Consiliul Concurenței a declanşat o investigaţie pe piața furnizării de carte. Care sunt companiile vizate

Consiliul Concurenței a declanşat o investigaţie pe piața furnizării de carte. Care sunt companiile vizate
Piata de carte din România a scăzut cu 10%, potrivit unui studiu european / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 23/09/2021, 12:30

Consiliul Concurenţei a anunțat, joi, că a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa furnizării de carte din România.

Autoritatea de reglementare în domeniul practicilor concurențiale a anunțat, joi, că a demarat o anchetă care vizează cele mai mari companii de profil din România.

Este vorba de Editura Vremea, Curtea Veche Publishing., Publica Com, Nemira Publishing House, Humanitas, RAO Distribuție, Editura Trei, Grupul Editorial Art, Editura Polirom, Grup Editorial Litera, Direct Client Services, Librăriile Humanitas și Asociația Editurilor din România.

Companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri

„Autoritatea de concurenţă deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului comercial, manifestat prin refuzul colectiv și coordonat de a vinde către un anumit client și/sau posibil concurent, cu intenția de a-l elimina de pe piață”, au transmis reprezentanții Consiliului Concurenței.

În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale companiilor investigate, ceea ce reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

Potrivit informării transmis, documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

„În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”, se arată în comunicatul instituției.

Piața de carte în anul pandemic 2020

Conform documentor guvernamentale pe baza informațiilor primite din partea operatorilor culturali din România, anul pandemic 2020 le-a cauzat pierderi operatorilor de pe piața de carte. Astfel, în cazul librăriilor, în anul 2020, acestea au înregistrat vânzări între 25% și 45% mai mici decât în anul 2019, în cazul editurilor mici și medii au fost înregistrate vânzări cu circa 75 – 80% mai mici decât în 2019, iar în cazul editurilor mari, scăderea a fost de 20% comparativ cu anul 2019.

Din cauza măsurilor impuse pentru gestionarea răspândirii COVID-19, piața de carte din România a scăzut cu 10% în 2020, fiind una dintre țările cele mai afectate din Europa, potrivit unui studiu recent al Federației Editorilor Europeni, dat publicității de Asociația Editorilor din România (AER) .

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase