Ce se întâmplă cu românii din Kazahstan, unde sunt revolte ample și violente. Precizările Ministerului Afacerilor Externe

Ce se întâmplă cu românii din Kazahstan, unde sunt revolte ample și violente. Precizările Ministerului Afacerilor Externe
Sediul MAE (Sursa foto - caracter ilustrativ: Mediafax Foto/Andreea Alexandru)
Publicat: 06/01/2022, 11:00

Personalul misiunii diplomatice a României în Kazahstan este în siguranță și, deocamdată, oficialii au primit de la cei aproximativ 100 de conaționați aflați în țara unde au izbucnit ample revolte doar două solicitări de informații privind opțiunile de zbor, a anunțat, joi, Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe a trasmis o informare privind situația conaționalilor din zonă, dar și poziția României față de mișcările de protest ale cetățenilor din această țară.

„Ministerul Afacerilor Externe a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării”, au transmis, joi, reprezentații diplomației române.

MAE face apel la evitarea violențelor și incitării la violență

„În conformitate cu poziția Uniunii Europene cu privire la aceste evoluții, MAE subliniază importanța soluționării pașnice și prin dialog intern incluziv a situației din Kazahstan. De asemenea, MAE face apel la evitarea violențelor și incitării la violență”, a transmis MAE.

Potrivit sursei citate, în prezent personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranță. „De asemenea, misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private. Până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene. MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistență consulară în funcție de solicitările existente”, a transmis MAE.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Kazahstan: +77771926464.

Cronologia protestelor

Protestele de masă au început duminică în Kazahstan, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. Miercuri, deja s-a declarat starea pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe, mulţimea luând cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate.

Mai mult de 200 de persoane au fost arestate pentru încălcarea ordinii publice și 95 de poliţişti au fost răniţi în timpul acestor manifestaţii, a informat Ministerului de Interne kazah, iar ulterior președintele Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat demisia Guvernului și instalarea unui premier interimar.

Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a cerut sprijin din partea Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă (OTSC), pe fondul manifestațiilor fără precedent care au avut loc în ultimele zile. Din OTSC fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.Preşedintele OTSC, premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat miercuri noapte, pe Facebook, că alianţa militară va trimite trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, pentru o misiune „cu durată limitată”.

După obținerea independenței, conducerea Kazahstanului s-a concentrat, în primul rând, pe reformarea economiei țării. Deși a recunoscut necesitatea reformelor politice, conducerea țării a urmat, în mod explicit, o strategie care a prioritizat economia.  După alegerea președintelui Kassym-Jomart Tokayev, în 2019, agenda de reformă s-a concentrate pe domeniile politice și economice, pe căi paralele simultane.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul