Criza gunoaielor revine în sectorul condus de Clotilde Armand. Romprest: „Din cauza neplății facturilor se va bloca sistemul de salubritate”

Criza gunoaielor revine în sectorul condus de Clotilde Armand. Romprest: „Din cauza neplății facturilor se va bloca sistemul de salubritate”
Publicat: 31/05/2021, 18:10
Actualizat: 31/05/2021, 18:13

Sectorul 1 al Capitalei riscă să fie din nou îngropat de gunoaie, de marți, 1 iunie. Reprezentanții companiei Romprest, societate care are contract cu autoritatea locală pentru salubrizare, acuză primăria că în continuare „achită discreționar facturile”. Mai mult, din cauza datoriilor acumulate, operatorii de sortare care lucrau cu Romprest au suspendat aceste activități. În consecință, sectorul 1 se va confrunta din nou cu problema gunoaielor de pe străzi.

„Noi ne aflăm într-un conflict cu primăria sectorului 1 încă de la sfârșitul anului trecut. S-a încercat o mediere printr-o comisie care a fost numită la nivelul Consiliului Local, la care noi am participat la toate întâlnirile și am pus la dispoziție toate documentele”, a declarat, pentru Gândul, Ioana Marinel, director Direcția Management din cadrul Romprest.

Potrivit sursei citate, la baza acestui conflict stă o datorie istorică de peste 90 de milioane de lei.

„Nici pentru anul 2021 nu se achită facturile curente. În facturile noastre există și contravaloarea serviciilor de sortare, tratare și depozitare, care se fac de către alte trei companii, printre care și Iridex.

Noi am suportat din fonduri proprii, din iulie 2020, contravaloarea acestor servicii, adică i-am plătit din banii noștri”, spune Ioana Marinel.

Romprest a acumulat datorii către alte societăți

Potrivit directorului, din ianuarie 2021 s-au acumulat datorii către cele trei societăți.

„Aceștia au dat notificări și au suspendat contractele noastre. Nu ne mai primesc la stația de sortare, iar Iridex are o capacitate limitată la stație. Mai mult, de la 1 iunie, Iridex nu mai poate presta activitatea de depozitare pentru că i-a încetat contractul cu Primăria Capitalei”, susține Ioana Marinel.

Reprezentanta Romprest acuză primăria sectorului 1 că face plăți discreționare.

„Noi, deși suntem serviciu complet, care cuprinde activitatea de colectare de deșeuri și salubrizare stradală, primim bani doar pentru o parte. Practic, colectarea se achită, dar salubrizarea se achită doar două săptămâni dintr-o lună. Se achită discreționar de către Primăria Sectorului 1”, spune Ioana Marinel.

„De mâine, în principiu, va rămâne gunoiul pe stradă”

Potrivit sursei citate, de marți, gunoaiele din sectorul 1 ar putea rămâne din nou pe străzi.

„De mâine, în principiu, va rămâne gunoiul pe stradă. Mai mult ca sigur de mâine se blochează tot sistemul de salubritate, pentru că din cauza neplății facturilor noastre, sunt neplătiți și sortatorii.  Evident că în contractul nostru cu  autoritatea locală sunt și instituțiile din subordinea primăriei, inclusiv școli și spitale.

Noi suntem într-un contract cu autoritatea locală care este perfect valabil, nicio instanță nu a anulat niciun fel de document al contractului, iar primăria încalcă prevederile contractului pentru că nu a achitat facturile care sunt întocmite pe baza unor cantități reale pe care le confirmă poliția locală și pe baza unor tarife care sunt aprobate prin hotărârea consiliului local”, mai susține Ioana Marinel.

Potrivit sursei citate, datoriile totale la zi ale primăriei conduse de Clotilde Armand către Romprest sunt de 129 de milioane de lei.

Și cei de la PNL sector 1 atrag atenția că această administrație se confruntă din nou cu o criză a gunoaielor.

„Sectorul 1 este foarte aproape de o nouă criză gravă a gunoaielor, care ar putea pune în pericol viața și siguranța cetățenilor. După ce compania de salubritate a anunțat deja diminuarea frecvențelor de la 1 iunie, ca urmare a sumelor restante pe care primăria Sectorului 1 le are, avem informații că de mâine nu se mai ridică gunoiul din școlile din sector. Și că urmează și alte întreruperi ale serviciului pentru cetățenii sectorului 1”, se arată într-un comunicat al celor de la PNL, transmis luni.

Sebastian Burduja, șef PNL sector 1: „Pe noi și pe cetățenii sectorului 1 ne interesează  să nu locuim între mormane de gunoaie”

Sursa citată arată că PNL Sector 1 a atras atenția încă de la începutul acestei situații asupra riscului unei crize sanitară, care se suprapune cu o pandemie încă în derulare.

„Pe noi și pe cetățenii sectorului 1 ne interesează două lucruri importante: să nu locuim între mormane de gunoaie și să existe responsabilitate și legalitate în cheltuirea banului public. Astfel, în contextul acestei crize iminente, facem apel la aparatul administrativ al primarului să identifice rapid soluțiile legale pentru a evita un dezastru. Restul se rezolvă în instanță și prin sesizarea organelor abilitate să deruleze controale și anchete”, a declarat Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...