VIDEO | Cătălin Drulă, despre noua rovinietă: Traficul greu trebuie taxat altfel, la distanță, nu la timp. Taxarea pentru autoturisme rămâne neschimbată

Publicat: 07/06/2021, 22:08
Actualizat: 08/06/2021, 12:54

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, susține că traficul greu ”trebuie taxat altfel, după distanță și nu după timp, dar dă asigurări că taxa pentru rovinietă nu se va schimbă pentru autoturisme. Temenul de finalizare pentru ”o nouă taxare corectă” este finalul anului 2023.

”Cei care folosesc mai mult drumul, trebuie să plătească mai mult. Nu vrem să lovim în transportatori. Vom gândi o taxare pe distanță, și nu pe timp, iar asta ar putea să însemne chiar sume mai mici pentru anumiți transportatori. Vom avea în vedere poluarea, distrugerea drumurilor, așa încât să avem o taxă cât mai echitabilă”, a declarat Drulă, la Digi 24.

„Autostrăzile făcute prin PNRR nu vor fi cu taxă”

Ministrul a dat și exemplul autostrăzii A2, a cărei întreținere pe an costă în jur de 100 de milioane, bani care vin din încasările de la trecerea podului.
Drulă susține că autostrăzile care vor fi construite din banii veniți prin PNRR nu vor fi cu taxă, dar plata vine prin rovignetă, în cadrul autoturismelor și prin plata la distanță, pentru traficul greu.
”Am ales proiecte cu termen realist de finanțare, până în 2026. Vor fi aproximativ 3.000 de stații electrice de încărcare și vor fi bariere forestiere ca în Austria sau Germania”, a percizat Drulă.
”Din proiect, avem în spaţiile de servicii 52 de staţii electrice, cu 264 de puncte de încărcare pe A7 Dumbravă – Paşcani şi, în total, CNAIR vrea să mai realizeze până la 3.000 de puncte de încărcare pe toată reţeaua. 2.896, inclusiv cele 264 pe care le-am menţionat, mai are şi Ministerul Dezvoltării în PNRR pentru zona urbană…. Administratorul acestei reţele rutiere şi acestor facilităţi, în primă fază, este compania de drumuri, dar eu susţin şi voi susţine concesionarea. În momentul de faţă, la începutul anului am concesionat 26 de spaţii de servicii unde se vor face benzinării ale operatorilor mari de benzinării din România. Compania de drumuri va primi bani pentru asta, milioane de euro anual ca redevenţe, dar vor fi nişte spaţii civilizate”, a susține Drulă.

Întrebat când va fi gata Centura Capitalei, ministrul susține că aceasta se va finaliza în 2023, iar porțiunea dintre șoseaua Alexandriei și șoseaua Olteniței va fi terminată în 2022.

În ceea ce privesc lucrările de la podul Cernavodă, Cătălin Drulă spune că lucrările se desfășoară la ambele capete, dar dă asigurări că traficul nu va fi blocat pe timpul verii.

Întrebat despre situația de pe ruta Gara de Nord – Aeroportul Otopeni și retur, ministrul spus că tenurile nu au funcționat foarte bine, dar dă asigurări că numărul de curse va crește din 2022.
”Trenurile pleacă la 30 de minute, dar există numeroase probleme, locuri unde liniile trebuie dublate”, a explicat ministrul.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale