Consiliul Concurenței a declanşat o investigaţie pe piața furnizării de carte. Care sunt companiile vizate

Consiliul Concurenței a declanşat o investigaţie pe piața furnizării de carte. Care sunt companiile vizate
Piata de carte din România a scăzut cu 10%, potrivit unui studiu european / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 23/09/2021, 12:30

Consiliul Concurenţei a anunțat, joi, că a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa furnizării de carte din România.

Autoritatea de reglementare în domeniul practicilor concurențiale a anunțat, joi, că a demarat o anchetă care vizează cele mai mari companii de profil din România.

Este vorba de Editura Vremea, Curtea Veche Publishing., Publica Com, Nemira Publishing House, Humanitas, RAO Distribuție, Editura Trei, Grupul Editorial Art, Editura Polirom, Grup Editorial Litera, Direct Client Services, Librăriile Humanitas și Asociația Editurilor din România.

Companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri

„Autoritatea de concurenţă deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului comercial, manifestat prin refuzul colectiv și coordonat de a vinde către un anumit client și/sau posibil concurent, cu intenția de a-l elimina de pe piață”, au transmis reprezentanții Consiliului Concurenței.

În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale companiilor investigate, ceea ce reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

Potrivit informării transmis, documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

„În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”, se arată în comunicatul instituției.

Piața de carte în anul pandemic 2020

Conform documentor guvernamentale pe baza informațiilor primite din partea operatorilor culturali din România, anul pandemic 2020 le-a cauzat pierderi operatorilor de pe piața de carte. Astfel, în cazul librăriilor, în anul 2020, acestea au înregistrat vânzări între 25% și 45% mai mici decât în anul 2019, în cazul editurilor mici și medii au fost înregistrate vânzări cu circa 75 – 80% mai mici decât în 2019, iar în cazul editurilor mari, scăderea a fost de 20% comparativ cu anul 2019.

Din cauza măsurilor impuse pentru gestionarea răspândirii COVID-19, piața de carte din România a scăzut cu 10% în 2020, fiind una dintre țările cele mai afectate din Europa, potrivit unui studiu recent al Federației Editorilor Europeni, dat publicității de Asociația Editorilor din România (AER) .

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ