România are gaze în Marea Neagră „mai mult decât poate consuma”, dar le exploatează străinii. Explicațiile ministrului Virgil Popescu

Redactor:
Marius Olaru
România are gaze în Marea Neagră „mai mult decât poate consuma”, dar le exploatează străinii. Explicațiile ministrului Virgil Popescu
România are gaze în Marea Neagră „mai mult decât poate consuma”, dar le exploatează străinii. Explicațiile ministrului Virgil Popescu / Sursa FOTO: wikimedia.org

România este în situația unui subiect de banc cu Radio Erevan – are gaz în Marea Neagră „mai mult decât poate consuma”. E al ei, dar îl exploatează alții. O spune răspicat însuși ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru care, însă, întreaga situație este, nu știm cum, un real succes.

Luni seară, Virgil Popescu a anunțat că „prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră” va fi scoasă anul acesta.

Începe forările în perimetrul Aurora

Însă, nu-i molecula noastră, ci a companiei Black Sea Oil&Gas! Extracția gazelor se face din perimetrul Aurora, al României, iar din 2025 va începe și în „bazinul” Neptun, care este tot al României. Dar tot străinii îl vor comercializa, spre beneficiul lor. „Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi (…) Primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi anul acesta. Va fi scoasă de compania Black Sea Oil&Gas din perimetrul Aurora, în zona de nord a arealului. Este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieşi primul gaz românesc din Marea Neagră”, a spus ministrul Energiei, invitat la televiziunea B1.

Virgil Popescu a menţionat că România se află printre puţinii producători de gaze din Europa: „Da, România este producător de gaze, suntem printre puţinii din Europa”. Obiectivul îl reprezintă, susține ministrul liberal, construirea de centrale de energie electrică cu producţie de gaze: „Le-aş vedea în interiorul arcului carpatic, pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este o zonă unde se produce şi de aceea şi Mintia şi Paroşeni sunt acolo, sunt foarte importante de ţinut şi de tehnologizat, trecute parţial pe gaze şi, de ce nu, şi altele”. Evident, dacă avem surplus de gaze – „şi vom avea surplus de gaze” – trebuie vândut, „iar România poate deveni un furnizor de gaze pe piaţa regională”, mai spune Popescu.

Situația la Neptun Deep. Cine controlează uriașul zăcământ din Marea Neagră

În privinţa exploatării gazului din Marea Neagră, din Neptun Deep, şeful de la Energie a dat asigurări (companiilor străine) că Legea offshore va fi modificată în Parlament cât de curând. Uriașul zăcământ din Marea Neagră va fi exploatat de OMV Petrom, companie românească, dar controlată de statul austriac!

„Avem un perimetru Neptun Deep, care este cea mai bogată descoperire, unde este deţinut jumătate de Petrom, companie românească deţinută la rândul ei 51% de OMV, statul român mai are 20% în Petrom, şi de către Exxon, compania americană. Compania americană Exxon doreşte să vândă, doreşte să iasă din această participaţie. Eu am spus, şi suntem în negocieri, că, dacă Exxon doreşte să iasă, doresc ca Romgaz, companie deţinută 80% de statul român, să intre să preia acest 50% al Exxon”, spune Virgil Popescu. Ministrul arată că „se va ajunge la negociere şi eu sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca acţionar – să zicem, să deţină o parte de 50% din zăcământul Neptun Deep, împreună cu compania tot românească, fiindcă e o companie românească Petrom, chiar dacă este deţinută de austrieci”.

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Șoc: Gigi Becali se retrage la mănăstire! Cum își pregătește fiicele și soția și când...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Horoscop 1 martie. Singura zodie care trebuie să aibă mare grijă ce face de Mărțișor
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide