Modificări în Codul rutier. Ce interdicție au pietonii care traversează strada și o nouă limită de viteză pentru bicicliști!

Modificări în Codul rutier. Ce interdicție au pietonii care traversează strada și o nouă limită de viteză pentru bicicliști!
Modificări în Codul rutier. Ce interdicție au pietonii care traversează strada și o nouă limită de viteză pentru bicicliști! / Sursa FOTO: pixabay.com
Publicat: 15/04/2021, 11:11
Actualizat: 15/04/2021, 11:12

Modificări în Codul rutier cerute de Ministerul de Interne. Instituția condusă de Lucian Bode vrea să impună limită de viteză de 30 km/h pentru bicicliști. Mai mult, pietonii ar urma să nu mai aibă voie să stea cu ochii pe telefon atunci când traversează o stradă!

Pentru specialiștii din MAI, „convorbirile palpitante” distrag atenția pietonului de la traversare. În felul acesta, riscul producerii unor accidente crește semnificativ.

MAI, proiect de modificare a Codului rutier în dezbatere publică

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică, pe site-ul oficial, un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Codului rutier.

Printre modificările cele mai importante cerute de MAI se regăsește interzicerea unor activităţi care nu fac altceva decât să distragă atenţia pietonilor atunci când se angajează în traversare. Mai exact, polițiștii îi vor vâna pe cei care folosesc telefonul mobil sau orice alt „gadget”! În nota de fundamentare a proiectului, MAI motivează noile reguli pentru pietoni prin faptul că aceștia nu se mai asigură şi nu sunt atenţi înainte şi în timpul traversării.

Pietonii riscă amenzi de 145 lei

„Pietonul desfășoară o activitate de natură a-i distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare, precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public”, motivează MAI.

Mai mult de atât, ministerul vede posibile „convorbiri palpitante” care distrag atenţia pietonului! „Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită. Spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare”, insistă MAI.

  • Prins în fapt, cu telefonul la ureche, pietonul vinovat va primi 2-3 puncte amendă. Adică, minimum 145 lei amendă, dacă plata este realizată în 15 zile calendaristice.

Limită de viteză pentru bicicliști

Și bicicliștii sunt vizați de modificările Codului rutier. Ministerul de Interne vrea să limiteze la 30 km/h viteza cu care circulă bicicliștii! Potrivit MAI, „se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 km/h”. Ca fapt divers, ministerul nu specifică şi cum poate fi probată „infracțiunea” sau, altfel spus, cum să respecte legea bicicliștii. Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere, accidentele din 2020 în care au fost implicaţi bicicliştii ocupă locul trei într-un clasament al principalelor cauze generatoare de astfel de incidente.

Altfel, proiectul MAI cuprinde şi o propunere ca maşinile electrice să se distingă în trafic. În plus, MAI vrea ca mașinilor nepoluante să li se asigure un regim prioritar la punctele de încărcare. Vizibilitatea mașinilor electrice ar urma să se realizeze prin plăcuţele de înmatriculare: „Plăcuţele cu numărul de înmatriculare trebuie să aibă fondul reflectorizant de culoare albă şi literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, albastră, verde sau roşie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?