Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor și OMS avertizează: Vaccinarea, singură, nu e suficientă în faţa propagării rapide a variantei Omicron

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor și OMS avertizează: Vaccinarea, singură, nu e suficientă în faţa propagării rapide a variantei Omicron
Sursa foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 15/12/2021, 19:14
Actualizat: 15/12/2021, 19:19

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a avertizat, miercuri, că o „acţiune puternică” este „urgentă” în faţa propagării rapide a variantei Omicron de coronavirus, deoarece ”vaccinarea, singură, nu va fi suficientă”, a avertizat miercuri, relatează Agerpres.

„În situaţia actuală, vaccinarea, singură, nu ne va permite să prevenim impactul variantei Omicron, deoarece nu avem timp să umplem golurile încă existente în ceea ce priveşte vaccinarea”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon, într-o alocuţiune video.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a crescut, de asemenea, nivelul până la „foarte ridicat” în ceea ce priveşte evaluarea riscurilor pe care le reprezintă noua variantă de coronavirus pentru sănătatea publica, recomandând o serie de măsuri, inclusiv revenirea la telemuncă şi prudenţă sporită în timpul sărbătorilor de iarnă şi a călătoriilor de la sfârşitul anului.

Potrivit ECDC, este „foarte probabil” ca noua variantă să conducă la spitalizări şi decese în plus faţă de previziunile precedente centrate pe varianta Delta, dominantă până acum.

Pentru a menţine presiunea asupra sistemului de sănătate la un nivel „gestionabil”, ECDC a cerut din nou o „reintroducere rapidă şi consolidare” a aşa-numitelor măsuri „non-farmaceutice” împotriva COVID-19, un termen care acopera restricţiile în general.

„Este nevoie urgentă să se ia măsuri ferme pentru a reduce transmiterea, pentru a uşura povara grea asupra sistemelor sanitare şi pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în următoarele luni”, a adăugat agenţia.

Pentru ECDC, folosirea măştilor, telemunca, evitarea supraaglomerării în locurile şi transportul public, izolarea în locuinţă în cazul îmbolnăvirii, aerisirea interioarelor şi menţinerea unui nivel ridicat de igienă „rămân o prioritate”.

Avertismentul OMS: Vaccinurile, de unele singure, nu vor scoate nicio ţară din această criză

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că „vaccinurile, de unele singure, nu vor scoate nicio ţară din această criză” şi a cerut statelor să folosească toate instrumentele disponibile pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID. Totodată a precizat că dacă se va pune capăt inechităţii vaccinurilor, se va putea pune capăt pandemiei.

„Trebuie să fiu foarte clar: vaccinurile, de unele singure, nu vor scoate nicio ţară din această criză. (…) Nu este vorba de vaccinuri în loc de măşti, de distanţare, de ventilaţie sau de igiena mâinilor. Faceţi-le pe toate. Faceţi-o în mod consecvent. Faceţi-o bine!”a declarat, marţi, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Euronews.

El a atras atenţia încă o dată asupra inechităţii vaccinurilor, în timp ce multe ţări occidentale se grăbesc să lanseze campanii de vaccinare pentru rapel, multe naţiuni mai sărace încă nu au administrat primele doze.

“Permiteţi-mi să fiu foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de rapel. Suntem împotriva inechităţii vaccinurilor. (…) Este o chestiune de prioritizare. Oferirea dozelor de rapel grupurilor cu risc scăzut de boală severă sau de deces pune pur şi simplu în pericol vieţile celor cu risc ridicat care încă aşteaptă primele doze”, a declarat Dr. Tedros.

Potrivit şefului OMS, 41 de ţări nu au reuşit încă să vaccineze 10% din populaţie, iar 98 de ţări nu au atins pragul de 40%.

“Dacă punem capăt inechităţii, punem capăt pandemiei. Dacă permitem ca inechitatea să continue, permitem ca pandemia să meargă înainte”, a insistat el.

OMS a atras atenţia, marţi, că nici o altă variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit atât de rapid ca varianta Omicron, estimând că toate ţările sunt deja atinse,

„În prezent, 77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, dar realitatea este că Omicron se află probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la nicio altă variantă a SARS-CoV-2”, a declarat şeful OMS.

Potrivit acestuia, OMS este îngrijorată de faptul că unii consideră că Omicron este mai benignă decât alte tulpini.

“Chiar dacă Omicron provoacă simptome mai puţin severe, numărul de cazuri ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate nepregătite”, a mai spus el.

Potrivit lui Abdi Mahamud, manager de incidente la OMS, răspândirea variantei este de aşa natură încât ar putea deveni majoritară în unele ţări europene până la jumătatea lunii decembrie, când acestea încă se confruntă cu impactul celui de-al cincilea val de infecţie provocat de varianta Delta.


Vă recomandăm și:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Cantitatea ideală de detergent lichid necesară la o spălare. Greșeala comună a românilor
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?