„Muștele aduc stafilococi pe mâncare de la gunoaie și produc infecții grave”. Străzile din sectorul 1 se pot transforma în bombe ecologice, avertizează medicii

Publicat: 03/06/2021, 15:55

Străzile din sectorul 1 al Capitalei sunt în pericol de a se transforma în adevărate bombe ecologice din cauza crizei gunoaielor. Specialiștii infecționiști spun că deșeurile pot provoca, mai ales vara, infecții foarte grave în rândul populației. Locuitorii din sectorul condus de Clotilde Armand vor avea din nou de suferit, asta pentru că, potrivit Romprest, primăria ar plăti discreționar facturile către compania de salubrizare.

Sectorul 1 din Capitală se confruntă din nou cu o criză a gunoaielor. Cei de la Romprest spun că primăria condusă de Clotilde Armand ar pălti discreționar facturile pentru serviciile prestate.

De aici, un întreg blocaj, care se va răsfrânge asupra cetățenilor, pentru că străzile s-ar putea umple din nou cu gunoaie, ceea ce va reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică.

„Pericolul pentru sănătata publică din cauza gunoaielor de pe străzi este extrem de mare. Mereu au fost o problemă, mai ales acum, când a venit vara, iar din cauza căldurii există pericolul unor infecții majore, de toate felurile.

La aceste gunoaie ajung și șobolanii, dar mai ales muștele, care vin primele, și dispersează tot felul de substanțe din gunoaiele menajere, precum stafilococi”, a declarat pentru Gândul.ro dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecțioase și conferențiar universitar.

Medicul ne arată care sunt principalele infecții ce se pot răspândi din cauza gunoaielor.

Cele mai răspândite boli sunt dizenteria și enterocolita

„Cele mai răspândite, adică la ordinea zilei, sunt toxinfecțiile alimentare, din cauza muștelor, care ajung pe alimente, fie de la noi de acasă, care nu sunt bine acoperite, dar și din magazine. Musca se duce pe gunoaie și aduce foarte ușor infecția pe alimente, cum este, de exmplu, brânza, sau alte alimente neambalate. Este foarte grav ce se întâmplă, oamenii pot face dizenterii și enterocolite severe”, mai explică dr. Gheorghe Enache.

Gunoaiele de pe străzi reprezintă un pericol foarte mare și pentru animale și pentru mediu.

Gunoaiele de pe străzi produc o substanță care ajunge în canalizare, apoi în apă. Sunt un pericol foarte mare pentru mediu. Din păcate, acestea atrag câinii și pisicile, mai ales în sectorul 1, la periferie, unde nu este gestionată probleme câinilor fără stăpân.

La aceste gunoaie se adaugă toți microrbii și bacteriile din măștile aruncate de oameni, acum, în pandemie”, a precizat pentru Gândul Tudor Tim Ionescu, activist de mediu.

Sectorul 1 din Capitală se confruntă de la 1 iunie cu o nouă criză a gunoaielor, suprapusă peste lipsa de deratizare și dezinsecție din București.

Romprest: Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate a dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei

Reprezentanții companiei Romprest, societate care are contract cu autoritatea locală pentru salubrizare, acuză primăria că în continuare „achită discreționar facturile”. Mai mult, din cauza datoriilor acumulate, operatorii de sortare care lucrau cu Romprest au suspendat aceste activități. În consecință, sectorul 1 se va confrunta din nou cu problema gunoaielor de pe străzi.

„Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, și plata discreționară a prestațiilor, respectiv jumătate din prestația lunară a activităților de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestațiilor din anul 2020 și 24 milioane aferente prestațiilor din anul 2021”, au transmis, joi, cei de la Romprest.

Potrivit sursei citate, compania a acumulat  la rândul ei datorii către alte firme colaboratoare.

„Odată cu acumularea restanțelor, începând cu luna februarie 2021, operatorii stațiilor au notificat Romprest că vor suspenda activitatea prestată în beneficiul Sectorului 1, iar în cursul lunii mai, începând cu data de 22 mai, au suspendat activitatea și au interzis accesul autospecialelor Romprest în stațiile de sortare”, se arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...