„Muștele aduc stafilococi pe mâncare de la gunoaie și produc infecții grave”. Străzile din sectorul 1 se pot transforma în bombe ecologice, avertizează medicii

Publicat: 03/06/2021, 15:55

Străzile din sectorul 1 al Capitalei sunt în pericol de a se transforma în adevărate bombe ecologice din cauza crizei gunoaielor. Specialiștii infecționiști spun că deșeurile pot provoca, mai ales vara, infecții foarte grave în rândul populației. Locuitorii din sectorul condus de Clotilde Armand vor avea din nou de suferit, asta pentru că, potrivit Romprest, primăria ar plăti discreționar facturile către compania de salubrizare.

Sectorul 1 din Capitală se confruntă din nou cu o criză a gunoaielor. Cei de la Romprest spun că primăria condusă de Clotilde Armand ar pălti discreționar facturile pentru serviciile prestate.

De aici, un întreg blocaj, care se va răsfrânge asupra cetățenilor, pentru că străzile s-ar putea umple din nou cu gunoaie, ceea ce va reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică.

„Pericolul pentru sănătata publică din cauza gunoaielor de pe străzi este extrem de mare. Mereu au fost o problemă, mai ales acum, când a venit vara, iar din cauza căldurii există pericolul unor infecții majore, de toate felurile.

La aceste gunoaie ajung și șobolanii, dar mai ales muștele, care vin primele, și dispersează tot felul de substanțe din gunoaiele menajere, precum stafilococi”, a declarat pentru Gândul.ro dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecțioase și conferențiar universitar.

Medicul ne arată care sunt principalele infecții ce se pot răspândi din cauza gunoaielor.

Cele mai răspândite boli sunt dizenteria și enterocolita

„Cele mai răspândite, adică la ordinea zilei, sunt toxinfecțiile alimentare, din cauza muștelor, care ajung pe alimente, fie de la noi de acasă, care nu sunt bine acoperite, dar și din magazine. Musca se duce pe gunoaie și aduce foarte ușor infecția pe alimente, cum este, de exmplu, brânza, sau alte alimente neambalate. Este foarte grav ce se întâmplă, oamenii pot face dizenterii și enterocolite severe”, mai explică dr. Gheorghe Enache.

Gunoaiele de pe străzi reprezintă un pericol foarte mare și pentru animale și pentru mediu.

Gunoaiele de pe străzi produc o substanță care ajunge în canalizare, apoi în apă. Sunt un pericol foarte mare pentru mediu. Din păcate, acestea atrag câinii și pisicile, mai ales în sectorul 1, la periferie, unde nu este gestionată probleme câinilor fără stăpân.

La aceste gunoaie se adaugă toți microrbii și bacteriile din măștile aruncate de oameni, acum, în pandemie”, a precizat pentru Gândul Tudor Tim Ionescu, activist de mediu.

Sectorul 1 din Capitală se confruntă de la 1 iunie cu o nouă criză a gunoaielor, suprapusă peste lipsa de deratizare și dezinsecție din București.

Romprest: Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate a dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei

Reprezentanții companiei Romprest, societate care are contract cu autoritatea locală pentru salubrizare, acuză primăria că în continuare „achită discreționar facturile”. Mai mult, din cauza datoriilor acumulate, operatorii de sortare care lucrau cu Romprest au suspendat aceste activități. În consecință, sectorul 1 se va confrunta din nou cu problema gunoaielor de pe străzi.

„Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, și plata discreționară a prestațiilor, respectiv jumătate din prestația lunară a activităților de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestațiilor din anul 2020 și 24 milioane aferente prestațiilor din anul 2021”, au transmis, joi, cei de la Romprest.

Potrivit sursei citate, compania a acumulat  la rândul ei datorii către alte firme colaboratoare.

„Odată cu acumularea restanțelor, începând cu luna februarie 2021, operatorii stațiilor au notificat Romprest că vor suspenda activitatea prestată în beneficiul Sectorului 1, iar în cursul lunii mai, începând cu data de 22 mai, au suspendat activitatea și au interzis accesul autospecialelor Romprest în stațiile de sortare”, se arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția