Cum trebuie să acționeze românii care au neclarități privind facturarea curentului electric și a gazelor naturale? Precizările ANRE după declarațiile premierului și ale ministrului Energiei

Cum trebuie să acționeze românii care au neclarități privind facturarea curentului electric și a gazelor naturale? Precizările ANRE după declarațiile premierului și ale ministrului Energiei
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/01/2022, 14:51
Actualizat: 12/01/2022, 14:54

După ce premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au avut, marți, declarații publice în care le-au transmis românilor că au fost furnizorii care au emis facturi mai mari la curent și gaze, care nu au respectat plafoanele reglementate, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat, miercuri, procedura la care pot apela consumatorii care se simt nedreptățiți, subliniind că inspectorii săi continuă acțiunile de control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale.

Virgil Popescu a spus, marți, că pentru lunile noiembrie și decembrie la nivel de energie electrică consumatori casnici e vorba de aproximativ 80% din beneficiari din total gospodării care au beneficiat de compensare și plafonare și în jur de 60% la gaze naturale.

„Nu poți să îţi bați joc de oameni”

Cu această ocazie ministrul a avertizat că furnizorii de energie electrică și gaze naturale care au emis facturi uriașe către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi ar trebui să returneze din oficiu banii încasați , nu să-i rețină din facturile următoare, precizând că operatorii în cauză au beneficiat de acești bani încălcând legea.

„Nu poți să îţi bați joc de oameni”, a spus ministrul, marți seara. „Neaplicarea legii a fost o hoție și cei care au făcut acest lucru trebuie penalizați. Facturile trebuie stornate. Oamenii nu trebuie să plătească penalități şi facturile trebuie refăcute”, spunea Virgil Popescu.

Anterior, tot marți, șeful Executivului, Nicolae Ciucă, anunțase că, pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor – consumatori casnici – urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. „Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi NU vor fi purtătoare de penalități”, a subliniat premierul.

Care este procedura

Reprezentanții ANRE au explicat, miercuri, printr-un comuncat de presă, cum trebuie să acționeze clientul final dacă are neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale.

Conform documentului autorității de reglementare, clienții finali care au neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale, trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuție pentru clarificări, acesta având obligația transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real.

În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanței de judecată”, a transmis ANRE.

ANRE recomandă clienților finali de energie electrică/gaze naturale:

  • să încheie o convenție de consum cu furnizorul de energie electrică/gaze naturale;
  • să solicite citirea lunară a contorului;
  • să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis
  • să verifice în contract perioada în care trebuie transmis furnizorului indexul și să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia;
  • să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis;
  • să nu ignore notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condițiilor contractuale, în special modificarea prețurilor/tarifelor. Dacă aceste modificări nu respectă condițiile prevăzute în contract (preț fix pe o anumită perioada de timp), clientul final are dreptul să sesizeze ANRE sau alte instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanța de judecată.

„Precizăm că, în cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare”, a subliniat ANRE.

Principalii furnizori verificați

Cu această ocazie, ANRE a anunțat că demarat acțiuni de control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale pentru a verifica:

  • respectarea obligației privind emiterea de facturi care să cuprindă informații corecte, transparente, clare și complete referitoare la plafonarea prețului final al energiei electrice și al gazelor naturale precum și consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensației;
  • respectarea obligației de transmitere, în termenul legal, a răspunsului la reclamațiile consumatorilor referitoare la facturi și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului;
  • respectarea obligației de emitere a facturii cu decontul final de lichidare în cazul schimbării furnizorului şi transmiterea acesteia clientului final în termenul legal;

Furnizorii de energie electrică verificați sunt:

ELECTRICA FURNIZARE, EON ENERGIE ROMÂNIA, HIDROELECTRICA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, CEZ VÂNZARE, TINMAR ENERGY.

Furnizorii de gaze naturale verificați sunt:

ENGIE ROMÂNIA, EON ENERGIE ROMÂNIA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, PREMIER ENERGY, ENERGIA GAS & POWER, GAZ VEST.

În plus, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a reamintit că rămâne la dispoziția clienților finali cu informații privind liberalizarea piețelor de energie, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale, precum și facturarea energiei electrice și a gazelor naturale, acordate prin intermediul liniilor telefonice de tip „Call-center”, ce pot fi apelate la numărul 0374554265 (telefon cu tarif normal în rețeaua Orange, apelabil din toate rețelele) și la numărul 0219782 (telefon cu tarif normal în rețeaua Telekom, apelabil din toate rețelele).

De asemenea, consumatorii pot depune petiții pentru aspecte care țin de încălcarea cadrului de reglementare și a legislației primare incidente, prin intermediul rubricii Petiții pusă la dispoziție pe pagina  de internet, au trasmis responsabilii Direcției relații internaționale, comunicare, relația cu Parlamentul a ANRE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ