Piața RCA a ajuns la un nivel-record de aproape 6 miliarde de lei în 2021, după scumpirile provocate de falimentul City Insurance

Piața RCA a ajuns la un nivel-record de aproape 6 miliarde de lei în 2021, după scumpirile provocate de falimentul City Insurance
FOTO - Arhivă
Publicat: 16/02/2022, 10:54
Actualizat: 16/02/2022, 11:01

Piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) a ajuns la un nivel-record al primelor brute subscrise anul trecut – când s-a prăbușit liderul City Insurance –  respectiv la 5,93 miliarde de lei. Este cel mai mare avans din ultimii 11 ani, de aproape 50% (49,4%) faţă de anul 2020, potrivit datelor preliminare ale Autorității de Supraveghere Financiară, citate de Ziarul Financiar.

Creșterea pieței RCA a fost abruptă după momentul la care ASF a anunțat decizia de retragere a autorizației de funcționare a City Insurance, de la finalul lunii septembrie, respectiv cu aproape 70% (67,9%) în ultimele trei luni, de la 3,53 de miliarde de lei, nivel atins în ianuarie – septembrie, conform datelor din ultimul raport oficial al ASF.

Potrivit sursei citate, și valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele nouă luni ale anului 202, de aproximativ 3,53 miliarde lei, crescuse. comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, cu circa 20%. ASF preciza că, exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 30 septembrie 2021 a fost de 5,22 milioane contracte, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Piaţa RCA a reacţionat similar, cu un trend ascendent, după falimentul City Insurance – care deținea, după 9 luni din 2021, 43,06% din piață, la fel ca şi în cazul celorlalte două falimente mari din acest domeniu, din urmă cu șase ani, Astra şi Carpatica, scrie ZF.

RCA, „produs de lux”

Prețurile au explodat, astfel că la începtutul lunii, transportatorii au reclamat că „RCA a ajuns un produs de lux”, cu un preț care a crescut cu peste 250% în ultimele luni, în contextul falimentului liderului pieței, City Insurance. Prețul polițelor de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) a crescut în ultimele luni, sub impactul falimentului City Insurance , admis, oficial, în 9 februarie miercuri, de Tribunalul București, după ce decizia Autoritătății de Supreveghere Financiară privind retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, care avea peste 3 milioane de polițe RCA, a fost publicată, în 27 septembrie, în Monitorul Oficial.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) reclama că este aberant modul de calcul al prețului RCA, conform căruia, polița valabilă pe șase luni este mai scumpă decât polița pe 12 luni, la aceeași companie de asigurări, respectiv tariful RCA pentru 6 luni este 1.611 lei, iar pentru 12 luni este 1.328 de lei.

ZF amintește că în anul 2016, când au falimentat Astra şi Carpatica, piaţa RCA a înregistrat al doilea cel mai mare record al subscrierilor, de 4,02 miliarde de lei şi un ritm de creştere de 29,3% faţă de anul precedent.

Din 2011 până în 2021, subscrierile din asigurări RCA s-au triplat de la 1,84 miliarde de, până la 5,93 miliarde de lei în 2021.

Primele brute subscrise pentru RCA au avut o evoluție ascendentă începând cu anul 2018, potrivit ASF, când la finalul T3, nivelul era de 2,68 miliarde de lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana