o parte din producţie pe piaţa centralizată şi am introdus programul de gas release. După 6 decembrie, dacă e nevoie, Parlamentul urmează să modifice în continuare Legea offshore, astfel încât să existe o situaţie win-win, atât pentru stat, cât şi pentru investitori (…) Romgaz negociază în acest moment să preia întregul pachet al Exxon. Eu cred că Romgaz este o companie puternică, care poate, împreună cu Petrom, să exploateze gazele din Marea Neagră în condiţii de egalitate”, a anunțat ministrul Economiei.

De asemenea, acesta a precizat că Romgaz are în prezent capacitatea financiară de a achiționa participația de la ExxonMobil.

„Să nu subestimăm Romgaz. Este o companie cu un viitor foarte mare”

„Romgaz e suficient de solvabilă în acest moment încât să poată să achiziţioneze şi în continuare să participe la această investiţie. Cred că Romgaz are o capacitate financiară poate mai mare decât Petrom. Să nu subestimăm Romgaz. Este o companie cu un viitor foarte mare”, a mai adăugat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei anunțase încă de la sfârșitul lunii octombrie intenția statului român de a cumpăra participaţia de 50% din zăcământul de gaze Neptun Deep, deţinută momentan de ExxonMobil.

Totodată, ministrul a precizat că cei de la OMV Petrom au fost înștiințați de intenția Romgaz. Proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră este deținut în cote egale (50%) de OMV Petrom şi ExxonMobil și este estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.