PSD a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. Marcel Ciolacu: Îi invit pe colegii mei din Parlament, de la USR PLUS şi AUR, să vină să voteze

PSD a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. Marcel Ciolacu: Îi invit pe colegii mei din Parlament, de la USR PLUS şi AUR, să vină să voteze
Sursă Foto: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 28/09/2021, 13:47
Actualizat: 28/09/2021, 13:50

Partidul Social Democrat a depus, marți, o moțiunea de cenzură,  semnată de 157 de parlamentari PSD. Moțiunea este intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”.

PSD a anunțat că va depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Pentru a trece în Parlament, o moțiune de cenzură trebuie să primească 234 de voturi. Liderul social-democrat a spus că ar avea 204 din cele 234 de semnături necesare pentru ca moțiunea să treacă, subliniind că PSD o va depune când va avea toate voturile.

„Astăzi am decis şi depus moţiunea de cenzură a PSD. Singura soluţie legală e moţiunea PSD. Îi invit pe colegii mei din Parlament, de la USR PLUS şi AUR, să vină să voteze această moţiune şi propunem astăzi la Biroul permanent reunit un calendar strâns, respectiv joi citirea moţiunii PSD şi luni votul ca Guvernul Cîţu să plece cât mai repede”, a spus președintele social-democrat Marcel Ciolacu într-o conferință de presă.

Conform calendarului prezentat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, votul pe moțiunea PSD s-ar putea desfășura luni, 6 octombrie.

Liderul Opoziției a mai precizat că „cei de la AUR am înţeles categoric că vor vota, cei de la USR PLUS sunt nişte oameni serioşi şi noi am spus că votăm moţiunea lor, vor vota moţiunea noastră luni”.

În moțiunea de cenzură  intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor”, premierul Florin Cîțu este acuzat, printre altele, că „a sărăcit România”, că „românii se confruntă cu explozia prețurilor și a cursului valutar” .

Sorin Grindeanu: Noi vedem o singură soluție, alegeri anticipate

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a precizat la Palatul Parlamentului că moţiunea face referire la incompetenţa Guvernului şi la scumpirile din această toamnă.

„Ne așteptăm ca în cel mai scurt timp, așa cum spune Constituția, să fi convocat BPR. Vom propune un program pentru citire și pentru vot astfel încât în cel mai scurt timp acest guvern incompetent să plece acasă”, a spus Grindeanu.

Întrebat despre faptul că în acest moment există 2 moțiuni de cenzură, prim-vicepreşedintele PSD a răspuns: „Eu știu că în țara asta trebuie să se respecte reguli și legi. Înțeleg tot de la dumneavoastră, pe surse, că CCR a hotărât în unanimitate că există conflict constituțional între Guvern și Parlament, astfel încât sesizarea Guvernului din acest punct de vedere a fost admisă totodată. Dacă curtea admite sesizarea Guvernului, deci există conflict, PSD va depune moțiunea. Asta am făcut”.

CCR a admis în unanimitate că este conflict de natură constituțională, dar Parlamentul trebuie să dezbată moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR

Judecătorii Curții Constituționale au decis în unanimitate, în ședința de marți, că există un conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament, astfel încât sesizarea premierului Florin Cîțu a fost admisă, potrivit surselor Gândul. În schimb, aceiași judecători spun că semnăturile pe moțiunea depusă de USR PLUS și AUR sunt valide, ceea ce înseamnă că moțiunea poate fi dezbătută și votată.

Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a nerespectării prevederilor art. 113, alin (2) din Constituţie.

”Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii”, potrivit prevederilor alineatului 2 al articolului 113 din Constituție.

Citește și: Prima reacție a USR PLUS după decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Florin Cîțu nu mai poate fi salvat nici măcar de Marcel Ciolacu și PSD

Moţiunea USR PLUS-AUR trebuie să își urmeze traseul în Parlament. Astfel, în Legislativ vor fi două moțiuni anti-Cîțu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ