Csaba Asztalos: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde. Adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate

Csaba Asztalos: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde. Adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate
Csaba Asztalos: Parteneriatul civil, inclusiv pentru cuplurile formate din persoane de același sex, ar putea deveni obligatoriu în 2021 în România. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 17/09/2021, 00:04

 Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat ca certificatele verzi COVID-19 nu ar trebui să fie implementată printr-o hotărâre de Guvern, ci doar printr-o lege adoptată de Parlament.

Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a spus că adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate.

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al administrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricții sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat Asztalos Csaba.

Franța sau Italia a adoptat rcertificatele verzi COVID-19 în mod expres reglementate prin lege și nu prin acte administrative, cum ar fi hotărâri de guvern sau ordonanțe ministeriale, precizează Csaba.

Întrebat dacă cerința de a avea un certificat verde pentru a intra în anumite locații sau la evenimente reprezintă sau nu o discriminare, șeful CNCD a răspuns că adoptarea unei astfel de politici printr-o lege ar putea trece „testul de nediscriminare”.

„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmărește atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată și proporțională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protecția sănătății publice, prevenirea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”, a adăugat președintele CNCD.

Cîțu: Folosirea certificatului verde nu discriminează

Florin Cîțu a declarat joi seară, la TVR1, că folosirea certificatului verde COVID nu este o formă de discriminare, pentru că accesul este permis atât celor vaccinați, cât și celor care au trecut prin boală sau își fac test COVID.

„Eu zic că este o măsură bună, nu discriminează, este o măsură care permite activităților economice să continue”, a mai spus Cîțu.

Joi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat o decizie prin care se va introduce un certificat verde pentru COVID-19 în cazul în care gradul de infectare trece de 3 la mie, însă fără a depăși plafonul de 6.

Prin urmare, nu va fi sistată activitatea restaurantelor, cinematografelor, a instituțiilor de divertisment, iar evenimentele de genul nunților sau al botezurilor vor fi permise în cazul în care persoanele care participă sunt vaccinate, testate ori au trecut prin boală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Câți copii are Florin Piersic. Cel mai tânăr are 48 de ani
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Decizie pentru cei cu venituri SUB 2.000 DE LEI. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar...
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Câți ani de viață câștigăm dacă avem obiceiuri sănătoase?
×