Adunarea Poporului din Kazahstan, formula păcii și armoniei implementată de Nursultan Nazarbayev

Adunarea Poporului din Kazahstan, formula păcii și armoniei implementată de Nursultan Nazarbayev
Adunarea Poporului din Kazahstan

Una dintre cele mai importante file ale istoriei Kazahstanului independent o reprezintă Adunarea Poporului, organ consultativ aflat sub conducerea președintelui țării.

În luna decembrie a anului 1992, atunci când Kazahstanul a sărbătorit prima aniversare a independenței, Nursultan Nazarbayev – Primul Președinte al Kazahstanului – a propus un nou concept de instituție publică, o organizație neguvernamentală și nepolitică destinată a consolida, la nivel național, armonia interetnică.

În discursul ținut atunci, Nursultan Nazarbayev a vorbit despre un atu principal și a transmis că ”mai mult de o generație de kazahi au creat principalul atu – prietenia popoarelor, fiind necesar să auzim vocea fiecărei națiuni, a oricărei naționalități în fiecare zi. De aceea este să se creeze o nouă instituție publică – Adunarea Consimțământului și Unității Popoarelor din Kazahstan”.

Pe data de 1 martie 1995 a fost semnat decretul privitor la formarea Adunării Poporului din Kazahstan (APK) cu statutul de organ consultativ aflat sub conducerea șefului statului și, pe 24 martie 1995, Liderul Națiunii a participat la deschiderea primei sesiuni a APK-ului.

Păstrarea identității fiecăruia dintre cele peste 130 de grupuri etnice

Adunarea Poporului din Kazahstan a contribuit și contribuie, de altfel, la păstrarea identității fiecăruia dintre cele peste 130 de grupuri etnice care trăiesc pe teritoriul Kazahstanului și, pe de altă parte, a adus întregii societăți înțelegerea că toți locuitorii din Kazahstan reprezintă un singur popor care poartă responsabilitatea comună pentru soarta țării.

Această polietnicitate din Kazahstan nu este, de altfel, o slăbiciune, ci tocmai un avantaj suplimentar, iar Adunarea Poporului a avut, de la bun început, scopul de a a asigura respectarea strictă a drepturilor și libertăților cetățenilor, indiferent de naționalitatea lor.

Ulterior, activitatea Adunării Poporului din Kazahstan a demonstrat că speranțele Primului Președinte au fost justificate. Iar N. A. Nazarbayev, în cartea sa ”Kazakhstan’s Way”, a scris următoarele rânduri despre importanța și relevanța acestei instituții a societății civile din Kazahstan:

”Am creat un instrument unic de relații interetnice în fața Adunării al popoarelor din Kazahstan. Nu există un astfel de instrument autoritar și reprezentativ al politicii naționale în nicio țară din lume”.

Adunarea Poporului, ”exemplu de armonie interetnică, dezvoltare stabilă și durabilă pentru alte țări ale lumii”

Modelul Kazahstanului în ceea ce privește relații interetnice și interconfesionale a fost recunoscut, la nivel mondial, ca un know-how eficient, atractiv și util pentru multe țări ale lumii.

Ulterior, acest model al relațiilor interetnice și interconfesionale propus de Elbasy în lume a fost numit, în mod natural, ”modelul Nazarbayev”, fiind prezentat la ONU.

De altfel, secretarul general al ONU, Kofi Annan, l-a numit ”un exemplu de armonie interetnică, dezvoltare stabilă și durabilă pentru alte țări ale lumii”. Și Papa Ioan Paul al II-lea a lăudat relațiile interetnice din Kazahstan, în timpul vizitei sale din 2001.

Pe data de 20 octombrie 2008 a fost adoptată Legea Republicii Kazahstan ”Cu privire la Adunarea Poporului din Kazahstan”, fiind definite statutul și procedura pentru formarea și organizarea lucrărilor Adunării Poporului din Kazahstan. Astfel, Adunarea Poporului din Kazahstan a devenit un subiect de sine stătător al sistemului politic al țării.

Deciziile APK sunt obligatorii pentru organele de stat și pentru instituțiile societății civile din Kazahstan, iar în timpul sesiunilor sunt dezbătute toate aspectele importante legate de reforma economică și politică a întregii societăți.

Organul de lucru este Secretariatul Adunării Poporului din Kazahstan, aflat în structura Administrației Prezidențiale ca departament independent. În regiuni, structura Adunării este condusă de primarii din regiuni, iar componența Adunării și adunărilor regiunilor, orașelor cu semnificație republicană și a capitalei este formată din rândul reprezentanților asociațiilor etno-culturale și a altor asociații publice, reprezentanți ai organelor de stat și ale altor persoane, ținând cont de autoritatea lor în societate.

Structura Adunării Oamenilor din Kazahstan include:

  • Consiliul științific și de experți al APK;
  • Clubul jurnaliștilor și experților în relații interetnice din APK;
  • Fundația publică „Fundația APK”;
  • Centrul metodologic pentru tehnologii inovatoare de predare a limbilor străine „Tildaryn”;
  • Asociația Antreprenorilor APK.

Adunarea Poporului din Kazahstan, un institut al diplomației oamenilor

Una dintre caracteristicile principale ale Adunării Poporului din Kazahstan este reprezentarea intereselor grupurilor etnice în cel mai înalt organ legislativ – Parlamentul țării.

Adunarea are dreptul de a alege nouă deputați în Majilis (camera inferioară a Parlamentului), ceea ce a sporit semnificativ rolul socio-politic al APK-ului. De-a lungul anilor de existență, APK a parcurs o lungă cale de dezvoltare, transformându-se într-un institut al diplomației oamenilor.

Această instituție unică – care unește peste 130 de grupuri etnice ale Kazahstanului – a jucat un rol considerabil în menținerea stabilității și a dezvoltării progresive a republicii, iar acest lucru poate fi văzut și din varietatea asociațiilor publice din diasporele din Kazahstan.

Un alt rol deosebit de important al Adunării Poporului din Kazahstan este cel de a consolida cooperarea cu cu diaspora kazahă din străinătate și patria istorică a tuturor grupurilor etnice care trăiesc pe teritoriul Kazahstanului.

Dezvoltarea suverană a Kazahstanului de azi se caracterizează, practic, prin procese de modernizare la scară largă în toate sferele vieții de stat, iar Adunarea Poporului continuă să își joace rolul semnificativ în păstrarea unității și armoniei țării, aceasta fiind una dintre cele mai importante condiții care trebuie îndeplinite pentru viitorul țării.

Structura Adunării Poporului din Kazahstan

Există mai mult de 1.000 de asociații etno-culturale (ECA), 29 la nivel de stat și 60 de organizații de tineret (mai mult de 6.700 de persoane) care funcționează în cadrul CCE și sunt unite în rețeaua mișcării de tineret a Adunării ”Zhangyru Zholy”.

Nu mai puțin de 40 de ”Case de prietenie” – centre de resurse multifuncționale – funcționează în cadrul Adunării. Totodată, a fost creat un consiliu științific și expert pentru a sprijini activitățile științifice și analitice ale Adunării, format din 52 de oameni de știință.

Există grupuri de experți științifici care lucrează în toate regiunile Kazahstanului, ca parte a universităților regionale, acestea incluzând 262 de oameni de știință. Depozitarul științific al Adunării funcționează la Biblioteca Națională Academică, care include peste 1.400 de surse; majoritatea sunt în formă electronică.

Sub egida Adunării Poporului, 2.737 de consilii de acord public și 1.847 de consilii ale mamelor funcționează la nivel regional, oraș, district și sat, precum și în rândul lucrătorilor marilor întreprinderi. Aceștia sunt implicați activ în rezolvarea problemelor urgente ale populației locale, inclusiv în prevenirea oricăror conflicte.

52 de asociații de mass-media etno-culturale sunt înregistrate în Kazahstan. În cadrul Adunării funcționează un club de jurnaliști la nivel de stat și 15 cluburi regionale.

Promovarea medierii în domeniul armoniei sociale și al unității naționale este o prioritate cheie a Adunării, care include un Consiliu la nivel de stat și 17 birouri de mediere la Casele Prieteniei care au organizat activitatea a 342 de platforme de dialog. Există 1.692 mediatori înregistrați de Adunare.

Consolidarea armoniei, toleranței și unității interetnice

Adunarea Poporului din Kazahstan contribuie, decisiv, la crearea unor condiții favorabile pentru consolidarea, în permanență, a armoniei, toleranței și unității interetnice, asistând autoritățile guvernamentale în formarea culturii politice și juridice a cetățenilor bazată pe standarde democratice.

APK promovează eforturile diferitelor asociații etnice și culturale, ajută la reînvierea, conservarea și dezvoltarea culturii, limbii și tradițiilor diferitelor etnii ale Kazahstanului, contribuind astfel la stabilirea unui model unic de acord interetnic și inter-religios în Kazahstan, cu o atmosferă de încredere, solidaritate și înțelegere reciprocă, în care fiecare cetățean al țării, indiferent de etnie sau religie, se bucură de drepturi și libertăți civile garantate de Constituție.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York