VIDEO | Cum se antrenează pentru dezastre însoțitorii de zbor și piloții. Fum, țipete și plânsete de copii

Publicat: 01/02/2022, 09:00
Actualizat: 01/02/2022, 09:17

Flăcări uriașe, țipete, plânsete de copii și mult fum. Așa arată un incendiu adevărat la bordul unui avion. Chiar și în cadrul unui exercițiu, însoțitorii de bord trebuie să se comporte exact ca într-o situație reală, în care lupta pentru viață este una contracronometru.

Undeva în nordul Bucureștiului, pe strada Grațioasa, în corpul de simulatoare al Școlii Superioare de Aviație Civilă, zeci de însoțitori de zbor se antrenează în caz de dezastre.

Aici, angajații companiilor aeriene învață să salveze vieți și la fiecare trei ani sunt obligați să facă o astfel de pregătire.

Deși riscurile unui accident aviatic sunt foarte mici datorită tehnologiei care a avansat în ultimii ani, piloții și însoțitorii de bord iau de fiecare dată în calcul pericolul și se pregătesc pentru astfel de evenimente.

Tehnica este destul de avansată, iar incendiile se întâmplă destul de rar. Însă atâta timp cât oamenii sunt foarte bine pregătiți, aceștia pot face față provocărilor care pot apărea la bord pe timpul zborului. În cadrul simulatorului, care este unul modern, putem simula cinci surse de incendiu: la cuptor, la bagajele de mână, la un laptop, la un dispozitiv electronic care se găsește pe scaun sau la toaletă”, spune Ion Chirea, instructor de sol.

Cum arată o simulare de incendiu

Piloții și însoțitorii de zbor învață să lucreze în echipe de câte trei și să acționeze treptat asupra focului. Unul are rolul de firefighter, celălalt este provider și al treilea, communicator. Astfel, cel care descoperă primul incendiul acționează, iar a doua persoană trebuie să îi asigure un alt extinctor. Ulterior, cea de-a treia persoană comunică în permanență cu comandantul aeronavei și are sarcina să-i mute pe pasageri.

Următoarea parte a pregătirii  este cea de „drill”. În simulator se creează un fum dens, iar personalul din aeronavă trebuie să găsească eventualii copii care s-ar fi rătăcit în timpul unei situații de urgențe. Totul trebuie făcut un precizie și, cel mai important, în echipe cu un scenariu bine pus la punct și sarcini împărțite.

Regulile de aur pe care trebuie să le respecte însoțitorii de zbor sunt seriozitatea și munca în echipă, spune Ion Chirea.

„Sunt oameni cu experiență, care abordează foarte serios pregătirea. O pregătire foarte bună la sol îi ajută în aer. Este nevoie de seriozitate, pentru că altfel nu vei face față în aviație. Sistemul te elimină”, mai spune instructorul.

90 de secunde pentru evacuarea aeronavei

Pregătirea continuă cu deschiderea ușilor atât la un avion Boeing, cât și la un AirBus, împreună cu simularea unor unor situații de urgență. Urmează părăsirea aeronavei pe tobogan. Fie că vorbim de un incendiu sau despre o aterizare forțată, totul se întâmplă contracronometru. Echipajul are 90 de secunde pentru a evacua aeronava.

Diana Istrate este însoțitor de zbor de trei ani. Lucrează la TAROM și este norocoasă pentru meseria ei și pentru faptul că are parte de o pregătire cu simulatoare moderne, exact ca în Occident.

„Este o plăcere să lucrezi cu diferite personalități și diferiți oameni, iar în situația în care noi operam ca și echipaj, putem să avem momente frumoase și mai puțin frumoase, iar pentru cele din urmă trebuie să ne pregătim. Este un serviciu proactiv, un serviciu din care înveți în fiecare zi”, spune tânăra.


Citește și EXCLUSIV. Locul în care pompierii români învață să lupte cu flăcările uriașe. Temperaturile depășesc peste 1.000 de grade Celsius și pe fundal se aud plânsete de copii

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Locul din România care îți taie răsuflarea. Parcă este desprins din basme
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Dieta oamenilor din Paleolitic nu era chiar așa cum s-a crezut până acum