Cum va arăta finalul pandemiei de coronavirus. Epidemiolog american: Vom ieși din pandemie atunci când virusul va ajunge în faza endemică

Cum va arăta finalul pandemiei de coronavirus. Epidemiolog american: Vom ieși din pandemie atunci când virusul va ajunge în faza endemică
Publicat: 09/11/2021, 10:18

Este puțin probabil ca virusul SARS-Cov-2 să fie complet eliminat din lume, dar va veni o zi când nu vom mai vorbi de o pandemie, adică de mii de pacienți grav bolnavi și de blocarea sistemelor de sănătate din lume. Practic, virusul trebuie să ajungă în faza endemică, adică atunci când prezența lui în rândul populației nu va mai afecta un număr mare de oameni, va fi ca o gripa sezonieră. Întrebarea la care încearcă să răspundă acum cercetătorii este când se va întâmpla exact lucrul acesta, scrie CNN.

„Nu avem o modalitate clară de a măsura exact ce constituie o epidemie sau o pandemie. E o doză de subiectivitate aici și asta este parte a problemei. Deci nu avem reguli foarte clare, mai degrabă ne bazăm pe ce trebuie să facem pentru a stopa focarele. Diferența astăzi o fac vaccinurile, care sunt mult mai eficiente decât erau pe vremuri”, a explicat doctorul Arnold Monto, profesor de epidemiologie la Universitatea din Michigan și președinte al Comitetului Consultativ pentru vaccinuri și produse biologice al SUA (US Food and Drug Administration’s Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee).

Problema este că virusul se tot adaptează și nimeni nu poate anticipa ce formă va lua pe viitor.

„Odată cu schimbarea tiparelor de transmitere, pe măsură ce au apărut variante noi de tulpini, vedem o răspândire mult mai extinsă și mult mai uniformă la nivel global. Acest lucru face ca anticiparea momentului când se va sfârși pandemia să fie mai dificilă”, a explicat Monto.

Tot ce putem face mai departe este să așteptăm și să vedem cum va evolua virusul și cum va arăta forma acestuia când va ajunge în faza endemică, adică atunci când va avea o prezență constantă în populație, dar fără să afecteze un număr foarte mare de oameni. Acela va fi momentul când vom ieși din pandemie, a explicat specialistul.

Vaccinarea este cheia finalizării pandemiei de Covid-19

„În timpul unei pandemii, ai întâi o fază pandemică, urmată de o fază de încetinire, apoi de o fază de control și speri că va veni faza de eliminare și poate de eradicare”, a spus și doctorul Anthony Fauci, directorul Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

El a adăugat că oamenii de știință speră „să ajungem la un nivel atât de scăzut încât, chiar dacă nu este complet eliminat, virusul să nu mai aibă un impact major asupra sănătății publice și a modului în care trăim”.

„Așadar, dacă vom vaccina mai mulți oameni la nivel global, sperăm că într-o perioadă rezonabilă de timp vom ajunge la acel punct în care ocazional ar putea apărea focare, dar nu ne va domina viața, așa cum se întâmplă acum”, a mai spus Fauci.

Oficialii federali din domeniul sănătății se gândesc deja la cum să măsoare sfârșitul pandemiei și cum să monitorizeze coronavirusul odată ce acesta devine endemic.

Pentru a ajunge acolo, populația trebuie să-și dezvolte imunitatea la coronavirus, ceea ce înseamnă o rată mult mai mare de vaccinare, spune Philip Landrigan, medic pediatru și epidemiolog la Boston College. Din păcate, sunt mulți care refuză să se vaccineze sau să poarte mască, așa că ar putea dura mai mult timp până ajungem la finalul pandemiei. În prezent, aproximativ 58% din populația totală a SUA este complet vaccinată împotriva COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!