Consumatorii casnici care nu au trecut pe piața liberă vor avea facturi și cu 85% mai scumpe la curent, din 1 ianuarie. Ei vor suporta majorările din aprilie

Consumatorii casnici care nu au trecut pe piața liberă vor avea facturi și cu 85% mai scumpe la curent, din 1 ianuarie. Ei vor suporta majorările din aprilie
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 02/12/2021, 12:41

Aproximativ 5,5 milioane de consumatori casnici de energie electrică, care nu au trecut în piața concurențială, urmează să primească, dacă nu au primit deja, notificări privind creșterea prețului energiei la 1 ianuarie 2022. Aceste majorări sunt cuprinse între 58 – 85%, arată o estimare transmisă de Asociația Energia Inteligentă.

Creșterea prețului energiei electrice pentru consumatorii casnici din serviciul universal – deci cei care nu au ales un furnizor de pe piața concurențială – va fi diferită în regiunile țării.

Conform datelor transmise de președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, creșterile se încadreză între 58%, în nord-est, zona E-ON Distribuție, și 85%, în zona Olteniei, acoperită de CEZ Distribuție.

Bucureștenii vor plăti dublu

Dumitru Chisăliță precizează însă că, deși consumatorii casnici vor primi aceste notificări, ei nu vor trebuie să achite, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, creșterile de preț, prin prisma pachetului legislativ pentru acordarea unui ajutor pentru compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, schemă valabilă între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022.

În această perioadă consumatorii de energie electrică vor achita 0,71 lei / kWh, urmând ca aceste creșteri importante de preț să fie plătite de la 1 aprilie 2022.

„Cu toate acestea, începând cu data de 1 aprilie 2022 aceste prețuri vor fi plătite de consumatorii casnici, astfel pentru un apartament cu 3 camere din Bucuresti, dacă anul trecut se plătea cca 87 lei/lună, începând cu 1 aprilie 2022 se va plăti 169 lei/lună – adică o dublare a costului cu energia”, precizează Dumitru Chisăliță.

Legea  nr. 259/2021, care prevede ajutoare pentru consumatori casnici, dar nu numai, pentru compesarea facturilor la energie și gaze, inclusiv plafonarea prețurilor   și posibilitatea de amânare a plății, a fost votată de deputați pe 27 octombrie.

„Avem azi la votat o lege care, practic, protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 kWh lunar sau 200 metri cubi lunar o protecție în așa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în iarna trecută, în decembrie anul trecut. Toți clienții casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, iar protecția o primește peste 70% din populația României, pentru că, pe cifre reale de consum, vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti același preț ca anul trecut”, a spus atunci ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×