30 de ani de la închiderea poligonului de teste nucleare Semipalatinsk din Kazahstan. Nursultan Nazarbayev: ”Am devenit unul dintre liderii mișcării anti-nucleare”

30 de ani de la închiderea poligonului de teste nucleare Semipalatinsk din Kazahstan. Nursultan Nazarbayev: ”Am devenit unul dintre liderii mișcării anti-nucleare”
30 de ani de la închiderea poligonului de teste nucleare Semipalatinsk

Cu mai bine de șaptezeci de ani în urmă, primul test nuclear a fost efectuat pe pământ kazah, în poligonul de teste nucleare de la Semipalatinsk, ceea ce a dat naștere unei curse fără precedent a înarmărilor.

Un milion și jumătate de persoane au suferit consecințele acestor testelor nucleare, iar un teritoriu imens, care depășea dimensiunea unui număr de state europene, a fost afectat de radiații.

În total, 468 de teste nucleare au fost efectuate pe teritoriul Kazahstanului, puterea acestora fiind de 2500 de ori mai mare decât puterea bombei aruncate asupra Hiroshimei în cel De-al Doilea Război Mondial.

Potențialul nuclear concentrat la acea vreme în Kazahstan ocupa locul patru în clasamentul puterilor nucleare, după Statele Unite, Rusia și Ucraina. Potrivit experților, aproximativ 1,3 milioane de locuitori din regiunea Kazahstanului au fost afectați de radiații.

Monument închinat victimelor testelor nucleare

Poligonul de teste nucleare Semipalatinsk era localizat în stepa din nord-estul Kazahstanului (la acea vreme, RSS Kazahă), la sud de valea râului Irtîș.

Clădirile de control au fost situate aproximativ 150 km la vest de orașul Semipalatinsk (redenumit Semei în anul 2007), la granița dintre provinciile Pavlodar și Kazahstanul de Est. Multe teste nucleare au avut loc către vest sau sud, inclusiv în provincia Qaragandy.

Manifestație organizată pentru închiderea poligonului de teste nucleare de la Semipalatinsk

Calea către o lume mai sigură

Pe data de 29 august 1991, Nursultan Nazarbayev  – primul președinte al Republicii Kazahstan – Elbasy, a semnat un decret prin care poligonul de teste nucleare Semipalatinsk a fost închis.

Pentru locuitorii din Kazahstan, închiderea acestui poligon a reprezentat un act istoric de voință și înțelepciune, de încredere în viitor, aceștia arătând, prin propriul lor exemplu, drumul către o lume mai sigură.

Ca stat independent, poziția Kazahstanului era foarte clară: Kazahstanul trebuie să devină o țară fără arme nucleare. Prin urmare, Kazahstanul a renunțat voluntar la al patrulea arsenal de rachete nucleare din lume, care a inclus peste 1.000 de focoase.

”Totul a început cu faptul că pe 29 august 1991, cel mai mare loc de testare nucleară din lume a fost închis. După aceea, testele din Nevada și din alte locuri de testare au încetat. Am renunțat la arsenalul de arme nucleare, ceea ce ne-a permis să devenim unul dintre liderii mișcării antinucleare”, spunea Nursultan Nazarbayev, primul Primul Președinte al Republicii Kazakhstan – Elbasy, pe data de 29 august 2018, la Nur-Sultan.

În mai 1995, ultima sarcină nucleară rămasă a fost distrusă în tunelul fostului sit de testare Semipalatinsk, iar Kazahstanul a devenit nu numai un de jure, ci și un stat de facto cu arme non-nucleare. În același an, Kazahstanul și Statele Unite au început să elimine infrastructura de testare a armelor nucleare la poligon de testare Semipalatinsk.

Închiderea unuia dintre cele mai mari depozite de deșeuri nucleare de pe planetă a devenit prima interdicție legală privind efectuarea testelor nucleare din istoria omenirii.

În urma site-ului de testare Semipalatinsk, și alte poligoane de testare nucleară din diferite părți ale lumii au fost închise. Astfel, au fost create condiții unice pentru ca interdicția testelor nucleare să devină un globală. Pasul decisiv făcut de Kazahstan în 1991 a pregătit, de altfel, calea pentru adoptarea ”Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare” (CTBT) în 1996.

”Lacul atomic”

Pe data de 15 ianuarie 1965 a avut loc o explozie nucleară subterană, cu o capacitate de 140 kt, în urma căreia s-a format o pâlnie cu o adâncime de peste 100 de metri și un diametru de 400 de metri.

Atunci când pâlnia a fost umplută cu apă, în urma inundațiilor, în primăvara aceluiași an, s-a format un ”lac” care a fost numit mai târziu ”Lacul atomic”, acesta existând până în prezent.

”Lacul atomic”

Teritoriul poligonului de teste nucleare Semipalatinsk rămâne unic în ceea ce privește posibilitățile de efectuare a cercetărilor experimentale în domeniul radioecologiei, geochimiei elementelor radioactive, radiobiologiei etc.

Teritoriul poligonului de teste nucleare Semipalatinsk, unic în ceea ce privește posibilitățile de efectuare a cercetărilor experimentale

Kazahstanul ocupă un loc special în mișcarea anti-nucleară globală

Este demn de remarcat și faptul că în Semipalatinsk – în 2006 – a fost semnat un tratat istoric, potrivit căruia întreaga Asie Centrală a devenit o zonă fără arme nucleare.

Astăzi, Kazahstanul ocupă un loc special în mișcarea anti-nucleară globală.

În 2009, la inițiativa Kazahstanului, Adunarea Generală a ONU a declarat data de 29 august – ziua închiderii poligonului de teste nucleare Semipalatinsk – ”Ziua internațională de acțiune împotriva testelor nucleare”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
ILEGAL pentru orice român. Te scanează automat. A intrat în vigoare pe 31 martie
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...