Florin Cîțu: După ce se dă startul Congresului vom vedea mai mulți candidați la funcția de președinte al PNL

Florin Cîțu: După ce se dă startul Congresului vom vedea mai mulți candidați la funcția de președinte al PNL
Florin Cîțu /FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 27/05/2021, 23:36
Actualizat: 27/05/2021, 23:47

Florin Cîțu a declarat joi seara că, după ce se dă startul Congresului, vor exista mai multe candidaturi pentru șefia PNL. Pe de altă parte, premierul a evitat să răspundă dacă va candida.

Premierul i-a mulțumit lui Emil Boc pentru susținerea, deja exprimată public.

 „Îi mulțumesc domnului Boc. Venind de la o persoană care a fost și premier, președinte de partid, primar de succes, o astfel de apreciere te responsabilizează în primul rând.

Duminică, PNL dă startul Congresului. Așteptările sunt ca după ce începe Congresul să vedem candidații la funcția de președinte al PNL, deci după ce se dă startul atunci vom vedea mai mulți candidați și este bine. Competiția este bună. Toți cei care doresc să participe, în momentul în care vor avea un calendar clar al Congresului vor ști exact ce să facă”, a declarat Florin Cîțu la postul B1TV.

Premierul a fost întrebat dacă Ludovic Orban a furat startul în lupta pentru conducerea PNL, Florin Cîțu a declarat că este normal că acesta să își dorească să candideze.

 „Este normal! Este președintele partidului, este normal să își dorească să continue. Eu am candidat în echipa domniei sale în 2017, deci nu am nicio problemă”, a precizat Florin Cîțu.

Potrivit deciziei BEX din 25 mai, norma de reprezentare a delegaților la Congres va fi stabilită în funcție de performanțele obținute de filiale la alegerile locale și parlamentare din 2020. Cu cât filiala a avut rezltate mai bune și a obținut voturi mai numeroase, cu atât ponderea delegaților la congres va fi mai mare.

Cine îl susține pe Florin Cîțu

Primarul Clujului, Emil Boc, îl susține pe Florin Cîțu la nivel declarativ. Nu este clar în acest moment dacă primarul Clujului, Emil Boc, va fi contracandidatul lui Orban.

Printre liderii nemulțumiți de Ludovic Orban și care l-ar susține pe Florin Cîțu se numără Emil Boc, Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Florin Roman, Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu, Virgil Chițac, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

Organizațiile care se poziționează împotriva lui Ludovic Orban sunt: Cluj, Bihor, Sibiu, Sălaj, Arad, Alba, Suceava, Giurgiu, Gorj, Timiș și Constanța (în total 11 organizații).

Cine îl susține pe Ludovic Orban

Liderii din Transilvania, Banat și Moldova s-au poziționat împotriva lui Ludovic Orban în timpul negocierii funcțiilor pentru Guvernul Florin Cîțu. La vremea respectivă lideri ca Emil Boc, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu sau Dan Motreanu i-au reproșat președintelui PNL că a cedat mult prea ușor partenerilor de la USR-PLUS, ministere cheie din Guvern,

Chiar dacă de la începutul anului o mare parte dintre organizațiile PNL din țară și-au anunțat public susținerea pentru Ludovic Orban în fruntea partidului, situația este departe de a fi una clară.

Oficial, 18 organizații și-au exprimat public susținerea pentru Ludovic Orban: București, Hunedoara, Caraș Severin, Maramureș, Vrancea, Argeș, Călărași, sector 1, Sector 2, sector 4, sector 6 București, Mureș, Teleorman, Bistrița, Ilfov, Prahova, Tulcea și Dolj.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marţi că şi-ar dori ca Florin Cîţu să fie în echipa sa, însă a arătat că decizia de candida la şefia partidului aparţine fiecărui membru al PNL.

Orban mai are însă un test de trecut, și anume alegerile care vor avea loc în fiecare filială până în septembrie.

Citește și: Ludovic Orban, despre congresul PNL: Votul va fi secret. Îl voi invită pe președintele Klaus Iohannis – VIDEO

Posibili candidați

Despre susținerea lui Ludovic Orban în fruntea partidului, Rareș Bogdan subliniază că nu este adeptul unui singur lider, care să candideze și ceilalți să se supună. „Concurența internă ajută la sănătatea partidului”.

Citește mai mult: Rareș Bogdan: „Este nevoie de o nouă viziune în PNL. Altfel, se riscă un război surd” | Care sunt posibilii candidați la Președinția României

Voiculescu, Drulă și Kovesi, sunt posibili candidați în lupta pentru Cotroceni

Pe de altă parte, Rareș Bogdan spune că nominalizări puternice din partea PSD ar putea fi Vasile Dâncu, sunt Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Mircea Geoană.

Citește și: Sorin Grindeanu, despre candidații la Președinția României: „Trebuie să vedem profilul care s-ar potrivi cel mai bine. PSD ştie foarte bine să îşi ducă candidatul în turul doi”

Congresul PNL ar urma să fie organizat pe 25 septembrie cu 5.000 de delegaţi, au declarat, marţi, pentru AGERPRES, surse liberale. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a propus această dată în şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă s-a căsătorit cu un austriac pe care-l credea bogat. Însă bărbatul avea un...
Ce a făcut Daniela Crudu după ce a devenit mămică pentru a doua oară. A...
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
VIDEO Weekend de foc în România. Primul val de caniculă din această vară aduce temperaturi...
Cum a ajuns să arate mormântul Denisei Răducu, la 7 ani de la moartea sa....
Doctorul care a aflat că mai are de trăit 6 luni: „Planul meu e să...
Vremea 10 iunie - 8 iulie 2024. Weekend de foc în sudul ţării, cu temperaturi...
Tinerii stropiți cu acid, urmăriți! Băiatul a povestit totul: Am găsit...
De ce a avut loc, de fapt, explozia de la magazinul Dedeman din Botoșani. O...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Preț Hyundai Elantra facelift în România. Sedan coreean cu un raport preț/calitate EXCELENT
Salariul minim va fi majorat de la 1 iulie, de la 3300 de lei la...
Succes COLOSAL pentru SpaceX! Elon Musk A PLÂNS de bucurie
Anunț pentru românii cu mașini mai vechi de 10 ani. Se întâmplă din 2025
Vestea momentului despre RCA. Avertismentul unor brokeri
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Adrian Minune, despre legătura pe care o are cu Florin Salam. „Eu sunt tatăl lui...
Ziua cea mare a sosit pentru Pepe. Cine îi va cununa pe artist și pe...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
A fost creată planta care purifică aerul
×