Cum va arăta finalul pandemiei de coronavirus. Epidemiolog american: Vom ieși din pandemie atunci când virusul va ajunge în faza endemică

Cum va arăta finalul pandemiei de coronavirus. Epidemiolog american: Vom ieși din pandemie atunci când virusul va ajunge în faza endemică
Publicat: 09/11/2021, 10:18

Este puțin probabil ca virusul SARS-Cov-2 să fie complet eliminat din lume, dar va veni o zi când nu vom mai vorbi de o pandemie, adică de mii de pacienți grav bolnavi și de blocarea sistemelor de sănătate din lume. Practic, virusul trebuie să ajungă în faza endemică, adică atunci când prezența lui în rândul populației nu va mai afecta un număr mare de oameni, va fi ca o gripa sezonieră. Întrebarea la care încearcă să răspundă acum cercetătorii este când se va întâmpla exact lucrul acesta, scrie CNN.

„Nu avem o modalitate clară de a măsura exact ce constituie o epidemie sau o pandemie. E o doză de subiectivitate aici și asta este parte a problemei. Deci nu avem reguli foarte clare, mai degrabă ne bazăm pe ce trebuie să facem pentru a stopa focarele. Diferența astăzi o fac vaccinurile, care sunt mult mai eficiente decât erau pe vremuri”, a explicat doctorul Arnold Monto, profesor de epidemiologie la Universitatea din Michigan și președinte al Comitetului Consultativ pentru vaccinuri și produse biologice al SUA (US Food and Drug Administration’s Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee).

Problema este că virusul se tot adaptează și nimeni nu poate anticipa ce formă va lua pe viitor.

„Odată cu schimbarea tiparelor de transmitere, pe măsură ce au apărut variante noi de tulpini, vedem o răspândire mult mai extinsă și mult mai uniformă la nivel global. Acest lucru face ca anticiparea momentului când se va sfârși pandemia să fie mai dificilă”, a explicat Monto.

Tot ce putem face mai departe este să așteptăm și să vedem cum va evolua virusul și cum va arăta forma acestuia când va ajunge în faza endemică, adică atunci când va avea o prezență constantă în populație, dar fără să afecteze un număr foarte mare de oameni. Acela va fi momentul când vom ieși din pandemie, a explicat specialistul.

Vaccinarea este cheia finalizării pandemiei de Covid-19

„În timpul unei pandemii, ai întâi o fază pandemică, urmată de o fază de încetinire, apoi de o fază de control și speri că va veni faza de eliminare și poate de eradicare”, a spus și doctorul Anthony Fauci, directorul Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

El a adăugat că oamenii de știință speră „să ajungem la un nivel atât de scăzut încât, chiar dacă nu este complet eliminat, virusul să nu mai aibă un impact major asupra sănătății publice și a modului în care trăim”.

„Așadar, dacă vom vaccina mai mulți oameni la nivel global, sperăm că într-o perioadă rezonabilă de timp vom ajunge la acel punct în care ocazional ar putea apărea focare, dar nu ne va domina viața, așa cum se întâmplă acum”, a mai spus Fauci.

Oficialii federali din domeniul sănătății se gândesc deja la cum să măsoare sfârșitul pandemiei și cum să monitorizeze coronavirusul odată ce acesta devine endemic.

Pentru a ajunge acolo, populația trebuie să-și dezvolte imunitatea la coronavirus, ceea ce înseamnă o rată mult mai mare de vaccinare, spune Philip Landrigan, medic pediatru și epidemiolog la Boston College. Din păcate, sunt mulți care refuză să se vaccineze sau să poarte mască, așa că ar putea dura mai mult timp până ajungem la finalul pandemiei. În prezent, aproximativ 58% din populația totală a SUA este complet vaccinată împotriva COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Mesajul Iuliei Albu după ce Mihai Albu a fost operat de cancer: „Sperăm ca această...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Netflix a dat lovitura cu acest serial. Abonații devin dependenți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?