Un român a trăit timp de cinci zile doar cu apă şi cafea: „Am slăbit cinci kilograme”. Ce spune medicul nutriționist

Un român a trăit timp de cinci zile doar cu apă şi cafea: „Am slăbit cinci kilograme”. Ce spune medicul nutriționist
FOTO: Facebook/Ovidiu Leşan
Publicat: 12/08/2021, 18:07
Actualizat: 12/08/2021, 22:06

Un fotograf, Ovidiu Leşan, a povestit pe rețelele de socializare cum s-a simțit în perioada în care a consumat, pe parcursul a 5 zile, doar apă și cafea.

Înainte de a începe postul, bărbatul a anunțat pe Facebook că va ține post, începând cu 7 august, Acesta a ținut să menționeze că nu o face din motive religioase, ci că își dorește resetarea organismului.

Informat dintr-o carte care conţine numeroase studii pe tema conexiunii între alimentaţie şi sănătate, suceveanul le-a recomandat internauților din spațiul său virtual să consulte un medic, chiar dacă el nu a făcut-o.

Pe tot parcursul celor 5 zile, suceveanul a explicat că a băut apă simplă, apă cu lămâie şi o singură cafea pe zi. „Pentru că acest regim alimentar permite, mi-am pus într-una dintre zile ulei de cocos în cafea”, a declarat Ovidiu Leşan.

„Astăzi închei a V-a zi de post negru. Am 120 de ore, 5 zile cap – coadă în care nu am mâncat nimic, doar apă, câte o cafea/zi şi din când în când apă cu lămâie. (…) Cum m-am simţit pe parcursul acestor cinci zile. Cel mai dificil a fost în prima şi a II-a zi. A început cu nişte dureri de cap, pe final, a doua zi aveam pofte foarte mari. A treia, a patra şi a cincea zi a fost foarte fain. Am avut o energie foarte tare. Ieri, în a patra zi, am avut o explozie de energie, vreo cinci ore am vorbit cu clienţi, cu fotografi, am umblat prin oraş, pe la birou. Am făcut o grămadă de chestii. Am avut trei ore în care am avut senzaţia pe care o ai după ce mănânci ceva mai greu şi te ia un pic somnul. Spre seară mi-am revenit foarte fain. Astăzi a fost o zi foarte faină. Nu m-a durut nimic, super fain”, a relatat Ovidiu Leşan. 

El a mai spus că în noaptea dintre a III-a şi a IV-a zi de post a dormit trei ore, iar în noaptea următoare a reuşit să doarmă şase ore. „M-am trezit super fresh”, a arătat sursa citată.

Bărbatul a mâncat după cele cinci zile de post câteva felii de roşii de grădină, castraveţi, miez de nucă şi nişte mure.

„Eu cu greutatea nu stăteam rău. Aveam 86 de kilograme, am slăbit cinci kilograme şi ceva. Cam un kilogram/zi. Sunt sigur că am să pun înapoi. Am să încep să mă alimentez sănătos”, a adăugat Ovidiu Leşa

Ce spune medicul nutriţionist

Pe de altă parte, nutriţionistul Paula Monor a explicat că abordarea postului prelungit este riscantă.

„Repausul alimentar prelungit duce la cetoacidoză. Chiar dacă s-a hidratat, s-a lipsit voluntar de micronutrienţi uneori foarte greu recuperabili. Nu se poate şti dacă şi-a epuizat sau nu rezervele în cele 5 zile pentru că, probabil, nu a avut dovada vreunei carenţe. În plus, renutriţia inadecvată îi poate aduce mai multe neajunsuri decât beneficiile pe care probabil le-a resimţit în timpul postului. Concluzia este că o abordare a postului prelungit este riscantă. Se produce un deficit de energie celulară, după 1-3 zile, glucoza nu mai este disponibilă, se sintetizează corpi cetonici care se acumulează în sânge şi urină. Se elimină renal sub formă de săruri de sodiu şi săruri de potasiu, deci, sodiul şi potasiul se pierd semnificativ. Scad şi concentraţiile de fosfor, magneziu şi calciu. Acidoza severă poate provoca, de la sine, o depresie respiratorie, o scădere a contractilităţii miocardice şi o scădere a tonusului vascular”, a declarat aceasta, potrivit adevărul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Pensiile pe luna iunie. Banii vor fi livrați mai târziu
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cât de inteligent era T-Rex? Se pare că nu foarte